Hoe ondernemers omgaan met tegenslag.
Hoe ondernemers omgaan met tegenslag. Soms zit het mee, soms zit het tegen. Vandaag zit het dus tegen. Misschien herken jij jezelf hierin. Ik ben al een aantal weken bezig met een ondernemer, die in zijn bedrijf de medewerkers met meer plezier en inzet de unieke waarde van het bedrijf aan de klanten wil laten leveren.
Waan van de dag
Meestal worden we geleefd en managen we wat ons dagelijks overkomt zo goed mogelijk. Want dingen overkomen ons. Dat is het leven, er gebeurt altijd wel iets. Waar het om gaat is de keuze die we maken. Kiezen we dan de juiste stap om te zetten. Want het gaat er niet zo zeer om of we de dingen goed doen. Veel belangrijker is dat we de juiste dingen doen(Covey), zo ook de ondernemer van dit bedrijf.
In de waan van de dag komt de manager er niet toe zij medewerkers verder te motiveren en stimuleren. Dus nam hij het wijze besluit mij ervoor in te huren. Elke medewerker(ster) krijgt een strippenkaart van 10 coaching sessies. Daarna gaan we om de tafel en kijken hoe de stand van zaken dan is.
Stoppen en doorgaan
Ondernemer enthousiast, medewerkers enthousiast, maar zoals altijd ziet niet iedereen het zitten. De digitale coaching begint zijn vruchten af te werpen. Echter de medewerkers komen nu ook dingen tegen die ze altijd dwars hebben gezeten, dingen die ze niet leuk vinden en sommigen gaan dan in de weerstand.
En ondanks dat veel bedrijven dit momenteel omarmen willen ze misschien dit programma toch stopzetten. De vluchtreactie wanneer zaken te dicht bij je komen en je bang bent ze aan te pakken. Maar door ze aan te pakken komt er ruimte om verder te groeien en op dit moment stoppen, dat zou zonde zijn. En ik weet nu op het moment dat ik dit schrijf niet of het werkelijk stopgezet gaat worden, maar het voelt toch als een tegenslag.
Wat doet tegenslag
Oké, ik noem het een tegenslag. Nu ga ik bij mezelf te rade wat dat voor mij betekent. Wat doet het met mij?
- Het raakt me toch. Had ik dat niet verwacht dan?
- Waarom raakt het me? Ben ik er teveel bij betrokken?
- En wat doe ik er mee? Laat ik het los of onderneem ik actie?
- Wat zou jij doen?
In eerste instantie voel ik me hier ellendig om. Wanneer je je ellendig voelt denk je niet helder. Tal van gedachten komen boven:
- Waarom wil die klant dat nu ineens niet meer?
- Waarom kan hij niet even de resultaten afwachten, we zijn zo dichtbij?
- Heb ik iets niet goed gedaan?
- Is dit wel een programma waar zijn bedrijf baat bij heeft?
En zo pruttel ik dan een tijdje voort. Deze gedachten zullen we allemaal snel hebben. Ze leveren echter niet veel op. Dat geeft ook niet. Sterker nog, dat is zelfs goed. Menselijk als we zijn hebben we de neiging pijn uit de weg te gaan. Dat betekent dat we het omzeilen. Dat het nog ergens in ons zit. En dus niet verwerkt is en dat er ooit nog een keer uitkomt.
Ondernemen is jezelf kennen
Mijn eerste stap is voelen waar de pijn zit, zowel lichamelijk als geestelijk. Wat doet dit met mij? Het antwoord is dat het mij onzekerheid geeft. Ineens is het zo helder geworden. Het is van een gevoel omgezet naar een betekenis, het heeft woorden gekregen: onzekerheid.
Nu kan ik er pas wat mee doen. In dit geval heb ik er voor gekozen om het van me af te schrijven. En te delen. Dit helpt me mijn gedachten te ordenen en wellicht heeft een van jullie hier ook wat aan. Maar je zou ook met iemand er over kunnen praten, of even gaan wandelen, of sporten. Pas als de pijn gevoelens verwerkt zijn kan ik doorgaan.
Ik ben bij mezelf te rade gegaan over mijn onzekerheid. En ik weet absoluut zeker dat dit programma een bijdrage levert aan het bedrijf. Dus als ik anderen ook maar een klein beetje zou kunnen helpen, dan is mijn inspanning al beloond. Dus ik ga vol goede moed en zelfs met extra drijfkracht verder. Dit programma hoeft ook niet iedereen aan te spreken. Maar er zijn gelukkig wel mensen en bedrijven die hier zeker de zin van inzien en ermee aan de slag zullen gaan.
Nu heb ik weer heel helder voor ogen wat ik wil. Daardoor kunnen tegenslagen mij niet zomaar tegenhouden. Wat ik écht wil verandert niet door een tegenslag. Dus kan ik verder. De actie die ik onderneem is dat ik het gesprek opnieuw start, met iedereen erbij. Hoever zijn we, wat zijn de beren op de weg en hoe pakken we dat voor eens en altijd aan. Willen we verder groeien dan ga we dat nu ook doen!
Ondernemen is onzekerheid
Natuurlijk wil je als ondernemer veel klanten, lekker geld verdienen, goede bijdragen leveren en mensen gelukkiger zien. Maar zo snel als ik dit type gaat het helaas niet. Soms lukt het zelfs helemaal niet. In dit laatste geval zou ik zeggen dat je moet kijken of je het juiste voor jou doet. Doe jij waar je het beste in bent? Niet? Dan lukt het niet om er plezier aan te beleven en vol te houden.
Ga doen wat je leuk vindt en waar je goed in bent. Kijk naar je sterke punten en richt je op wat je energie geeft. Dat is de snelste weg naar geluk en succes. Je kunt er nooit te veel tijd in stoppen.
Onzekerheid hoort bij ondernemen. Je weet van te voren niet of en hoeveel klanten je krijgt. Elk product of dienst die je in de markt zet is een soort proefballon. Wordt het een succes? Of juist niet?
Dat is ook de uitdaging die bij ondernemen hoort. En als je succesvolle ondernemers vraagt wat je zeker moet doen zeggen ze stuk voor stuk: “DOORGAAN!!!” Want doorgaan betekent tegenslag, daar leer je van en groei je door. Als je groeit, wordt je beter en zal je meer klanten gaan krijgen. Dus aan de slag zou ik zeggen en wees niet bang. Wat kan er nu gebeuren? Niets toch!
Helpt dit artikel je verder? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten! DEEL het dan s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like of Share knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.
Bouw aan je toekomst!
Groet, Anje
No comments yet.