Ondernemerschap combineren met je gezin en familie

Ondernemerschap combineren met je gezin en familie

 Ondernemerschap combineren met je gezin en familie valt niet altijd mee. Het wordt door elke ondernemer anders ingevuld. Familie kan hier een stoorzender of juist een motivator zijn Feit is echter dat hoe jij je bedrijf ook neer wilt zetten, je bij de start zeker (te) veel werk hebt dat al je tijd kost. Tijd die je maar één keer in kunt zetten. Je partner heeft hierin een belangrijke rol.

Hoe ga jij hier mee om?

Je wilt iedereen een plezier doen, maar iedereen veel zien kost je zoveel tijd dat je het niet bij kunt houden. Nee, makkelijker wordt het er niet van.

In Nederland willen we tegenwoordig alles. Gezelligheid met familie, niet hard werken, wel veel verdienen en gezond zijn. Is dit anders dan vroeger? Nee. Gaan we er anders mee om dan vroeger? JA!

Er zijn vele soorten families:

  • Het gezin waar jij uit komt
  • Het gezin dat jij sticht
  • Aangetrouwde familie
  • Samengestelde familie
  • Welke vergeet ik?

Twee dingen zijn duidelijk:

  • “Jij hebt je familie niet altijd gekozen.”
  • “Zij kiezen niet altijd voor jouw ondernemerschap.”

Wat (bijna) alle mensen gemeen met elkaar hebben is dat ze “gezelligheid” zoeken. Deze wens hebben wij mensen eigenlijk altijd. Waarom willen we dit?

  • Met zijn allen betekent dat je erbij hoort, je mag er zijn. En als je er mag zijn, dan ben je goed en doe je het goed. Bevestiging dus.
  • Gezelligheid staat voor een goed gevoel erbij hebben, mensen zijn lief voor elkaar, jij voor hen en dat samen versterkt de bevestiging, dat het goed is zo.

Omgekeerd voelen mensen zich dan vaak buitengesloten of gestraft als ze er niet bij mogen zijn, het niet gezellig is etc. Zij zien nee, en voelen dit als een bevestiging dat zij er niet bij horen. En dat doet pijn!

 Gevoel daar draait het hier eigenlijk om. Mooie voorbeelden zijn “De verjaardagen en de feestdagen”. Iedereen heeft daar zo zijn eigen gedachten over wanneer deze dagen goed zijn.

De maatschappij speelt hier ook een rol die de verwachtingen aanscherpt.

We zeggen:” Prettige Kerst, Vrolijke Pasen, Fijne verjaardag etc.” Bij allemaal krijgen we van te voren de opdracht hoe het moet zijn.

Zo worden het al snel “verplicht gezellige dagen” en die bestaan niet. Ik zou liever zeggen GOEDE … dagen.

Elk jaar is er in veel families ruzies over “De feestdagen” en zien ze er tegen op(gelukkig niet iedereen). Het hoeft ook helemaal niet gezellig, prettig of fijn te zijn. Gewoon is goed genoeg! 

Wanneer jouw leven goed in elkaar zit zijn alle dagen in principe gezellig!

Wij mensen willen alleen maar het gevoel hebben en bevestigd zien dat we erbij horen en waarbij? Bij een club mensen, het liefste onze familie en vrienden.

Om dit te garanderen houden we van tradities. Met kerst doen we zus en met een verjaardag zo. Het kan een oplossing zijn. Iedereen weet wat er wanneer verwacht wordt en kan daar rekening mee houden.

Maar misschien wil jij helemaal geen tradities en levert dat de problemen op. Of het aantal mensen is te groot en matcht niet samen.

Wat je redenen ook zijn, jij kunt er wat aan doen!

Hier gaat het niet zo zeer om samen zijn en gezelligheid in de letterlijke zin. Het belangrijke hier is dat iedereen voelt, vindt en weet dat zij erbij horen voor jou!

  • Dit laat je NIET zien door met de feestdagen gezellig te zijn.
  • Dit laat je WEL zien door respect te tonen. Informeer wat deze ander doet met de feestdagen, wat de ander zou willen doen, prettig vindt èn door ze een plaats in jouw leven te geven.

Laat de ander zien dat je betrokken bent. Dat je hen niet als vanzelf ziet maar juist blij bent dat ze er voor jou en bij jou zijn. De ander moet niet hoeven wachten of vragen of je alsjeblieft samen deze dagen wilt door brengen. Je zou er allebei vanuit moeten kunnen gaan.

Aanwezigheid wil hier zeggen dat ze mee doen, een duidelijke rol hebben, er altijd bij horen. Je geeft ze aandacht!

 Aandacht door:

  • Te vragen naar de inhoud van hun leven
  • Ze uit te nodigen bij je thuis
  • Bijzondere gebeurtenissen samen te delen door erbij te zijn
  • Te luisteren ook tussen de regels door; leef je in
  • Ze op te zoeken ook als je niet zoveel tijd of zin hebt.

Aandacht geven maakt dat mensen van je houden, alles met je kunnen delen, je elkaar de waarheid kunt zeggen, samen verdrietig kunt zijn etc.

Als jij vindt dat jouw dierbaren “zeuren” dan ben jij zeer waarschijnlijk niet duidelijk geweest in je communicatie en of gedrag. De boodschap die je uitdroeg is anders over gekomen en begrepen. Kennelijk ben je voor anderen niet duidelijk genoeg in je wensen, bedoelingen en afspraken.

  • Wees duidelijk in wat je met de ander wilt en verwacht.
  • Kies met wie jij bepaalde dingen wilt delen en wanneer; kies je echte dierbaren en weet dat je niet meer dan 6-8 mensen kunt zien als echte dierbaren, naast het gezin waarin je woont.
  • Geef aan welke prioriteit ze in jouw leven zijn, door dit in je gedrag te laten zien
  • Bedenk goed wat jij wel of juist niet met en voor iemand wilt zijn.
  • Zeg hoe jij de feestdagen door wilt brengen en zoek een oplossing als zij het anders zien
  • Maak er een gelijkwaardige respectvolle relatie van in plaats van een zij en wij situatie. Of jouw familie en mijn familie.
  • Koppel het los van het feitelijk gegeven of het familie is of niet. Wie is je dierbaar daar draait het om.
  • De anderen worden goede vrienden en zie je minder, deel je minder mee en kijk wat er mogelijk is als het gaat om contact. Of……
  • Je voert een haalbaar schema in waarin ieders belang vertegenwoordigd is en communiceert dat aan iedereen. Mensen die van jou houden zullen dit kunnen begrijpen en helpen je erbij.

Voorwaarde is en blijft voor iedereen dat jij duidelijk bent en ze wel voldoende aandacht geeft op jouw manier en in overleg!

Laat me weten hoe jij hier mee om gaat in het commentaarveld hieronder. Lees ook de ervaringen van anderen eens, misschien brengen ze je op een idee.

Als je dit artikel waardevol vindt, deel het dan binnen jouw netwerk door te klikken op de Tweet, Like, Share or Google+ knoppen op deze pagina, zodat ook zij ervan kunnen profiteren.

Bouw aan je toekomst!

Groet, Anje

 

, , , , , ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. 8 tips waarom je levenspartner je plan, onvoldoende steunt - Futuretobuild - 3 januari 2017

    […] Hier zijn 8 tips waarom je levenspartner je plan, onvoldoende steunt. Hierdoor wordt het voor jou moeilijker te ondernemen. Wanneer je gaat ondernemen, jezelf verder ontwikkelt (vooral in de eerste jaren), kun je veel steun gebruiken. In het bijzonder de steun van je levenspartner. […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.