Perfectionisme en verwachtingen belemmeren en remmen je af

Perfectionisme en verwachtingen belemmeren en remmen je af.

Perfectionisme zorgt er voor dat je mooie dingen maak. Verwachtingen scheppen mooie dingen in je hoofd. Maar……………..

Perfectionisme is een last als je er:

 • onzeker van wordt
 • het je stress brengt
 • het je belemmert te proberen
 • je daardoor niets af maakt
 • geen nieuwe dingen leert
 • het jezelf uitput en in de weg zit

Verwachtingen kunnen ook mooie dromen zijn in de zin van fantasieën die nooit uit komen. We hebben het vaak over groots denken en dat moet je blijven doen. Maar wees wel reëel bedenk dingen die kunnen, en maak er kleine stappen van om er te komen. Verwachtingen komen niet zomaar vanzelf uit.

Perfectionisme, we hebben er allemaal we iets van want wie wil nu niet iets goed doen of iets moois maken. Maar te veel is natuurlijk niet fijn. Mensen de echt perfectionist zijn gaan vaak uit van situaties die nooit zullen bestaan.

          ”Perfect bestaat niet!”

Perfectionisten zoeken door, steeds weer ook als het tegenzit. Soms zelfs tot uitputten aan toe. Zij moeten leren kijken naar de situatie zoals deze op het moment is, en dat accepteren als goed. Van daaruit kunnen zij verder.

Dat alles heeft ook te maken met je verwachtingen. Wat verwacht jij van wie, van welke situatie en m.b.t. hoe je leven verder gaat?

“Het is wat het is, namelijk de werkelijkheid zoals die nu op dit moment is en die is perfect. Meer is er niet.”

Maak geen onderscheid tussen ‘fout perfect’ en ‘goed perfect’. Schrap het hele woord perfect. De dingen zijn zoals ze zijn en je kunt proberen het te verbeteren / veranderen. Maar dat lukt niet altijd.

Waarom ik hier over schrijf? Wel nu perfectionisme remt alle creativiteit af. En juist in deze tijden hebben we creativiteit hard nodig. Om klanten en of werk te vinden, om de wereld en zijn ellende aan te kunnen, om jezelf verder te ontwikkelen etc. etc..

Perfectionisme

Wat je kunt doen is een voorbeeld nemen aan iemand die jij verre van perfect vindt maar die toch presteert. Kijk af hoe deze persoon dat doet. Praat er samen over want het is echt geen schande. Kijk dan naar hoe jij alles aanpakt en ontdek hoe jij minder perfect toch verder komt en goede resultaten haalt.

Verwachtingen

Onze verwachtingen checken we vaak niet aan de werkelijkheid en haalbaarheid. Daardoor ontstaan er misverstanden tussen wens en echtheid. Ook tussen mensen die in eenzelfde situatie zitten maar toch verschillen dingen verwachten. Dat kan grote teleurstelling opleveren. Stel je zelf de vraag of wat je verwacht reëel is, haalbaar is en vraag of de ander dit ook zo ervaart.

Ten slotte je toekomst

 • Levert dit alles toch nog stress op?
 • Ben je toch nog onzeker of je het wel goed doet?
 • Vraag jij je af wat de ander ervan vindt?

Kies dan een paar mensen uit die ‘tussentijds’ je werk mogen  ‘keuren’. Vraag om feedback en doe daar je voordeel mee. Is de feedback dat het allemaal goed is, stop dan en ga ervoor. Perfectionisten zijn namelijk te kritisch, zo kritisch is bijna niemand! De meeste werkgevers, opdrachtgevers en klanten willen zien wat je te bieden hebt, daarna kun je het verder opmaat maken voor ze.

Bedenk dat je het ook met anderen kunt bespreken en vragen hoe zij e.e.a. op zouden lossen c.q. verbeteren? Anderen denken anders en dus handelen zij anders. Vertel eens hoe ga jij om met perfectionisme en je verwachtingen? Ga jij ze uit de weg of pak je ze aan? Vraag je hulp of zoek jij het alleen uit?

Helpt dit artikel je verder? DEEL dit artikel dan s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Bouw aan jouw toekomst!

Groet, Anje

 

, , , , , , , , ,

Trackbacks/Pingbacks

 1. 12 tips Perfectionisme, hoge eisen stellen, waarom? - Futuretobuild - 6 november 2018

  […] heb ik al twee belangrijke zaken te pakken die je (werk) resultaten beïnvloeden.  Perfectionist zijn, dat kan leiden tot overbelasting. Laat ik er het volgende over zeggen. Perfect is niets en […]

 2. Stress-Kerst of Kerst-stress? - Futuretobuild - 24 december 2018

  […] je last van Stress-Kerst hebt raad ik je aan om te gaan stoppen met het voldoen aan verwachtingen die in je hoofd zitten! […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.