Hoe jijzelf jouw onzekerheid creëert

Hoe jijzelf jouw onzekerheid creëert.

 • Weet jij wat onzekerheid is?
 • Is besluiten moeilijk en twijfel je vaak?

Onzekerheid heeft alles te maken met twijfel en besluiten nemen. Onzekerheid, we hebben er allemaal wel eens last van. Dat is niet erg tenzij het je belemmert. Met minder onzekerheid wordt je leven makkelijker en leuker. Dus?

We gaan je onzekerheid aanpakken!

Ken jij mensen die beweren dat ze nooit onzeker zijn, ik vertel je: “ Dat klopt niet”. Ze vertellen je niet helemaal de waarheid of ze proberen je iets te verkopen.

Onzekerheid is onderdeel van het leven. Het is onderdeel van je persoonlijke groei. Van tijd tot tijd voel je je kwetsbaar, verloren, incompetent en minder zelfverzekerd. Dat gebeurt automatisch wanneer je iets nieuws en onbekends wilt gaan doen. Het gevolg is vaak dat je je ineens terugtrekt en het toch niet doet. Echter, zo kom je niet verder en hou jij je eigen groei tegen.

Geen probleem.

Onzekerheid is niet slecht, maar het is ook niet altijd wenselijk. Door anders naar je onzekerheid te kijken kun je meer zelfvertrouwen opbouwen en je minder onzeker voelen. Laten we eens kijken hoe jij kunt gaan blaken van zelfvertrouwen! Waarover ben jij onzeker?

Onzeker over je lichaam

Ja, welkom bij de club. Natuurlijk, het is raar dat we elkaar beoordelen en veroordelen op basis van elkaars lichamen. Zeker als je bedenkt dat je je lichaam niet kiest. Jij maakt je druk om je lijf, de rest van de wereld maakt zich niet druk om jouw lijf. Hou ervan, ook als het niet ’perfect’ is.

Onzeker zijn over wat anderen van je vinden

Andere mensen denken dingen over jou. Elke dag opnieuw. En dat kun je niet tegenhouden. Weet je wat veel belangrijker is? Hoe jij over jezelf denkt. Vind jij jezelf een goed mens, handel jij in lijn met wat je belangrijk vindt, wat je gelooft, waar je voor staat? Door jezelf te ontwikkelen word je niet alleen minder onzeker, de mensen in je leven zullen je automatisch meer gaan waarderen. En het enige wat je hoeft te doen is jezelf zijn, en altijd je best doen om een beter mens te worden.

Onzeker over je uiterlijk

Mensen die écht bij je binnenkomen, doen dit met hun uitstraling, lichaamshouding, warme glimlach en hun volledige aandacht. De verpakking kan mooi zijn, maar het wordt er geen mooi geschenk door.

Onzeker over je vaardigheden

Je kunt meer dan je denkt. Dat geldt voor bijna iedereen. De meeste mensen houden zich klein, omdat ze onzeker zijn als ze buiten hun comfort-zone komen. Om jezelf het gevoel te geven dat je competent bent (en dat je leeft) moet je blijven groeien. Je moet steeds weer buiten je comfort-zone komen. En ja, dat gaat gepaard met onzekerheid. Het hoort erbij. Vaak heb je geen idee waar je mee bezig bent. Andere mensen zijn misschien beter in bepaalde dingen dan jij. Maar dat maakt jou niet minderwaardig. Ieder mens heeft zijn eigen unieke pakket met talenten en prioriteiten.

Wat is beter?

Tja, dat hangt er vanaf wat je wilt bereiken. Je kunt niet alles tegelijk doen. Maar je kunt wel goed zijn in de dingen die je echt belangrijk vindt. Zoek uit waar jij goed in bent en waar je van geniet, en richt je aandacht op die gebieden.

Onzeker over je toekomst

Ja, de toekomst is onzeker. Dat geldt niet alleen voor jou. In de toekomst zullen dingen veranderen, en dat kan je onzeker maken. Weet dat de toekomst naar je toe komt met één dag tegelijk. Dingen zijn niet ’ineens’ anders. En zo niet, dan niet. Dan overleef je dat ook wel. Het heeft weinig zin om je onzeker te voelen voor wat komen gaat.

Als je iets kunt doen om de toekomst minder onzeker te maken, doe het. Kun je niets doen, laat het los en hou op met je zorgen maken. Meestal pakken dingen toch anders uit dan je had verwacht. In het algemeen helpt het wanneer je jezelf goed voorbereid. Lees je in, praat met mensen, repeteer. Je zult merken dat je onzekerheid afneemt. Niemand kan de toekomst voorspellen, ook jij niet.

Lees ook de andere artikelen die ik over veranderen van patronen heb geschreven. Helpt dit artikel je verder? DEEL dit artikel dan s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Bouw aan je toekomst!

Groet, Anje

 

, , , , , , ,

Trackbacks/Pingbacks

 1. Ondernemen, ben je ondernemer of kun je dat leren? - Futuretobuild - 22 december 2017

  […] ik dat achter deze stelligheid of overtuiging een sterke onzekerheid, bewijsdrang, angst of zelfs twijfel over de eigenwaarde schuilgaat. Om in te spelen op het echte gevoel van ondernemers is het […]

 2. Hoe introversie en verlegenheid je assertiviteit belemmeren. - Futuretobuild - 5 februari 2018

  […] Mensen die verlegen zijn hebben hier over het algemeen meer moeite mee. Juist, omdat ze vaak nog twijfelen, of zij dat wel kunnen. Vaak denken deze mensen te lang na over wat ze gaan zeggen en doen en […]

 3. Angst overwinnen is het begin van wijsheid - Futuretobuild - 17 oktober 2018

  […] een spreekbeurt moet houden, een auditie moet doen of iets dergelijks. Goede voorbereiding kan veel onzekerheid wegnemen, en de angst vervangen door gezonde spanning. Het helpt ook vaak door een soort noodplan […]

 4. Twijfel gebruiken voor je onderzoek loont! - Futuretobuild - 6 december 2018

  […] is een gevoel. Een gevoel van onzekerheid over wat je nu moet doen of denken of over een beslissing die je moet nemen of een keuze die je […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.