Oude patronen doorbreken en nieuwe aanleren

Oude patronen doorbreken en nieuwe aanleren

Oude patronen doorbreken en nieuwe aanleren. Het klinkt alsof je even van schoenen wisselt. Zo makkelijk is het echter niet. Je moet eerst je oude patronen ontdekken, onderzoeken welke nieuwe patronen je wilt leren. Zoek iemand die je kan helpen het echt te realiseren.

Nu denk je vast dat er wel een strategie of methode is die je kan helpen, en dat is ook zo. Ik wil je niet ontmoedigen maar ook het aanleren van een strategie of methode kost tijd, discipline en evalueren. Met hulp gaat dat allemaal een stuk sneller.

Een goede methode die je kan helpen is er eentje die je inzicht geeft. Inzicht in:

  • Het herkennen van je oude patronen
  • Het erkennen dat deze patronen (tot nu toe) bij jou horen. Dit is vaak het aller moeilijkste want je hebt tal van redenen, smoezen etc.. waarom dit niet bij jou hoort maar “toevallig” zo gaat. Je begint een zin met ‘ja maar…’ en zit midden in je eigen gedachtepatroon!
  • Stel je weet wat je patroon is, je weet dat het jouw patroon is dan is er nog een moeilijke stap te zetten namelijk die van accepteren dat het zo is! (Op dit moment)

Na deze drie stappen kun je echt aan de gang.

Als je patroon een resultaat oplevert dat je niet wilt, dan zal je moeten inzien dat het een probleem is. Want als je niet erkent dat het een probleem is zal je het niet aanpakken. Je gaat weer in de ‘ja maar’ stand en laat alles bij het oude. Erkennen dat het patroon een probleem veroorzaakt is nodig voor verandering.

Accepteer jezelf

Accepteer dat je patroon niet het gewenste resultaat heeft. Veroordeel jezelf niet. Je mag naar het verleden kijken, maar je verleden kan je niet veranderen. Als je accepteert dat je fouten maakt dan krijg je de kans om te leren. De kans om te groeien. De kans om te reageren en het de volgende keer anders te doen. Als je zo kunt denken dan zal je ook nooit falen want dan zijn dat je nieuwe leermomenten!

Inzicht, inzicht, inzicht, daar draait het om.

Probeer het patroon te doorbreken door anders te reageren. Door je reactie uit andere handelingen te laten bestaan, andere volgorde etc… Het is vallen en opstaan tot het wel voor je werkt.

Ga op zoek naar de werkwijze die het gewenste resultaat oplevert. Lukt het niet meteen? Reageer dan opnieuw, maar op een andere manier. Want alleen door te reageren, door andere acties toe te passen kun je patronen doorbreken. Oefen net zo lang tot jij tevreden bent.

Lees ook de andere artikelen die ik over veranderen van patronen heb geschreven. Helpt dit artikel je verder? DEEL dit artikel dan s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share  knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Bouw aan je toekomst!

Groet, Anje

 

 

 

 

, , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.