Spreken in het openbaar

Spreken in het openbaar

Mijn succes in zaken is altijd het resultaat geweest van mijn vaardigheid in presenteren.

Het was niet gemakkelijk in het begin.

Toen ik in mijn eerste baan begon was ik een verlegen en onhandige tiener. Ik was gepassioneerd over wat ik deed, maar ik had geen kaas gegeten van presenteren, van verbale en non-verbale communicatie en had ook geen geduld om me goed voor te bereiden.

Een paar jaar later

Ja hoor, ik moest mijn ideeën presenteren dus sprak ik stuntelig en het hele proces was behoorlijk beangstigend en vermoeiend. Ik twijfelde en voelde me echt klein net als Calimero.download

De ommekeer kwam jaren later, toen ik mijn eerste leidinggevende functie kreeg. Ik vertelde de medewerkers: “Er zijn maar twee regels die je hoeft te onthouden. Regel nummer één is “

10 seconden gingen voorbij, en ik kon mijn woorden niet vinden… ik had een complete black-out.

Mijn grootste angst werd werkelijkheid…

En dan nu een sprong naar het heden….

Nu vind ik het heerlijk om in het openbaar te spreken.

Ik houd ontzettend van de transformatie van mezelf met vlinders in mijn buik terwijl ik voor een nieuwe groep sta, naar die toestand waarin ik helemaal mezelf kan zijn, ontspannen en authentiek – alsof ik een gesprek voer met bekenden.

Hoe het verder ging?

Ik stond daar en durfde nauwelijks nog wat te zeggen. Maar je moet. Diepe zucht en daar ging ik. De seconden tikten voorbij en ik kon het zweet van mijn gezicht voelen druppelen… en zei… “en de tweede regel is…”.

De mensen begonnen te lachen, ik begon te lachen en ineens wist ik regel nummer één weer… en mijn grootste angst verdween.

Sinds die tijd heb ik vele presentaties gegeven en dat allemaal doordat ik de vaardigheid in presenteren en spreken in het openbaar heb geleerd, geoefend en beheers.

Nou, dat was een heel verhaal over mij, laten we het eens over jou hebben…

Hier zijn 3 vragen voor je:

 • Heb je een belangrijke boodschap te vertellen, maar is een groep toespreken niet je favoriete bezigheid?
 • Knikken jouw knieën en weigert je stem als je voor een groep mensen staat?
 • Oftewel, lijd je in meer of mindere mate aan de angst om in het openbaar te spreken?

Dan ben je niet alleen…

Spreken in het openbaar is voor veel mensen hun grootste angst: groter nog dan een bezoek aan de tandarts, verdrinken, spinnen of zelfs doodgaan.

Maar het hoeft niet zo te zijn…

Op basis van ervaring in spreken in het openbaar en een aantal waardevolle levenslessen, creëerde ik de belangrijkste principes om je te helpen de angst, zorg en spanning weg te nemen met betrekking tot spreken in het openbaar.

Door deze principes te leren en te gebruiken in de dagelijkse praktijk, komt er een einde aan zweethanden, maagpijn en black-outs. Lees hier vast wat tipschange-671376__180

Het wordt ineens plezierig om voor een groep mensen te staan en je verhaal te delen!

Deel jouw angst of negatieve ervaring met het spreken voor een groep mensen (of andere obstakels die je in de weg staan als je jezelf moet verkopen) Ik kijk ernaar uit jouw comment te lezen en je te helpen met jouw angst voor het spreken in het openbaar af te rekenen.

Als je dit artikel waardevol vindt, deel het dan binnen jouw netwerk door te klikken op de Tweet, Like, Share  knoppen op deze pagina, zodat ook zij ervan kunnen profiteren.

Bouw aan je toekomst!

Groet, Anje

, , ,

Trackbacks/Pingbacks

 1. Meer klanten door zichtbaar te zijn - Futuretobuild - 5 januari 2016

  […] En eh…. Dat heldere verhaal ga je maken over jezelf, je bedrijf, je dienst of product. Als je dat hebt is je elevatorpitch een fluitje van een cent. Jij kunt nu zichtbaar overal je verhaal doen en dat werkt zeg ik je. klik hier […]

 2. Vier je successen - Futuretobuild - 26 juni 2016

  […] is goed voor jou om in het openbaar je successen te erkennen, het is inspirerend voor alle onze lezers om over jouw successen te lezen, […]

 3. 10 tips om je marketingbudget te bepalen - Futuretobuild - 14 maart 2017

  […] te spreken op conferenties kom je niet alleen gratis binnen. Ook netwerken wordt op deze manier makkelijker, […]

 4. Onze grootste angst is..... - Futuretobuild - 15 maart 2017

  […] in de levens van andere mensen – en dat allemaal doordat ik de vaardigheid in presenteren en spreken in het openbaar heb geleerd, geoefend en […]

 5. 5 Tips om van ieder gesprek een succes te maken - Futuretobuild - 11 april 2017

  […] maak jij van ieder gesprek een […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.