Jouw leven, hoe wil jij dat het eruit ziet?
Leven zoals jij wilt. Wat is dat dan? Met wie en hoe doe je dat? Laten we eens kijken naar je situatie nu. Leef jij:
- om een bijdrage aan de wereld te geven?
- alleen om het zelf gezellig te hebben?
- met als doel veel te werken?
Wat als je hier ja op zegt? Is er dan iets mis? Niet persé, maar het bepaald wel hoe jij in het leven staat. Nu klinkt “de wereld” erg groots maar je kunt dit ook zien als de wereld om jou heen. Dus alle mensen die jij in jouw leven tegenkomt.
Leven, het begon toen anderen het besluit namen dat jij er ging komen.
Mogelijk heb je een idee hoe jij wilt leven. De vraag is heb jij het leven zoals je dat wilt? Geen last van burn-out, stress en zorgen? Ik wil je laten zien welke stappen je te zetten hebt om te kunnen leven zoals jij wilt. Nee, over geld en materiële zaken gaat het hier niet.
Neem 15 mensen die jij goed kent, familie, vrienden, klanten……. Sta eens stil bij jouw leven en geef eens eerlijk antwoord op de volgende vragen:
- Weet jij waar je elk van deze 15 mensen echt een plezier mee kunt doen?
- Weet je wat voor hen HET belangrijkste is in hun leven? Waar leven zij voor?
- Offeren jullie je voor elkaar op omdat je uit liefde elkaar niet tot last wilt zijn? Maar ben je elkaar dan wel tot last of maakt liefde juist dat je elkaar helpt?
- Leven zij zoals ze dat zelf willen, of bepaald geld de invulling?
- Wat weet jij van hun dagelijkse dingen? Wat is hun lievelingsboek, -eten, -vakantie, …..?
- Weten zij bovenstaande van jou? Heb je dat met ze gedeeld of hou jij alles bij jezelf?
- Wanneer had je een diepgaander en ècht betrokken gesprek met ieder van hen?
Niets is wat het lijkt. Wat weet je en wat denk je?
Je helpt de mensen niet door aardig te willen zijn. Het zogenaamde PLEASEN. Dit is juist wat je niet moet doen! Hierdoor geef je verkeerde informatie aan de ander. Vaak is dat dan informatie die jij niet zo bedoelt of niet naleeft.
Hoe je dit herkent? Kijk wat anderen maar ook jijzelf zegt. Bijvoorbeeld:
- praten in vage termen: ”We kijken wel”
- geen duidelijk besluit nemen : ”Je hoort het nog”
- helemaal niet over het onderwerp praten en hopen dat het vanzelf verdwijnt.
- je zegt: “Je bent altijd welkom”; maar je nodigt ze nooit uit.
In al deze gevallen ontstaan irritatie, stress of ruzie soms uitlopend op een burn-out.
Niet reageren is ook iets van deze tijd. Maar het is het MEEST RESPECTLOZE dat je kunt doen. In eerste instantie lijkt de situatie of het probleem opgelost, uitgepraat en klaar. Echter de ander voelt zich totaal niet serieus genomen en als dat een paar keer gebeurt wordt het vertrouwen in jou ernstig geschaad!
In plaats van je te zien en ervaren als een fijn mens, iemand op wie je kunt rekenen, verandert het beeld over jou in “eerst zien, dan geloven” en “Ik kijk zelf wel, want hij / zij veranderen toch steeds van mening”.
Houden van mensen is mooi en goed.
Bovenstaande situaties kun je ( bijna altijd) voorkomen door te delen. Delen is vertellen wat er in je omgaat zoals het voor jou is. Deel met je dierbaren wat je bezighoudt. Of het nu de boodschappen zijn, je innerlijke onrust en twijfel, levensvragen, je huilende kind, alles wat je elke dag doet en meemaakt. Het zorgt er voor dat je op elkaar betrokken raakt en blijft.
Zo geef je de ander een mogelijkheid om “mee-te-leven”. Dat wil zeggen dat de ander weet wat er in jouw leven gebeurt en speelt, van onzin tot heel belangrijk. Daarom wordt het mogelijk rekening met je te houden en je te helpen waar dat kan. En omgekeerd natuurlijk!
Of het nu gaat om klanten, kennissen, vrienden, familie, buren, vreemden etc., het zijn allemaal mensen en je kunt veel met hen delen! Herken jij dit? Hoe heb jij dit opgelost? Plaats jouw verhaal in het commentaarveld hieronder.
Het is GRATIS… dus probeer het, je hebt niets te verliezen en alles te winnen.
Als je dit artikel waardevol vindt, deel het dan binnen jouw netwerk door te klikken op de Tweet, Like, Share of knoppen op deze pagina, zodat ook zij ervan kunnen profiteren.
Bouw aan je toekomst!
Groet, Anje
No comments yet.