Gelukkig worden, het kan!

Gelukkig worden, het kan!

Gelukkig worden het kan wel degelijk. Maar weet wel dat het niet zomaar ineens voor je deur staat. Je moet er wel wat voor doen! In het blog van vorige week zei ik het al:” Op het moment dat je moeten en kunnen loslaat, verandert alles. Op het moment dat je uitgaat van wat je wilt, verandert je leven. Zo werkt het nu eenmaal. Je krijgt pas wat je wilt als je eerst iets anders loslaat.”

Hoe dan?

Inzichten die heb je nodig om gelukkig te worden maar ook om het te blijven. Door deze inzichten ga je de juiste beslissingen nemen en wordt je gelukkiger.

Inzichten?

Ja, inzichten voor al in jezelf. Je hebt je zelf nodig om een fijner leven te creëren dus aan de slag zou ik zeggen. Om beter inzicht in jezelf te krijgen ga je aan jezelf vragen stellen. Hieronder volgen er enkele:

  1. Belemmeringen zijn gedachten en emoties. Hoe zorg je ervoor dat deze je gaan ondersteunen in plaats van belemmeren?
  2. Wat is voor jou nu gelukkig zijn. Wat is jouw idee hierover en wat moet je loslaten?
  3. Maak eens een lijstje en stel jezelf de volgende vragen. Wat zoek je, heb je er voor nodig, wat maakt je blij.
  4. Bekijk je lijstje en rangschik ze in drie groepen. A. Iets dat jij snel zelf kunt realiseren, B iets dat jou minder snel lukt en C iets waarbij je anderen nodig hebt.
  5. Sta stil bij het moment, bedenk waar je mee bezig bent en geniet ervan, wees trots en laat je zorgen los.

Natuurlijk lukt dit allemaal niet een twee drie. Toch als je het oprecht probeert ga je merken dat dingen veranderen. Gelukkige mensen proberen steeds weer dichter bij hun ideaal te komen. Zij vinden antwoorden op vragen die ze zelf stellen. Luister naar jezelf en ken je gevoel. Kies voor geluk, blijdschap, ontspanning en vrijheid! Je merkt hoe je je werkelijk goed kunt voelen, als je daarvoor kiest.

Wat is gelukkig zijn?

Zit jij net als veel andere mensen te wachten op je geluk? Misschien doe je het wel zonder dat je het door hebt. Als je bijvoorbeeld een zeer doelgerichte persoon bent kan het zijn dat je pas gelukkig denkt te kunnen zijn als je een doel hebt bereikt. Wat je namelijk doet is jezelf pas toelaten om gelukkig te zijn wanneer je iets bereikt hebt. En dat hoeft niet. Je kunt nu namelijk ook gelukkig zijn, terwijl je je doelen nog niet hebt bereikt.

Kun jij onderstaande zin aanvullen met voorbeelden?

“Ik ben gelukkig als ik eerst maar ………”. Zit jij te wachten op die droompartner, die geweldige baan, die langverwachte zwangerschap, dat mooie huis en verre reizen voordat je gelukkig kunt zijn? Dit zijn herkenbare uitspraken, maar onderzoek wijst keer op keer uit dat ze niet kloppen.

Als je van binnen niet verandert, zullen veranderingen in je omgeving niet veel voor je gelukkig zijn betekenen. Je bent even iets gelukkiger, maar binnen afzienbare tijd stabiliseer je weer terug naar je oude minder gelukkige ik. Miljonair, fijne partner etc. of niet.

Dus?

Dus moet je niet blijven wachten tot je gelukkig kunt zijn.  Je kunt alleen nu gelukkig zijn, niet straks. Geluk is een gevoel dat van binnenuit komt. Het is ook grotendeels onafhankelijk van de omgeving waarin je je bevindt. Je kunt gelukkig zijn in een armoedige flat, je kunt ook gelukkig zijn in een luxe penthouse.

Wanneer je je geluk laat afhangen van dingen die in de toekomst al dan niet gaan gebeuren doe je jezelf tekort. Want al die tijd dat je je doel nog niet hebt bereikt ben je niet optimaal gelukkig. Bovendien kan het heel goed zijn dat je, wanneer je je doel dan eindelijk hebt bereikt, er helemaal niet zo gelukkig van wordt.

