De balans tussen moeten, kunnen en willen, hoe is die bij jou?

De balans tussen moeten, kunnen en willen, hoe is die bij jou?

De balans tussen moeten, kunnen en willen zegt alles over jouw leven en hoe gelukkig je ermee bent. Ben je gelukkig met je leven, met wie je bent en wat je hebt? Of ben je meestal bezig met de toekomst en vergeet je te genieten van dit moment?

Je bent niet de enige! Veel mensen zijn uit balans en worstelen hiermee. We hebben soms gelukkige momenten, maar ze gaan te snel voorbij. We voelen ons even gelukkig, maar dat gevoel is niet blijvend… Wil je gewoon genieten van je leven en tevreden zijn? Lees verder.

Misschien ben jij iemand die alles kan, of je zorgt dat je het gaat kunnen. Of zit jij klem tussen alles wat je moet? Ergens klopt het niet als je dit leest want dan doe je niet echt wat je wilt.

Het eeuwige moeten.

Wat moet jij eigenlijk? Van wie? Waarom? Stel jezelf deze vragen en geef eens eerlijk antwoord. Je zult zien dat je helemaal niet veel moet. Dat jijzelf je die dingen oplegt. Oké dan. Je moet ergens geld vandaan halen en je moet ademhalen om te leven, eten om gezond te blijven, je huis schoonhouden om niet ziek te worden. Maar verder?

Je kunt keuzes maken.

Als je alleen maar doet wat je moet krijg je er last van. Zo kies jij er voor om een zwaarder en lastiger leven te leiden. Waarom? Dit uit zich o.a. in:

  • Van de ene verplichting naar de andere
  • Altijd bezig met verantwoordelijk te zijn
  • Altijd de eerste, de aardigste, meest zorgende of de beste zijn, willen winnen niet omdat jij dat leuk vindt maar omdat je denkt dat het moet. Ben je al uitgeput?
  • Je gaat slecht om met je beschikbare energie

Sorry, dat ik het zeg maar als je bovenstaande herkent leef je in de “moeten “ stand. Je voelt je gedwongen dingen te doen waar je helemaal geen zin in hebt. Je maakt geen duidelijke keuze hoe jij wilt leven. Jezelf opleggen dingen los te laten of je minder druk te maken, is ook moeten vanuit de verkeerde stand. Stop daarmee! Kijk eens meer naar kinderen hoe die met dingen omgaan en hoe ze vaak hun eigen belangrijke ding gewoon doen.

Als je alleen doet wat je moet, dan kweek je ontevredenheid.

Alles kunnen.

We zeggen vaak tegen mensen die niet weten wat te doen, dat ze moeten kijken naar wat ze kunnen. Ja, een goede start maar wel saai want je kunt het al. En juist daardoor helpt het je op weg. Het geeft je echter al snel i.p.v. uitdaging meer stress.

Denk jij wel eens ik:

  • kan zoveel meer dan ik doe.
  • had carrière kunnen maken
  • had net zoveel kunnen verdienen als mijn vrienden.
  • kan meer uit mijn relatie halen.
  • kan harder werken.
  • zou meer kunnen
  • kan een veel boeiender leven leiden dan dat ik nu doe.

Als je alles doet wat je kunt, levert het je alleen stress.

Het beste uit jezelf halen, je potentieel helemaal benutten. Jazeker, ook jij kunt er vast meer uithalen dan je nu doet. Je kunt veel meer dan je denkt. Misschien ben je wel een duizendpoot die bijna alles ook gewoon kan. Heerlijk voor jezelf, je hebt niemand meer nodig.(Jammer gedoemd tot eenzaamheid) Lastig voor je omgeving die het “nooit” zo doet dan dat jij zou doen.

Waarom lukt het je niet?

Het lukt je (nog) niet omdat er veel belemmeringen zijn:

  • Je denkt te veel en geniet te weinig.
  • Zo werk je keihard aan je doelen, zonder je er beter door te voelen.
  • Misschien vergelijk jij jezelf regelmatig met anderen en voel jij  je dan ontevreden.
  • Je leeft te veel in de toekomst en te weinig in het nu.

Laten we ervan uit gaan dat je alles kunt. Wil jij dat wel? Wat kan jij, had je gekund of zou je meer kunnen? En vooral wat wil je ermee bereiken? Maakt het jou gelukkig?

Doen wat je wilt.

Joh, dat klinkt heerlijk maar je snapt ook dat je nooit 100% kunt doen wat je wilt. Toch is dit de weg naar balans en een fijner leven. Zoek de balans tussen moeten, kunnen en willen daar draait het om. Mensen die alleen maar moeten zijn niet tevreden. Zij balen ervan omdat ze in hun ogen nooit toekomen aan kunnen en willen. Zij die alles kunnen zijn moe en gestrest. Ze twijfelen veel aan zichzelf want ze weten dat ze ‘het’ kunnen. Maar waarom doen ze dat niet? Ze zijn niet in balans.

Je bent er slim genoeg, je hebt genoeg doorzettingsvermogen. Er is niets dat je weerhoudt om te doen wat je kunt. Wat mis je nog?

De eerste stap.

De balans tussen moeten, kunnen en willen bepaalt de kwaliteit van je leven. Het maakt dat jij gelukkiger bent en het geeft je:

  • Meer tevredenheid en blijdschap.
  • Maakt piekeren plaats voor ontspanning
  • Onzekerheid verandert in vertrouwen
  • Ontevredenheid maakt plaats voor dankbaarheid
  • Je bent niet meer bezig met de toekomst, omdat je je nu goed voelt.

Op het moment dat je moeten en kunnen loslaat, verandert alles. Op het moment dat je uitgaat van wat je wilt, verandert je leven. Zo werkt het nu eenmaal. Je krijgt pas wat je wilt als je eerst iets anders loslaat.

De tijd om nu de balans op te maken!

Helpt dit artikel je verder? DEEL het dan s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Bouw aan je toekomst!

Groet, Anje

 

, , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.