Chaos in mijn hoofd. Herken jij het?

Chaos in mijn hoofd. Herken jij het?

Chaos in mijn hoofd. Herken jij het? Je bent (te) druk en het lijkt wel of je niks kunt onthouden. Vergeetachtig en simpele dingen gaan verkeerd. Iemand vraagt je iets en je denkt: ”Hou toch eens stil!” Gelukkig is bij mij die tijd voorbij!

Wat is chaos?

Chaos is een woord dat doorgaans wordt gebruikt om aan te geven dat er verwarring heerst. Dat iemand het overzicht kwijt is. Andere gangbare woorden voor deze vorm van chaos zijn bijvoorbeeld: bende, puinhoop, zooitje, wanorde, warboel etc.. Welk woord gebruik jij hiervoor?

Chaos in je hoofd?

Chaos kennen we allemaal wel. Je loopt de kamer uit en ineens weet je even niet meer waarom, waar wilde je heen? Meestal hebben we er last van als we te druk zijn. Met het ‘te druk’ zijn bedoel ik een overvloed aan dingen die door je hoofd spelen en nog een plek moeten krijgen. Te veel om over na te denken dus. Denk hierbij aan de lijstjes die je in je hoofd maakt, de opdrachten die je nog ( van jezelf) moet uitvoeren, alles wat je wilt onthouden en de huidige tijd. De huidige tijd met de smartphone die steeds af gaat en constante bereikbaarheid. Internet dat op 1 vraag wel 100 antwoorden weet.

We kunnen veel informatie opslaan, terughalen en verwerken maar soms is het te veel. Te veel prikkels van binnen uit jezelf en van buiten door de samenleving.

Wat nu?

Te veel aan prikkels is niet alleen waar het omgaat. Ook steeds met van alles tegelijk bezig zijn en geen tijd hebben om er rustig op te reageren en het een plek te geven veroorzaakt dus chaos. Het teken dat je nu op moet passen. Dit is het moment waarop je tijd moet maken om e.e.a. echt te gaan verwerken. Door te kijken wat er nu feitelijk allemaal in je hoofd speelt breng je er structuur in. Daarna ga je onderzoeken wat het voor jou betekent en wat jij ermee wilt en kunt doen.

Gevolgen?

Efficiëntie en productiviteit hebben alles te maken met chaos. Je bent druk in je hoofd en denkt efficiënt te werken. Echter het verschil zie je dan al niet meer. Chaos zorgt er voor dat je productiviteit daalt en de efficiëntie verder af neemt. Vaak heb je dit zelf pas door omdat je de signalen niet bij jezelf herkent. Leer de signalen herkennen en pas direct rust in. Rust als tijd en stilte.

Je bereikt minder door te veel tegelijk te doen. Ook de omgeving speelt daarbij een rol. Een drukke afleidende omgeving zal veel meer vergen van je hersenen dan een rustige omgeving. In onze hersenen nemen we aan de ene kant de prikkels op en aan de andere kant moeten we deze verwerken. Je begrijpt dat deze beiden in balans moeten zijn om je relaxed en prettig te voelen in je hoofd. Is de balans weg dat wordt er te weinig kennis opgenomen en daardoor krijg je dus die black-outs. Hierdoor kom je voor de koelkast terecht en weet je niet meer wat je er kwam halen.

Wat valt eraan te doen?

  • Je moet voldoende tijd en herstel­tijd nemen
  • Je moet goed plannen door de dag heen en tussendoor ook voldoende rust nemen
  • Wanneer je in de keuken aankomt en niet meer weet waarom, ga terug naar de woonkamer en probeer tegelijkertijd je innerlijke rust te vinden

Die “innerlijke rust vinden” is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Een tip is om je adem te reguleren. Adem diep in en uit, wacht met inademen tot je lichaam zegt dat het echt moet. Je Gaat dan automatisch door je buik ademhalen en dat maakt je rustig. Doe dit 4x.

Een andere mogelijkheid is een half uur lang flink door wandelen. Zo worden andere gebieden in de hersenen geactiveerd en neem je extra zuurstof in. Bovendien verwijdert beweging de stresshormonen uit de hersenen. Volgende week meer over chaos.

Helpt dit artikel je verder? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten! DEEL het dan s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Bouw aan je toekomst!

Groet, Anje

, , , , , , , , ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. De chaos in mijn hoofd blijft. Help! - Futuretobuild - 26 september 2018

    […] chaos in je hoofd blijft. Je loopt naar de gang en ineens weet je niet meer wat je er wilde doen. Als het […]

  2. 10 tips Sociale Media overspoelt je, wat ga je doen? - Futuretobuild - 5 november 2018

    […] Hoe belangrijk is alles en ben je soms bang dat je belangrijke dingen mist? Lees hier wat aan die overbelasting van ons brein bijdraagt, met tips om dit te […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.