Bovendien bereik je als gelukkig mens meer. Wie werkt vanuit een basis van geluk is stabiel, staat sterk in zijn schoenen en is daadkrachtig. Je bereikt je doelen razendsnel als je lekker in je vel zit. Daarom is het slimmer op je te focussen op het geluk dat je nu kunt ervaren. Los van de toekomst en het verleden. Je kunt nu goed in je vel zitten, ongeacht of je nu wel of geen lotto wint.

NU!

Geluk heeft niets te maken met verleden of toekomst. Je kunt het alleen nu zijn. Je bent het alleen wanneer je je op het nu focust. Zo lang je dit blijft doen zal je gelukkig kunnen zijn. Het is dus belangrijk dat je je vandaag op vandaag focust, iedere dag opnieuw.

Hoe doe je dit dan?

Hoe kun je gelukkig zijn terwijl je eigenlijk niet tevreden bent met de situatie waarin je je bevindt? Het antwoord is zowel simpel als uitdagend: door te genieten van de dingen die wél goed zijn. Kleine dingen bouwen je levensgeluk op

Geniet van een mooie zonsondergang, van de liefde van de mensen om je heen, van een lekkere kop koffie. Verheug je op een gezellige avond met je partner, verwen jezelf of maak een heerlijke wandeling. Het heeft veel te maken met het gevoel van dankbaarheid en waardering voor de dingen die je hebt, en die goed gaan.

Wie geniet van alles wat nu goed is zit lekker in zijn vel. Je voelt minder frustratie en meer rust en dankbaarheid. En vanuit deze basis kun je stap voor stap naar je andere doelen toe werken. En als je deze doelen bereikt, wordt het leven alleen nog maar mooier!

Geniet nu van het leven, en verwacht dat het nog mooier wordt.

Door je te focussen op liefde, genieten, dankbaarheid, acceptatie en verwondering merk je dat het leven eenvoudiger en leuker wordt. Je voelt je gelukkiger zónder dat je al je ambitieuze doelen hebt bereikt. Je kunt arm en gelukkig zijn, je kunt single, werkloos, gehandicapt of te dik zijn, en je toch gelukkig voelen.

Geluk komt van binnenuit, en het gaat om het gevoel wat je nu ervaart. Niet om wat je in de toekomst wilt of gaat ervaren. Zorg dat je nu gelukkig bent, en werk aan de doelen die je naar jouw idee nog gelukkiger zullen maken. Op die manier leef je met de verwachting dat het leven alleen nog maar mooier en mooier gaat worden. En dat maakt het leven waard om te leven.

Verantwoordelijkheid voor jezelf

In mijn ogen is een mens verantwoordelijk voor zijn eigen (on)geluksgevoel. Wij mensen bedenken in ons hoofd hoe iets (misschien) zal gaan. Dat kan zowel positief als negatief uitvallen. Valt het verkeerd uit kun je je jezelf een angst ‘aanpraten’ voor iets wat misschien helemaal niet gebeurd. Er is niet voor niets het gezegde: Een mens vreest het meest het vrezen dat hij vreest.

Aan de andere kant kan dat bedenken ook juist heel positief uitvallen. Je kunt je in gedachten al vast tot in detail voorbereiden op bijv. een presentatie die je moet geven en helpt het je juist zo om heel zeker voor de dag te komen.

Daarnaast kan het ook teleurstellingen in de hand werken. Als je bijv. een feestje geeft en je houd rekening met 100 man en er komt maar de helft is dat een teleurstelling omdat jij op 100 man hebt ingezet. Denk je echter ik zie wel hoeveel er komen, dan ben je hartstikke blij dat er 50 man zijn komen opdagen. Je hebt vast ook wel eens de situatie gehad dat je (verplicht) na een feestje moest en er eigenlijk helemaal geen zin in had en dat het uiteindelijk één van de leukste feestjes werd.

Hulp nodig? Ik kan je verder helpen met het vinden van meer zelfvertrouwen, minder stress, betere relaties, leuker werk en meer geluk in hun leven

Helpt dit artikel je verder? DEEL het dan s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Bouw aan je toekomst!

Groet, Anje

 

, , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.