Zelfvertrouwen is goed zijn in wat je doet

Zelfvertrouwen is goed zijn in wat je doet

Mijn zelfvertrouwen zorgt ervoor dat ik met een gerust hart durf te zeggen:” Ik ben goed in wat ik doe, ik heb mijn eigen kwaliteiten en heb de wereld iets moois te bieden.”

Zeg jij dit ook? Of mis je het zelfvertrouwen en zeg jij:” Ik ben niet goed genoeg, niet slim genoeg, dit lukt me nooit, niemand zit op mij te wachten.”

Hoe vaak heb jij dat gezegd of gedacht? Door dit negatieve zelfbeeld ontstaat de zelf vervullende voorspelling ofwel “selffulfilling prophecy”.

Woorden en gedachten

Wanneer je keer op keer hetzelfde zegt, over jezelf en tegen jezelf ( je denkt het) geef je ruimte om alles wat je zegt en denkt groter te laten worden. Langzaam maar zeker neemt het geleidelijk jouw onbewust brein over. De wortels verankeren zich in je onderbewustzijn. Deze gelooft alles wat je zegt, of het nou positief of negatief is. En onbewust ga je je daarnaar gedragen.

Geloof jij het niet? Lees maar eens wat Robert K. Merton hier over zegt en met hem vele anderen. “De zelf vervullende voorspelling is in aanvang een foute definitie van de situatie die een nieuw gedrag oproept waardoor de oorspronkelijke foute kijk waar wordt.Deze schijnbare juistheid van de voorspelling houdt een foute voorstelling van zaken in stand.De voorspeller zal namelijk datgene wat uiteindelijk gebeurd is aanvoeren als bewijs dat hij van begin af aan gelijk had”. Bron: Wikipedia

Jij bepaalt de uitkomst

Wat jouw tekst ook is, jij creëert je eigen zelf vervullende voorspelling. Stel jij jezelf bijvoorbeeld de vraag “Wie zit er nou op mij te wachten? Ik ben niet interessant”, dan ga je je daarnaar gedragen en dat uitstralen.

Je maakt je “klein” of je “verschuilt je” en je presentatie is saai en passieloos waardoor de toehoorder daadwerkelijk interesse verliest. Dus zeg jij: “Zie je wel, niemand zit op mij te wachten, ik ben niet interessant”. Niet doen!

Wat je aandacht geeft, groeit, of het nou positief of negatief is.

Het is tijd om jouw negatieve zelfbeeld om te buigen. Vanaf vandaag spreek jij positieve woorden uit. Het maakt niet uit waar dat zelfbeeld vandaan komt.

Vanaf vandaag ben jij je bewust van je zelf vervullende voorspelling. Het zal niet in één keer lukken. Maar wees lief voor jezelf en houd vol. Hoe vaker je iets positiefs zegt, hoe meer positieve woorden er in je zullen opkomen.

Zeg dat een paar keer per dag hardop tegen jezelf. Ook al geloof je het nog niet, zeg het, keer op keer. Na enige tijd zal je merken dat het makkelijker wordt en dat je het begint te geloven. Vanaf dat moment zal je leven ook een andere wending aannemen.

Tot slot nog enkele zinnen die beginnen met IK BEN of IK HEB:

  • goed in wat ik doe, de wereld wacht op mij
  • mijn eigen kwaliteiten
  • de wereld veel moois te bieden
  • slim
  • het waard en ik kan het
  • beter dan gisteren
  • veel te vertellen

Wat jij kunt bedenken, kan jij ook bereiken. Ben je ook zo benieuwd waar jij volgend jaar staat en hoe je leven eruit ziet?

Lees ook de andere artikelen die ik over onzekerheid heb geschreven. Helpt dit artikel je verder? DEEL dit artikel dan s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Bouw aan jouw toekomst!

Groet, Anje

 

 

, , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.