Paniek is je bezorgdheid die een uitweg zoekt.
Paniek is je bezorgdheid die een uitweg zoekt. Paniek kan ontstaan wanneer iemand een steeds groter wordende bezorgdheid ontwikkelt over van alles en nog wat. Komt mijn geld wel binnen? Is mijn werk wel goed? Vinden ze me nog aardig? Ben ik wel op het juiste pad en ga zo maar door. Het kan zo erg worden dat je er een paniekaanval door krijgt.
Een paniekaanval kan komen wanneer je onder stress staat of wanneer je lichamelijk niet lekker zit. De paniekaanval is op zich volstrekt onschuldig, maar als je niet precies weet wat het is, kan het behoorlijk beangstigend zijn. En dat maakt je weer bezorgd. Doorbreek de cirkel door kennis op te doen.
Een paniekaanval is wanneer je plotselinge paniekgevoelens krijgt, zonder dat daar een duidelijke aanleiding voor is. Op dat moment denk je dat je een hartaanval krijgt, dat je gek wordt of dat je iets anders ernstigs overkomt. Het gaat dus om de aanwezigheid van paniekgevoelens in combinatie met de overtuiging dat die gevoelens niet veroorzaakt worden door paniek, maar door iets veel ergers.
Een paniekaanval is niets meer dan je lichaam dat in paniek raakt.
Als je dat weet, is het veel gemakkelijker om met het gevoel om te gaan en hoef je er ook veel minder bang van te worden.
EHBO bij paniekaanvallen: wat kun je doen als er sprake van paniek is
Waar komen paniekaanvallen dan vandaan? Wat zijn de oorzaken? Als je dit stuk leest omdat je last hebt van paniekaanvallen, zal je die waarschijnlijk op totaal willekeurige momenten hebben. Bijvoorbeeld in de supermarkt, op je werk of in de bioscoop.
Allemaal leuk en aardig, maar wat ga je nu precies doen als je een paniekaanval hebt? Bijvoorbeeld op je werk, wanneer je in de trein zit of in de supermarkt? Heel kort samengevat is mijn advies: doe helemaal niets. Maar lees even verder want hier volgen 4 tips:
Tip 1: Weet wat er aan de hand is.
Je weet inmiddels dat een paniekaanval onschadelijk is, hoewel het nog steeds niet zo voelt. Het helpt wanneer je in je hoofd herhaalt wat je weet. Wees voorbereid. Bedenk korte zinnen die je tegen zichzelf zegt. Bijvoorbeeld: “Mijn lichaam is bang, dat betekent niet dat ik ook bang moet zijn”.
Tip 2: Onderga het
Het is belangrijk dat je de paniekaanval neemt zoals hij komt. Alles wat je doet om de aanval te voorkomen, zal er voor zorgen dat hij alleen nog maar vaker voorkomt. We noemen dit vermijdingsgedrag. Ook ga je niet flauwvallen want daarvoor is je bloeddruk bij een paniekaanval te hoog.
Tip 3: Concentreer je ergens anders op
Je lichaam kan heel raar aanvoelen tijdens een paniekaanval. Hoe meer aandacht je er aan besteedt, hoe vreemder het voelt. Door je op iets anders te concentreren, kun je het effect van een paniekaanval vaak direct flink minder maken. Je kunt bijvoorbeeld terugtellen van 100 tot 1, benoem alle spullen om je heen etc. Daarnaast kun je je concentreren op datgene waar je toch al mee bezig was.
Tip 4: Blik terug
Veel mensen hebben enorm angstige herinneringen aan hun paniekaanvallen. Ze hebben de ervaring in hun hoofd opgeslagen als: “Ik ben toen maar net aan de dood ontsnapt”. Dat maakt dat ze vaak niet weer terug willen denken aan de ervaring.
Als je na een paniekaanval nu eens terugkijkt op de situatie, blijkt vaak dat het allemaal best meeviel. Goed, het was een onprettig gevoel, maar niet zo erg dat je hemel en aarde opzij moet zetten om het in het vervolg uit de weg te gaan.
Wie?
Weet dat paniekaanvallen vaak voorkomen bij mensen die erg gestrest zijn. Dat valt goed te verklaren. Als je gestrest bent, is je lichaam continue in een staat van paraatheid. Het heeft dan maar een klein zetje nodig om in een staat van paniek te komen.
Paniekaanvallen bij stress zijn overigens vaak een geluk bij een ongeluk. Veel mensen met stress blijven namelijk werken totdat ze helemaal instorten. Als paniekaanvallen zich aandienen, voordat ze met een burn-out instorten, zorgt dit er meestal voor dat ze sneller hulp zoeken.
Hyperventilatie en paniekaanvallen
Mensen die een paniekaanval hebben, gaan sneller ademen, waardoor ze zich alleen nog maar vervelender voelen. Ze gaan hyperventileren wat veroorzaakt wordt door de te snelle ademhaling. Zo bekeken is hyperventilatie alleen nog maar een duur woord voor: te snel ademhalen. Tijdens een paniekaanval is dat niet handig, maar het kan echt geen kwaad.
Helpt dit artikel je verder? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten! DEEL het dan s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.
Bouw aan je toekomst!
Groet, Anje
No comments yet.