Perfectionisme, stop hou op!
Perfectionisme, stop hou op! Perfectionisme heeft alles te maken met het stellen van te hoge eisen aan je functioneren. Twijfel over je geheugen en concentratie kan ook ontstaan doordat je te hoge eisen stelt aan de werking van je brein. Bijvoorbeeld omdat je (ten onrechte) meent dat je je de hele dag voor 100% moet kunnen concentreren. Wanneer dat niet lukt, is dat heel normaal.
Ons brein heeft af en toe rustmomenten nodig, en blaast dan even uit wanneer daar ruimte voor lijkt te zijn. Dat kan dan wel eens op een moment gebeuren dat jij het ongepast of onhandig vindt.
Stel: Iemand is langdurig aan het woord en je merkt dat je aandacht wegzakt en je wat dromerig wordt. Vermoedelijk gaat je brein dan even in de ruststand, omdat je al weer uren geconcentreerd bent geweest. Dat te beschouwen als een concentratiestoornis is onjuist. Het is een natuurlijke reactie.
Bedenk maar eens hoe het je zou vergaan wanneer je een hele dag zou willen hardlopen. Er komt vanzelf een moment dat je lijf niet meer meedoet en rust eist. Ook voor het geheugen geldt dat je niet de hele dag indrukken en feiten kunt opslaan. Je moet het doen met jouw vermogens. Zorg dat je rekening houdt met jouw beperkingen, en het is dus heel normaal dat je je niet alles herinnert of niet de gehele dag 100% geconcentreerd kunt zijn.
Tips
- Beschouw het als normaal dat je concentratie niet gedurende langere tijd honderd procent kan zijn.
- Realiseer je dat wanneer je aandacht af en toe wegzakt, dat dan je brein even om rust vraagt.
- Beschouw het als normaal dat je niet alles kunt onthouden, en dat niet alle gewenste informatie op wens uit je geheugen tevoorschijn komt.
- Bepaal voor jezelf wat je aankan, want jij bent de enige die dat kan beoordelen.
Handigheidjes
Oké, je brein heeft af en toe rust nodig. Hoeveel? Dat wisselt per persoon. Om te ontdekken wat voor jou goed is doe je het volgende:
- Stel je hebt vandaag last van je geheugen en concentratie. Bekijk dan wat je de vorige 24 uur hebt gedaan, gegeten en gedronken. Doe dit steeds als je er weer last van hebt want dan ga je er vast een patroon in zien en weet je wat je te doen staat. Zo ga ik op een vaste dag hardlopen. De volgende dag moet ik rustig starten want veel energie is er dan niet. Ik ga dan zeker geen denk dingen doen maar iets wat toch moet gebeuren en weinig energie vraagt.
- Zorg in je vrije tijd voor activiteiten die je hoofd leeg maken. Bijvoorbeeld: sporten, tuinieren, wandelen in de natuur, muziek luisteren.
- Trek per dag twintig minuten uit voor meditatie of ontspanningsoefeningen. Het is bewezen dat dit heilzaam is bij stress, concentratie- en geheugen probleempjes, en bovendien vergroot het je gevoel van welbevinden.
In kaart brengen helpt je perfectie
Perfectionisme is een eigenschap die je hebt of niet. Je kunt echter zelf kiezen hoe je ermee om wilt gaan. Op momenten dat je nog veel moet doen (lijkt dit zo of is het echt zo?) is het in kaart brengen vaak een goede stap om niet te perfect aan de slag te hoeven gaan. Je maakt:
- een lijst van al die activiteiten en aandachtspunten die in je hoofd zitten
- verdeel de lijst in rubrieken, bijvoorbeeld: Werk, privé, onderhoud
- noteer er prioriteiten bij en sla de lijst niet op in je computer maar op je prikbord in de kamer waar je het vaak tegenkomt
- noteer er zo nodig handige telefoonnummers bij
- houd de lijst actueel door oude zaken te schrappen en de nieuwe eraan toe te voegen
- start je dag met het controleren van de lijst en kies wat die dag aan de orde is
Alleen al de wetenschap dat je alles hebt genoteerd, geeft een enorme rust in je hoofd, omdat je niet constant hoeft te piekeren of je niets vergeet. Leg de lijst naast je bed, zodat je dingen die je te binnen schieten gelijk kunt noteren en je de nachtrust daarna onmiddellijk kunt hervatten, in plaats van onrustig te woelen omdat je bang bent dat je het de volgende morgen bent vergeten.
