Herken je denkpatronen en overtuigingen

Herken je denkpatronen en overtuigingen

  • Je doel bereiken maar hoe dan?
  • Hoe krijg je die valkuilen weg?

Denkpatronen zijn de’ vast routes’ die iemand volgt bij het nadenken over iets. Je overtuigingen zijn wat je tegen jezelf zegt over verschillende onderwerpen. Zo bevestig je je eigen beeld.

Jij wilt als ondernemer je doel bereiken, maar je merkt dat je continu in dezelfde valkuil stapt. Onbewust val je terug in je oude patronen. En daar wil je juist vanaf! Je wilt je patronen doorbreken. Een eerste stap daarin is om patronen te leren herkennen. Maar welke patronen zijn er? Een type patronen dat je zou kunnen herkennen zijn denkpatronen.

Denken

Als je op internet zoekt wat denken inhoud krijg je een definitie van denken waarmee je alle kanten op kunt. Ik ga er dus maar van uit dat je begrijpt wat ik met denken bedoel.

 Patronen

Dan zijn er nog de patronen en ook ons denken kent daarin vaste patronen. Deze denkpatronen zijn aangeleerd en kun je dus ook (heel moeilijk) afleren.

Denkpatronen zou je kunnen omschrijven als bouwen van gedachten. Gedachten zijn processen waarbij je intern ergens woorden aan geeft en/of daar beelden bij creëert. Het zijn ideeën die je krijgt, dagdromen, het zijn de discussies die je met jezelf voert als je voor een keuze staat.

Het bouwen van gedachten komt voort uit de dingen die je zijn aangeleerd in het verleden. Deze kreeg je op school, waarden die je hebt meegekregen van je ouders, door positieve en negatieve ervaringen. Hieraan heb je woorden gegeven, en je hebt er vaak ook beelden bij gevormd.

Denkpatronen bestaan eenvoudig gezegd uit twee onderdelen die direct met elkaar in verband staan:

  1. Overtuigingen
  2. Verhalen

Overtuigingen

Dit zijn meningen waarvan je je meestal niet bewust bent. Je gelooft er in omdat ze je ooit zijn aangeleerd. Het zijn persoonlijke waarheden over jezelf en de wereld om je heen. Aangeleerde regels die bepalen hoe jij de wereld waarneemt en hoe je gebeurtenissen een plek geeft.

Overtuigingen bepalen in grote mate hoe effectief en succesvol je bent. Wanneer jij ervan overtuigd bent dat je niet kunt veranderen, dan is de kans groot dat je er nooit aan zult beginnen. Wanneer je zeker weet dat je het wel kunt, is de kans groter dat je eraan begint en het ook volhoudt.

Verhalen

Halfvol of halfleeg? Hierdoor kunnen twee mensen totaal verschillend naar exact dezelfde situatie kijken. De ene ziet het glas als halfvol en de andere als halfleeg, terwijl het exact hetzelfde glas is dat voor ze staat, met precies dezelfde hoeveelheid water.

We vertellen ons zelf de hele dag door verhalen.

Verhalen kunnen zowel positief als negatief zijn en ze zijn erop gericht om voor jezelf een context te scheppen. Ze geven lijn aan zaken die anders onsamenhangend en chaotisch zouden lijken. Dat is het voordeel.

Een nadeel van verhalen is dat ze ons kunnen voorzien van een scala aan smoesjes en uitvluchten. Het verhaal begint meestal met het woord ‘omdat’ of ‘want’. Dit is een duidelijk begin van een denkpatroon. Wanneer het je niet lukt om de beperkende overtuiging en het bijbehorende verhaal aan te passen, dan wordt het een onmogelijke zaak om iets te leren. Het gaat om leren loslaten, kaders scheppen en omgaan met tegenslag.

Laat je de overtuiging wél los, dan zie je het “niet lukken” als uitdaging om het nog eens te proberen. Je overtuiging en je verhaal zijn dan veranderd in: ‘Ik kan het best, want ik heb alles wat ik nodig heb bij me. Ik zal dus wat moeten oefenen, en dan gaat het me gewoon lukken, net als iedereen.’

Het lastige van denkpatronen is dat ze deels onbewust zijn. De verhalen die je vertelt. Die ken je vaak wel. Maar de overtuiging is minstens zo belangrijk, al zie je die niet.

De Afrikaanse natuurfilosoof en bioloog Baba Dioum vat het prachtig samen:

En dat geldt ook voor je overtuigingen. Als jij jezelf de ruimte geeft om je denkpatronen te doorbreken, dan gaat het je lukken en bereik jij je doel!

Ga eens aan de slag met het beantwoorden van onderstaande vragen:

  • Welke verhalen vertel jij jezelf die slecht zijn voor je zelfvertrouwen?
  • Met welke beperkende overtuiging kunnen deze verhalen verbonden zijn?
  • Welke helpende overtuiging zou je er tegenover kunnen zetten?

Helpt dit artikel je verder? DEEL dit artikel dan s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Bouw aan je toekomst!

Groet, Anje

, , , , , , ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. Twijfel gebruiken voor je onderzoek loont! - Futuretobuild - 6 december 2018

    […] kruisen. Zo denk je steeds: “Ja maar als nou dit, of als nou dat…”  Pas op dat je geen filosoof wordt, die zeggen dat je aan alles kunt twijfelen, behalve aan het feit dat aan alles te twijfelen […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.