Stress-Kerst of Kerst-stress?

Kerst

Stress-Kerst of Kerst-stress?

 • Stress-Kerst of Kerst-stress?
 • Van welk van deze twee heb jij (weleens) last?
 • Waardoor komt dat denk je?

Je kent het vast wel uit ervaring of van horen zeggen. De kerstperiode is (altijd) een stress periode. Echter niet alleen de kerst roept stress op. het kan ook bij Pasen, Pinksteren,  vakanties, verjaardagen, etentjes en andere speciale gelegenheden. Hier noem ik het kerststress en hoe dat dan anders kan. Elke stress periode hoeft helemaal niet stressvol te zijn. We zijn vaak te veel bezig om aan het ideaalbeeld te voldoen en dat kost je veel tijd en energie.

Wat is het ideaalbeeld dan? Voor de meeste mensen in Nederland is dat wat de reclames je voorschotelen. Lachende mensen, fijne gezinnen, met z’n allen ontspannen om de tafel of aan de wandel. Hebben deze mensen geen stress? Tuurlijk wel!

Waar laten ze dan die stress? Specifiek voor de mensen in de reclame is het geen stress maar werk. Aan tafel zitten met niet je eigen gezin maar collega’s of acteurs die er voor worden betaald. Daarna gaan ze naar huis en volgt de privé stress of als ze alles hebben aangepast aan hun situatie en goed gepland dan niet.

Stress-Kerst of Kerst-stress?

Etentjes

Het is belangrijk te ontdekken waar je het meeste last van hebt. Kerst-stress of Stress-Kerst. Welk komt het eerste bij jou binnen. Stress- Kerst dat zie ik als stress hebben omdat het weer Kerst wordt.

De twee weken dat Nederland lijkt stil te staan. Je kunt er last van hebben omdat jij je herkent in een of meer van onderstaande punten:

 • Je maakt je druk over hoe het zal gaan.
 • Misschien ben je ‘helemaal alleen’.
 • Mogelijk zie je op tegen een ontmoeting met de hele familie.
 • Of heb je het werk niet af en probeer je dat alsnog voor elkaar te krijgen.
 • Je kinderen zijn twee weken thuis of juist bij je EX.
 • Je voelt je verplicht leuk te doen en te zijn terwijl je het liefst alleen en met een boek op de bank wilt zijn.
 • Wat vergeet ik nog?

Pasen

Als je last van Stress-Kerst hebt raad ik je aan om te gaan stoppen met het voldoen aan verwachtingen die in je hoofd zitten! NU.

 • Bedenk dat het maar twee weken zijn en daarna draait de wereld weer gewoon door.
 • Is het wel nodig om “alles” af te hebben, kun je niet beter gewoon relaxen? (anderen doen nu ook niet veel)
 • Vraag jezelf af wat voor jou een fijne Kerst zal zijn.
 • Wat zit daar allemaal in en vooral ook wie.
 • Tenslotte hoe ga jij dat voor elkaar maken? D.w.z. wat heb je nodig en wie kan je daarbij helpen?

Kerst-stress

Pinksterbloem

Dat is een ander verhaal. Je hebt stress omdat het Kerst is. Mogelijk heb je allerlei ideeën over hoe die Kerst moet zijn en vooral ook hoe jij en je omgeving moet zijn. Denk daarbij aan kleding, humeur, brede lach, goede zin, op zitten, te veel eten…..

Zoals je op reclames voor geschoteld krijgt en zoals het echte leven nooit is. Dat wordt dan een teleurstelling die je opslaat in je mind en daar heb je dit jaar last van. Bang dat het weer een teleurstelling wordt ga je proberen ( te krampachtig) om het beter te laten zijn. Niet doen, los laten! NU.

Samenvatting om uit de stress te komen

Bedenk waar jouw eigen stress mee te maken heeft. Kies de drie punten die je de meeste stress geven. Ongeacht of het mensen, werk of wat dan ook is. Iedereen krijgt van verschillende dingen stress dus blijf lekker bij jouzelf. Deze drie punten ga je uitpluizen en bedenk hoe je er het liefste mee om zou willen gaan. Kan dat ook? Doe dat dan en anders probeer je zo dicht mogelijk bij jouw wens te komen. Want er zijn dingen die niks met kerst maar alles met reclame te maken hebben.

Vakanties

Met Kerst hoef je niet:

 • Nieuwe en ‘mooie’ kleren aan; een dagelijks lekker zittende kloffie met schoenen waarop je makkelijk staat of loopt, geven je eerder een fijn gevoel.
 • Een diner kan ook bestaan uit pannenkoeken of erwtensoep met brood. Maak het mooi door de tafel bijzonder op te tuigen met kerstballen en slingers en voilà!
 • Kinderen mogen beste eerder eten en dan tv kijken of naar bed. Doel is dat je als volwassenen ook kunt genieten.
 • Altijd met veel om de tafel lukt vaak niet, weinig mensen kunnen het samen ook gezellig hebben, doe een spel of start een conversatie over leuke onderwerpen als vakantie, dromen die iemand heeft en hoe dat zal zijn. Concrete plannen die er liggen etc.
 • Alleen is niet zielig. Er zijn veel mensen alleen met Kerst. Maak er iets van wat bij jou past. Jouw eten, aankleding van de kamer, keuze van boek of film etc. Iets waar je nooit tijd voor hebt doe je nu! Het kan ook zijn dat je de kamer gaat schilderen!
 • Vul maar het tegenovergestelde in van dat waar jij anders last van zou hebben en laat de a.u.b. aan ons weten. Als tip voor onze Kerst.

De clou van dit alles is dat je het bewust moet doen. Kies bewust hoe jij Kerst binnen haalt, of niet. En ik spreek hier over Kerst maar dat kan ook bij andere feestdagen of gebeurtenissen zo zijn.

Verjaardagen en feestjes

Wil je er toch een “groot feest” van maken begin dan in oktober met je planning en haal die boodschappen in blik, je feestkleding, uitnodigingen en de versiering vast in november …. Dan staat alles klaar in december en start je met het koken en invriezen van dat wat al kan. Zo maak je de lijst van wat al kan tot wat echt op de dag voor Kerst of andere bijzondere dag) moet omdat… Als je het goed doet heb je dan alles onder controle en kun je relax aan het feest beginnen.

Helpt dit artikel je verder? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten! DEEL het dan s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like of Share knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Ik wens je door het hele jaar heen fijne en bijzondere feestdagen!

Groet, Anje

 

, , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.