5 Tips om de balans te houden in stresstijden

berber-monkey-226884_960_7205 Tips om de balans te houden in stresstijden 

Feestdagen of een vakantie. De zogenaamde favoriete tijd van het jaar kan voor veel mensen vaak een flinke stressfactor zijn. Maar ook andere dingen kunnen voor stress zorgen.

 • Je kunt je werk niet los laten? Lees dan eerst dit blog
 • Je bent je je nieuwe leven begonnen om vrij te zijn, maar wat nu als er een crisis moet worden bezweert of een kans moet worden gegrepen?
 • Je gaat voor een week (of twee…) van rust en ontspanning, maar je gedachten zijn nog bij alles wat je nog moet doen.

Wat kan je doen om ervoor te zorgen dat een feestdag of vakantie ook echt een feestdag of vakantie is?

 1. Een bron van inspiratie 

  In plaats van je zorgen te maken in je vakantie over van alles en nog wat, kun je deze tijd beter gebruiken om je visie te vernieuwen of de wereld vanuit een ander perspectief te zien. Vakanties kunnen een bron van inspiratie zijn voor ideeën over nieuwe ontwikkelingen, uitvindingen of zelfs een geheel andere aanpak.

Mijn laatste kerstvakantie leidde tot een heel nieuwe dagindelingen, nieuwe activiteiten die ik wilde gaan doen en wat ons leven volledig veranderde. Lees ook dit blog over tijd

 1. Laat de controle los

  Een lastig aspect is het vermogen dat je nodig hebt om controle los te laten. Op vakantie gaan is de perfecte gelegenheid om te testen of je los kunt laten en een ander het schip te laten besturen. Laat, als je kinderen groot genoeg zijn, voordat je vertrekt iedereen een lijst maken met prioriteiten waarvoor ze verantwoordelijkheid dragen.

Voor mij was (en soms is) dat de grootste les. Ik heb geleerd uit ervaring. Hoe meer ik delegeer, hoe sneller ik kan ontspannen.

 1. Bellen of niet bellen phone-1208202_960_720

  Voordat je naar je vakantieadres vertrekt, maak de keuze: of je belt niet (tenzij er een noodgeval is) of je belt zo af en toe. Als het je echt niet lukt om alles uit je gedachten te bannen terwijl je op vakantie bent, dan kan een 10 minuten telefoontje helpen om je angsten los te laten. Zet wel een wekkertje!

Persoonlijk maak ik het duidelijk aan mijn gezin dat ik beschikbaar ben als ze me nodig hebben. Ik initieer zelden de activiteiten.  Ze weten ook dat ik het geweldig vind om iets te doen, maar wil deze alleen niet zelf verzinnen. Dat doe ik al de rest van het jaar.

 1. Heb een noodplan

  De beste manier om te kunnen relaxen op feestdagen is door een plan te hebben in geval van nood. Voor je gezin vooral als er een feestmaaltijd op tafel moet komen: zorg dat je een alternatieve maaltijd uit magnetron, over of blik achter de hand hebt. Een feestdag hoeft niet extra feestelijk te zijn een gewone fijne dag is ook waardevol!

Als het om een activiteit gaat zorg ervoor dat je een leuke wandelroute in de kast hebt liggen, aangepast op het jaargetijde.

 1. Organiseer jezelf

  Als jij bent zoals ik, dan kunnen de laatste dagen voorafgaand aan de vakantie of feestdag nogal stressvol zijn. Om dit te vermijden, organiseer jezelf ruim van te voren. Maak een lijst van de dingen die absoluut gedaan moeten zijn. Stel van te voren al prioriteiten want zodra je tijd tekort lijkt te komen (dat gebeurt altijd), dan heb je in ieder geval de belangrijkste dingen gedaan.

Bijvoorbeeld, deze blog post schrijf ik een week voordat ik voor een vakantie van 4 weken vertrek. Terwijl jij dit leest, zit ik waarschijnlijk op een terrasje, of ben ik aan het zwemmen bij de kust van een eiland, of lees een boek.

questionnaire-158862_960_720Als je hulp nodig hebt om alles te regelen voor je vakantie, is het zinvol om van te voren een reischecklist en een reischecklist voor een vliegreis te maken en deze ook te  gebruiken. Zijn feestdagen jouw struggle?  Bedenk wat altijd een succes is en maak daar je eigen succeslijst van om op terug te vallen.

Conclusie: hoe meer details je wegwerkt voordat je vertrekt, des te minder zorgen heb je.

Jouw tips
Heb jij tips over hoe je zonder stress leuke feestdagen hebt of vakantie kunt vieren? Zo ja, vertel het ons door een comment te plaatsen. Neem dan de tijd om de tips van anderen te lezen, voor nieuwe inspiratie. En ga op vakantie, vier die feestdagen dat is goed voor jezelf, je familie, je werknemers en  jouw toekomst.

Als je dit artikel waardevol vindt, deel het dan binnen jouw netwerk door te klikken op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen op deze pagina, zodat ook zij ervan kunnen profiteren.

Bouw aan je toekomst!

Groet, Anje

, , , , , , , , , ,

Trackbacks/Pingbacks

 1. Focus, werkstress en nog veel meer - Futuretobuild - 26 april 2016

  […] Als jij kiest en doet wat je wilt doen, dus dicht bij je kern blijft, dwing je daarmee respect van anderen af. Anderen die vaak nog niet durven kiezen uit angst dat ze iets missen of iemand boos maken.Klik hier en lees meer over stress tijden […]

 2. 30 Tips voor balans in je vakantie - Futuretobuild - 26 juni 2016

  […] hebben het als gehad over in balans zijn in vakanties en tijdens feestdagen de […]

 3. De balans tussen moeten, kunnen en willen, hoe is die bij jou? - Futuretobuild - 9 september 2018

  […] bent niet de enige! Veel mensen zijn uit balans en worstelen hiermee. We hebben soms gelukkige momenten, maar ze gaan te snel voorbij. We voelen […]

 4. Stress-Kerst of Kerst-stress? - Futuretobuild - 24 december 2018

  […] kent het vast wel uit ervaring of van horen zeggen. De kerstperiode is (altijd) een stress periode. Echter niet alleen de kerst roept stress op. het kan ook bij Pasen, Pinksteren, […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.