De chaos in mijn hoofd blijft. Help!

De chaos in mijn hoofd blijft. Help!

De chaos in je hoofd blijft. Je loopt naar de gang en ineens weet je niet meer wat je er wilde doen. Als het enige troost kan zijn: het overkomt ons allemaal.  Je hersens zijn als het ware even het overzicht kwijt. Te veel aan je hoofd? Kijk ook naar het blog van vorige week dat over chaos gaat.

Wat veroorzaakt chaos in je hoofd

Chaos wordt in de eerste plaats veroorzaakt door een overdaad aan informatie We zijn bang om iets te missen. FOMO, noemen we dat, the fear of missing out. Die overdaad aan informatie is maar een deel van het probleem: we slagen er niet altijd in om al die verzamelde informatie ook te verwerken. Dit is niet leeftijdsgebonden en iedereen kan zich er zeker in herkennen. Al mogen we het natuurlijk niet verwarren met vergeetachtigheid bij oudere mensen.

Mensen die intensief leven hebben bijna allemaal wel eens van die periodes dat hun concentratie hapert, het geheugen hen regelmatig in de steek laat, en de creativiteit totaal afwezig lijkt te zijn. In zo’n situatie kun je gemakkelijk gaan denken dat je overspannen of burn-out bent. Het kan echter ook zijn dat je brein gewoon even wat rust en opschoning nodig heeft.

De kluts kwijt?

Herken je de volgende situaties? Je wilt de naam noemen van iemand die je heel goed kent maar je geheugen laat je in de steek. Je wilt je op iets concentreren maar je gedachten fladderen alle kanten op. Je luistert naar iemand, maar de woorden komen niet binnen. Je kunt geen echte aandacht meer opbrengen voor je partner en de kinderen. Je kijkt naar een film, maar je raakt de draad van het verhaal kwijt. Je probeert een boek te lezen, maar je beleeft er geen plezier aan omdat je je niet in het verhaal kunt inleven. Je bent bezig eten te koken, maar je bent steeds het zout en de peper kwijt, of het vlees brandt je aan omdat het je niet lukt om een aantal dingen naast elkaar te doen.

Chaos anno 2018 e.v.

Wanneer deze situaties regelmatig voorkomen, kun je je ook gemakkelijk zorgen gaan maken over je gezondheid. Je kunt dan bijvoorbeeld gaan denken dat:

  • er iets mis is met je hersenen
  • de aftakeling is begonnen
  • je last hebt van een enge ziekte als Alzheimer
  • je overspannen bent of een burn-out hebt.

Wacht! Voordat je een bezoek aan een arts brengt bedenk of je brein niet gewoon rust nodig heeft! Dat de klachten te wijten zijn aan een overbelast brein.  In deze huidige tijd laten we ons overladen met informatie, zijn we met 100 dingen tegelijk bezig, worden de deadlines korter en korter, wil iedereen meteen antwoord, en wordt er van je verwacht dat je altijd optimaal functioneert. Eén en al hectiek dus. Laat je niet gek maken!

Wat gebeurt er als jij besluit hectiek toe te laten?

Hectiek veranderd snel in chaos tenminste als je het niet in goede banen leidt.  Dit belast ons brein namelijk op een ongezonde wijze, maar kan er ook voor zorgen dat we onredelijke eisen aan de werking van ons brein gaan stellen, dat we perfectionistisch worden ten aanzien van de werking van ons brein. Wanneer we langere tijd aan deze situatie bloot staan kan dit onze gezondheid ondermijnen en liggen er ook nog enkele andere ongunstige factoren op de loer, dan kunnen overspannenheid en burn-out hun gang gaan.

Hoe omzeil je de meeste hectiek?

Realiseer je dat je een beperkte opnamecapaciteit hebt en wees daarom selectief in de informatie die je wilt opnemen. Besluit de hectiek zo minimaal mogelijk toe te laten.  Probeer hectiek te voorkomen. Wees niet bang dat je belangrijke zaken mist dat gebeurt echt niet! Hier wat punten om eens naar te kijken en welke je helpen de chaos te verminderen.

  • Besteed gestructureerde tijd en aandacht aan de werkelijk relevante informatie die je wilt opnemen.
  • Verdiep je bij het opnemen van informatie niet teveel in details, als dat niet nodig is. Je kunt een krant bijvoorbeeld van a tot z lezen, maar je kunt ook besluiten om van de nieuwsartikelen die je niet zo belangrijk vindt alleen de koppen te lezen. Probeer vooral de hoofdzaken op te slaan en neem niet teveel details op.
  • Kennis geeft macht, je kunt er indruk mee maken. Bedenk echter dat een overvol brein je ook minder goed kan laten functioneren.
  • Hou eens een tijdje bij op welke momenten jij last hebt van chaos in je hoofd, wanneer wordt jij geleefd in plaats van dat jij leeft? Wat zegt dit over jou?

Een te grote belangrijkheid aan zaken toekennen.

Wanneer we (te) vaak (te) grote belangrijkheid toekennen aan plannen, ideeën en bezigheden, raakt ons hoofd vol met zaken die allemaal om de aandacht strijden. Dit leidt tot versnippering van ons denken, en daarmee tot een chaotisch, onhelder brein, wat weer leidt tot geheugenzwaktes en concentratiestoornissen.

Kenmerkend aan dit probleem is dat bepaalde thema’s zich telkens weer opdringen, om aandacht vragen terwijl je eigenlijk de aandacht op andere zaken wilt richten. In het uiterste geval kan het voorkomen dat je dagen over bepaalde zaken gaat lopen piekeren, het thema jou in beslag neemt i.p.v. dat jij bewust de keuze maakt om met het thema bezig te zijn. Dit geldt vooral bij kwesties en problemen waar je emotioneel een grote importantie aan toekent.

Door het bijhouden van wat er gebeurt ontdek je sneller  waar het knelpunt is en waardoor het veroorzaakt wordt. Vervolgens zoek je een oplossing. Lukt het je niet? Neem dan contact op , ik help je er graag bij.

Helpt dit artikel je verder? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten! DEEL het dan s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Bouw aan je toekomst!

Groet, Anje

 

 

 

, , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.