Een te jachtige levensstijl, levert je stress.

Een te jachtige levensstijl, levert je stress.

Een te jachtige levensstijl, levert je stress. De toenemende werkdruk, financiële problemen, problemen in persoonlijke relaties, vele files, om maar een paar onderwerpen te noemen, werken hier aan mee. Meer dan ooit tevoren zijn wij aan spanningen onderhevig.

Wat gaat alles tegenwoordig toch razendsnel. Wat is het toch een snelle en jachtige maatschappij waarin we leven. Nu wist ik dat natuurlijk wel langer maar wanneer je er middenin zit, heb je het niet altijd in de gaten. Je past je aan en doet er ongemerkt aan mee.

Alles moet snel, snel, snel….

Wanneer je iemand wilt spreken, mail je, stuur je elkaar een berichtje op Facebook of verzend je een tweet, het is zo gebeurd. Binnen korte tijd krijg je antwoord en moet je alwéér nadenken, nu over een volgende stap die je moet nemen.
In het jachtige leven van tegenwoordig wordt niet voor niks geroepen dat je iets moet doen wat met je passie te maken heeft. Dan kost het immers minder energie en levert het ook minder stress. Want het werken met te weinig passie wordt wel eens vergeleken met een auto die te weinig olie heeft, waardoor de kans op stress en mankementen toeneemt. De burn-out!

Rust en stilte

In de jachtige moderne wereld is er weinig plek voor rust en stilte. Toch bestaat er ook een hele andere ‘wereld’. In het algemeen kan de huidige aandacht voor de ‘performance’ in verband worden gebracht met het verlangen naar een intenser en bewuster beleven van het moment zelf tegen over de jachtige stroom van het dagelijkse leven.

Drukte en haast

Een voorbeeld is dat ik vanuit oost Nederland verhuisde naar west Nederland. Ik had er een partner, ben goed geschoold, met baan, auto en geld, ik moest dat toch makkelijk kunnen?! Behalve dat ik het er constant koud had, er is altijd “wind” verdwaalde ik geregeld. Ook moest ik mij haasten! En wat opviel was de drukte overal. Wat een hoeveelheid mensen liepen daar op straat. Wat een verkeer op de weg. En wat veel wegen om van A naar B te komen. Het leek of iedereen zijn zegje klaar had en voordringen, haasten en smoezen gebruiken om eerder aan de beurt te zijn was aan de orde van de dag.

Rust en stilte terug

Na 12 jaren ben ik weer terug verhuisd naar het oosten. Mensen zeiden terug naar je roots. Maar dat bleek niet het geval. Gebouwen waren verdwenen, wegen anders gelegd, veel meer huizen gebouwd, winkels verplaatst, ik verdwaalde weer. Inderdaad ik was mee gegaan in de drukte en nu werd ik wakker van de stilte. Dacht dat er iets was gebeurd, als ik geen lawaai hoorde. Had ik net geleerd mijn zegje direct te doen, moest ik hier zorgen niet zo snel te willen, want dat geeft mij frustratie. De stad vond ik stil en saai, de mensen weinig in aantal en vooral met dezelfde traagheid. Hier wachten ze als iemand wil oversteken, helpen ze dames met kinderwagens, ouderen met rollators etc. kortom je kunt zeggen;’ het is rustig’ of ‘het schiet niet op.’ Wat je wilt.

Onthaasten

Ik moest onthaasten dat was duidelijk. Maar op elk gebied. Ook zakelijk. Niet direct zeggen wat je vindt, hoe het erbij staat enz. nee eerst een gezellig babbeltje (zonde van je tijd) en dan pas waarvoor je gekomen bent. Tijd dat heeft het nodig om te leren haasten of te onthaasten. Zo’n één a twee jaar voordat je weer ingeburgerd bent. En het lukte! Nu heb ik het warm (is hier altijd 2 graden verschil), geniet van de vele verschillende vogels (bosrijke omgeving), kies het tempo dat ik wil en kan weer relaxen als dat nodig is.

Leer te onthaasten

Heb je daar moeite mee dan is dit misschien een gouden tip. Ga eens een tijdje als vrijwilliger aan de slag in een wooncomplex voor ouderen. Daar heerst een heel andere snelheid. Het duurt soms vijf minuten voordat iemand bij de voordeur is en de deur heeft opengedaan. Vervolgens moet je, als je binnen bent, rustig, duidelijk en langzaam praten en vaak je zinnen nog eens herhalen. Het voelt alsof de tijd even stil staat. Maar ik weet uit ervaring dat als je dit enige tijd doet, je het gaat waarderen. Het worden je rust momenten!

Juist omdat ze al ouder zijn, minder tijd op aarde over hebben, zou je denken dat ze haast hebben. Maar het tegendeel is waar. Deze mensen hebben geen haast, ze lopen rustig achter hun rollator door de gang of door hun huis. In de woonkamer is het stil. In alle rust zetten ze een kopje thee en nemen de tijd voor je. Ze hebben gekozen te genieten van het moment. Ze zijn vriendelijk, prefereren een glaasje wijn boven het jachtige leven in de grote stad en hebben een bijzonder relativerende kijk op het leven. Gewoon even zitten, rustig te praten en te luisteren. Geen mobiel die tijdens het gesprek moet worden opgenomen, geen stress, geen haast. Wat een verademing bij deze mensen te zijn en wat kan ik veel van hen leren.

Wat nu

Als je ook vindt dat de mensheid zich meer bewust moet maken van zijn leefomgeving en zich meer los moet maken van de jachtige maatschappij, kies dan voor een tegenhanger ervan. Ga met je buurvrouw wandelen en geniet van de natuur die zich elk jaar aanpast aan de temperatuur.

Kies iets dat bij jou past en doe dat dan! Zoek het fenomeen dat tot stand komt wanneer kennis en intuïtie samenvloeien, waardoor er een mysterieuze energie verschijnt. Hier zijn de mens en zijn gevoelens, de beschermers van een echte en actieve wereld, ver weg van het jachtige leven van onze tijd. Een kracht die ons zowel inzicht als vertrouwen geeft in de dag van morgen.

Helpt dit artikel je verder? DEEL het dan s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Bouw aan je toekomst!

Groet, Anje

, , , , ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. De chaos in mijn hoofd blijft. Help! - Futuretobuild - 3 oktober 2018

    […] overspannen bent of een burn-out […]

  2. 12 tips Perfectionisme, hoge eisen stellen, waarom? - Futuretobuild - 5 november 2018

    […] stress. Zij blijven aan de gang om dat niks perfect genoeg is. Zo ontstaat de stress voor hen. Stress is een geestelijke overbelasting, die tot lichamelijke klachten kan […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.