Angst overwinnen is het begin van wijsheid.
Angst overwinnen is het begin van wijsheid. De mens lijdt het meest door hetgeen hij vreest, is een oud gezegde. Veel ondernemers hebben hier last van. Vaak blijken angst, stress en zorgen achteraf inderdaad ook niet nodig geweest omdat de meeste zaken toch wel op hun pootjes terecht komen.
Ondernemers hebben eerder last van angst dan mensen in loondienst met een vast contract. Als je niet weet of en hoeveel geld er volgende maand binnen komt maakt dat je onzeker. Je kunt geen toekomstplannen maken als je niet weet of je het kunt betalen etc.
Angst wordt, vooral achteraf, vaak als onnodig bestempeld en zal dat soms ook wel zijn. Maar “de natuur” heeft ons deze emotie niet voor niets gegeven. Zonder angst zouden we minder goed op onze kinderen en ons zelf passen. We zouden voor geen enkel risico meer terug deinzen. Het voortbestaan van de soort zou ernstig in gevaar kunnen komen.
Angst kan echter ook met ons aan de haal gaan en dan kunnen we er last van krijgen. Om angst goed te begrijpen, is het belangrijk om te weten wat angst precies is.
Wat is angst?
Iedereen heeft wel eens last van angst, maar in sommige gevallen kan de angst zulke sterke vormen aannemen, dat we er in ons dagelijks leven door gestoord worden. Als we het over angst hebben, is het belangrijk om onderscheid te maken tussen twee verschillende soorten angst.
- Een directe angst, waarbij de “vecht of vlucht” respons geactiveerd wordt. Heel kort samengevat gaat het hier over de angst die je voelt als iemand je laat schrikken of wanneer je in een levensbedreigende situatie bent. Je krijgt fysieke reacties:
- je hart gaat sneller kloppen
- je krijgt een droge mond
- je spieren spannen zich aan
Je lichaam maakt zich letterlijk klaar om te vluchten of te vechten.
2. Deze angst concentreert zich op iets in de toekomst. Denk bijvoorbeeld aan angst:
- voor je financiële toekomst
- de toekomst van je kinderen
- of zelfs de toekomst van de wereld zoals we die kennen.
Deze vorm van angst brengt geen vecht of vlucht reactie, maar is een soort voortdurende waakzaamheid. Heb je last van deze angst dan heb je ook last van slecht concentreren, slapeloosheid en een voortdurend gespannen gevoel. Je denkt soms dat je iets ergs gaat overkomen en je grootste probleem is vaak een aanhoudend gepieker waar je maar moeilijk los van komt.
Oorzaken
Waarom de één banger is aangelegd dan de ander en waarom sommige mensen een angst ontwikkelen is niet duidelijk. De manier waarop je met angst omgaat, lijkt voor een deel ook aangeleerd. Opvoeding en ervaringen uit het verleden zijn dus ook erg belangrijk.
Een angst begint vaak na een ingrijpende gebeurtenis, bijvoorbeeld een sterfgeval, ernstige ziekte of verhuizing. De aanleiding is echter lang niet altijd negatief: denk maar aan een huwelijk of geboorte van een kind.
Verder zijn er persoonlijkheidskenmerken die invloed kunnen hebben. Slecht voor jezelf opkomen, moeilijk je gevoelens kunnen uiten of de neiging hebben om conflicten uit de weg te gaan, zijn hier voorbeelden van.
Vermijding
Je zou kunnen zeggen dat angstproblematiek niet bestaat uit de angst zelf. Immers, angst is een onschuldige emotie die geen enkele kwaad kan. Het wordt pas problematisch als mensen de angst proberen te vermijden. Die vermijding kan op verschillende manieren vorm krijgen.
Mensen met een paniekstoornis ontwikkelen bijvoorbeeld vaak een fobie. Anderen proberen hun angst vaak te controleren door te gaan piekeren. In de praktijk geeft dit echter alleen maar meer angst. Toch is het voor hen ook heel angstig om het piekeren achterwege te laten. Het gevoel van angst voelt voor hen zo bedreigend, dat ze er alles aan doen om er aan voorbij te gaan. Hoe zit dat bij jou? Heb jij last van angst?
Angst in je werk
Als je werkt kun je jezelf heel onzeker maken en een angst ontwikkelen doordat je steeds weer piekert hoe het verder zal gaan, doe je het wel goed, wat vindt de ander ervan etc. In sommige beroepen is spreken in het openbaar, op een podium een onderdeel dat je ook moet beheersen. Ook dan kun je een angst ontwikkelen nl. Podiumangst.
Podiumangst is in feite ook een ongefundeerde onzekerheid. Want waarom zouden we onze tekst kwijt raken, als dat zonder publiek wel steeds goed gaat. De angst om publiekelijk af te gaan is bij vrijwel ieder aanwezig, die een spreekbeurt moet houden, een auditie moet doen of iets dergelijks. Goede voorbereiding kan veel onzekerheid wegnemen, en de angst vervangen door gezonde spanning. Het helpt ook vaak door een soort noodplan gereed te hebben, waar we op kunnen terugvallen als onze performance niet naar onze zin is. Bijvoorbeeld een simpel spiekbriefje.
Wat doe je bij podiumangst?
Om te beginnen hou het voor jezelf. Jij bent bang maar anderen zien dat vaak helemaal niet eens! Vertel nooit vooraf dat je onzeker bent, want dat kan zich gaan bevestigen. Je hebt immers ook nooit van een sporter voor de wedstrijd gehoord dat hij/zij die wedstrijd waarschijnlijk gaat verliezen. Dus zelfverzekerdheid uitstralen vooraf!
Veel oefenen helpt zeker als het om een bepaald vakgebied gaat. Immers hoe vaker je iets vertelt des te makkelijker komt het op elk willekeurig moment uit je mond.
Helpt dit artikel je verder? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten! DEEL het dan s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.
Bouw aan je toekomst!
Groet, Anje
[…] is je bezorgdheid die een uitweg zoekt. Paniek kan ontstaan wanneer iemand een steeds groter wordende bezorgdheid ontwikkelt over van alles en nog […]