Waarom perfect?
Perfect bestaat niet want wat jij als perfect ziet, zien anderen heel anders. Waarom dus die moeite doen om de door jou neergelegde hoge lat te halen. Je moet de dingen uiteraard in een keer goed doen om zo efficiënt mogelijk met je kostbare tijd om te gaan, maar dat lukt vaak al met de kwaliteit waarvoor je vroeger op school een zes zou behalen. Het halen van een acht kost je twee keer zoveel tijd en dat is zonde als niemand daar oog voor heeft.
Als je iets moet doen doe het dan in principe zodanig goed dat je er niet meer naar hoeft om te kijken. Het is natuurlijk verleidelijk, als je in tijdnood zit, om het snel af te raffelen, maar het kost bij elkaar veel meer tijd als je dingen twee keer in je handen moet nemen, of nog erger: als je achteraf de fouten moet herstellen.
Dan zijn er nog veel trucs die je helpen je tijd en energie optimaal in te zetten. Perfectionisme brengt namelijk met zich mee dat het je heel erg veel (onnodige) tijd kost. Het houdt je vaak zo bezig dat je vergeetachtig wordt, spullen niet kunt vinden kortom je wordt steeds meer een “verstrooide professor”. Bekijk onderstaande tips en kies welke je kunnen helpen.
Je spullen op vaste plek bewaren
Nergens gaat zoveel tijd mee verloren als met de spullen die je constant moet zoeken, zoals je agenda, mobiel, sleutels, portemonnee e.d. Geef die dingen eens en voor altijd vaste plaatsen en gedraag je gedisciplineerd op dit punt. Levert zeeën van tijd op en voorkomt onnodige onrust.
Orde scheppen
Als iets onrustig maakt is het wel een ongeordende troep op je bureau en thuis. Ruim het constant op, zodanig dat je alles makkelijk kunt terug vinden. Vergeet ook niet om regelmatig onbelangrijke dingen te verwijderen in je la en op je pc e.d. Als je namelijk op je werk na 6 maanden nooit meer dat ene document hebt geraadpleegd, kun je het in 99% van alle gevallen weggooien. Want dan ga je er de komende 100 jaar ook niet meer naar kijken. Dus weg met al die onnozele bonnetjes en kopietjes in al die ordners en mapjes. En dat geldt ook voor digitale bestanden en mappen.
Tijd lost soms veel op
Sommige dingen moet je onmiddellijk doen om tijd te sparen, maar veel dingen verliezen hun urgentie door ze even naast je neer te leggen. Bedenk dat anderen heel vaak impulsief en onnadenkend de email hanteren om jou aan het werk te zetten, maar dat het probleem zich bij hen vaak na enige tijd al zonder jouw hulp heeft oplost. Reageer dus niet impulsief maar als er echt nood aan de man is. Email hoef je niet direct te beantwoorden. Ik deed dat vroeger vaak expres pas de dag later omdat veel bleek te zijn opgelost.
Perfectionisme en afleiding
Perfectionisten gaan door tot het voor henzelf perfect is. Dat zorgt er sneller voor dat je opgebrand bent. Deze instelling maakt je moe en de dag erna lukt e.e.a. minder snel. Het jammere is dat je dat vaak niet zelf in de gaten hebt. Doe aan lichaamsbeweging, want regelmatig lekker zweten door lichamelijke inspanning, maakt het hoofd leeg.
Als je bovenstaande raadgevingen zo veel mogelijk opvolgt ga je merken dat je wat onbezorgder gaat worden. Enerzijds door de rust in je hoofd vanwege het feit dat je de dingen hebt geregistreerd en geordend, en anderzijds door de tijdwinst die je behaalt door je dagelijks leven op een aantal punten efficiënter in te richten.
Helpt dit artikel je verder? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten! DEEL het dan s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.
Bouw aan je toekomst!
Groet, Anje
No comments yet.