Onzekerheid? Zo krijg je zelfvertrouwen!

Onzekerheid? Zo krijg je zelfvertrouwen!

 • Heb jij last van onzekerheid?
 • Sta je vaak in dubio?
 • Ben je klaar voor een betere toekomst?

Onzekerheid. Altijd maar in dubio staan zorgt ervoor dat je onzeker blijft. Zelfvertrouwen dat wil je hebben. Wat te doen om dit te bereiken? Bouw je zelfvertrouwen rustig op door o.a. dit blog te lezen. Hoe zekerder je je voelt, des te leuker je leven wordt en des te makkelijker het wordt om je dromen waar te maken! Start met het opbouwen van je zelfvertrouwen. Daarvoor is nodig dat je begrijp waar onzekerheid vandaan kan komen.

We zijn allemaal onzeker

Echt, ik heb ook regelmatig last van onzekerheid. Onzeker of mijn artikelen de juiste zijn en of de mensen deze op prijs zullen stellen, als ik in een ongemakkelijke situatie terecht kom, en zo kan ook ik nog wel even doorgaan. Daarom vertel ik het mensen gewoon als ik onzeker ben. Zij zijn me er dankbaar voor. Want wij mensen reageren op wat we (denken te) zien. Dan vullen wij in, hoe het met de ander gaat.

Je hebt het vaak niet in de gaten dat je dit doet. Ook sta je niet altijd stil bij het feit dat het gaat om jou. Je eerste gedachte en gevoel bij iets bepalen vaak in hoeverre jij je er onzeker bij voelt. Kijk deze week eens op welke momenten jij je onzeker voelt, hou het een paar dagen bij. Wanneer jij van je zelf weet op welke momenten je last hebt van onzekerheid, kun je er verandering in brengen!

Uitingen van onzekerheid zijn zichtbaar maar worden vaak niet aan onzekerheid gekoppeld. Hieronder enkelevoorbeelden van onzekerheid. Waar denk jij aan bij:

 •  Arrogantie
 • Roddelen
 • Kleineren
 • Woede

Voel je niet minder als je onzeker bent!

Als je gelooft dat anderen niet onzeker zijn, dan is het eenvoudig om je slecht te voelen over je eigen onzekerheid. Onzekerheid terwijl je succesvol bent? Ja, zeker ook dan heb je er last van. En dat is prima. Het hoort erbij. Artiesten, die op het podium of voor de camera in een rol stappen, maar in intieme interviews aangeven in het ‘echt’ erg verlegen en onzeker zijn.

Zolang je maar beseft dat je normaal bent. Kijk maar eens goed om je heen, hoe mensen frutselen aan hun kleding, niet durven lachen op een foto, plotseling ander gedrag vertonen als ze zich ongemakkelijk voelen. Echt, je bent niet alleen, en dat maakt je onzekerheid ineens een stuk minder erg.

Je bent lang genoeg onzeker geweest – het is tijd om aan jezelf te denken. Om eindelijk helemaal jezelf te kunnen zijn en je onzekerheid los te laten. Om in jezelf te investeren en leuker leven op te bouwen.

Je gedragen als een zelfverzekerd persoon

Wat weerhoudt jou ervan om zelfverzekerd te zijn? Doen alsof is soms een geweldige manier om je onzekerheid te verminderen. Je kunt vaak aan iemands lichaamstaal aflezen of die persoon onzeker is. Je hersenen brengen je lichaam altijd in lijn met je innerlijke wereld. Als je je droevig voelt, dan is dat te zien aan je lichaam. Als je je geweldig voelt, dan is dat ook te zien. Er zit dus twee kanten aan.

Zodra je merkt dat je je ongemakkelijk voelt, en eigenlijk een beetje wilt wegkruipen, laat dan een belletje rinkelen. Wees je bewust van je innerlijk gesprek en sta jezelf niet toe om zwakke gedachten te hebben. Neem, tegen je intuïtie in, een houding aan van een zelfverzekerd persoon. Verbeeld je dat je aan een touwtje omhoog wordt getrokken aan je kruin. Rug recht, buik in, adem rustig.

Voel hoe deze nieuwe houding je groter, sterker en zekerder maakt.

Je kunt jezelf ook gewoon oppeppen met positieve gedachten. Geef je een peptalk en draai de situatie voor jezelf om. Besluit net te doen alsof je een ‘undercover’ bent, maak er een rol van en speel die goed. Je merkt hoe je jouw houding aanpast, hoe jij je ineens beter voelt en hoe de mensen anders op je gaan reageren.

Wees dapper en probeer het zelf

Je onzekerheid vermindert als je jezelf uitdaagt. Als je aan jezelf durft te bewijzen dat je waardevol bent, dat je ertoe doet, dat je echt wel iets kunt. Dat vereist moed. Je moet dus dapper zijn om vooruit te komen. Spring in het diepe en ga ervoor. Een ongemakkelijk gesprek voeren of iets anders doen wat je eng vindt.

Onzekerheid. Het is niet erg om onzeker te zijn. Er is niets mis mee. Het is niet altijd wenselijk, vaak onhandig.

Je hoeft niet morgen je grootste angsten te overwinnen. Je kunt stap voor stap aan jezelf werken. Daag jezelf uit, het maakt niet uit als je weer terugvalt in onzekerheid. Wees je er bewust van. Onzekerheid ‘overkomt’ je niet. Je bent geen slachtoffer, en je bent niet ‘gedoemd’ om de rest van je leven zo te blijven. Lukt het je niet? Laat mij je dan helpen.  Je kunt net als ieder ander ook veranderen, je zelfvertrouwen opbouwen en zo je leven stap voor stap verrijken.

Dus kom vooruit. Stap voor stap. En blijf lief voor jezelf.

Lees ook de andere artikelen die ik over veranderen van patronen heb geschreven. Helpt dit artikel je verder? DEEL dit artikel dan s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Bouw aan je toekomst!

Groet, Anje

, , , , , , , , , ,

Trackbacks/Pingbacks

 1. Zelfvertrouwen is goed zijn in wat je doet - Futuretobuild - 10 juli 2017

  […] zelfvertrouwen zorgt ervoor dat ik met een gerust hart durf te zeggen:” Ik ben goed in wat ik doe, ik heb mijn […]

 2. Hoe ondernemers omgaan met tegenslag. - Futuretobuild - 26 november 2018

  […] ondernemers vraagt wat je zeker moet doen zeggen ze stuk voor stuk: “DOORGAAN!!!” Want doorgaan betekent tegenslag, daar leer je van en groei je door. Als je groeit, wordt je beter en zal je meer […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.