Ben jij bang voor succes? 8 tips

Ben jij bang voor succes? 8 tips

sad businessman sitting on chair with 3d questions

 

‘Bang voor succes’ klinkt misschien wat raar, want wie wil er nou niet succesvol zijn?

Succesvolle mensen hebben veel en lijken niet veel angst te hebben! En toch… succes is eng, intimiderend en moeilijk mee om te gaan, omdat er verandering aan te pas komt.

Succes betekent ook meer uitdagingen en verantwoordelijkheden – dat kan bedreigend zijn, reden waarom veel mensen bang zijn voor succes.

Als jij niet zeker weet of je bang bent voor falen of voor succes, dan vind je hier een snelle manier om dat uit te vinden:

 • Mensen die bang zijn om te falen, beginnen over het algemeen helemaal niet. Ze stellen oneindig lang uit…
 • Mensen die bang zijn voor succes, beginnen meestal wel, maar saboteren vervolgens hun succes, nét voordat ze hun doel bereiken. Om van je angst voor succes af te komen, moet je leren te stoppen met het saboteren van je relaties, carrière en levensdoelen.

8 Tips om gemakkelijk van je angst voor succes af te komen

1. Vindt uit waarom je jouw doelen saboteert

Je hoeft niet naar een psychotherapeut te gaan om er achter te komen waarom je bang bent voor succes. Praat met mensen die je vertrouwt, wees eerlijk naar jezelf. Wat weerhoudt jou ervan dat overgewicht kwijt te raken of te vragen om die deal? Verder dan dat hoef je niet te gaan. Door de redenen voor je angst te accepteren, maak je een start met het proces van loslaten van je angst.

 2. Wees positief

Negatieve gedachten zijn supervoer voor angst en twijfel. Blijf ver weg van negatieve mensen, wees elke dag dankbaar, oefen meditatie en de negativiteit smelt vanzelf weg.

 3. Bereid je voor positive-725842__180

Een duidelijk teken van angst voor succes is wanneer je niet studeert of wanneer je je niet voorbereidt voor een belangrijke presentatie of een groot project. Des te meer je je voorbereidt, des te meer verdwijnt je angst.

 4. Accepteer falen als een onderdeel van succesvol zijn

Als je bang bent dat wanneer je alles geeft en je krijgt niet het resultaat dat je wilt, dat je dan uit het lood geslagen zult zijn… dan heb je het mis. Het tegenovergestelde is waar. Als je het probeert en faalt, win je ervaring, educatie, contacten en zelfvertrouwen.

 5. Onthoud dat je deel bent van iets groters

Het goede doen, mensen helpen, een goed mens zijn… gaan allemaal over het grotere geheel waar jij deel van uitmaakt. Als je deze dingen doet, wordt het gemakkelijker om te beseffen dat je het verdient om succesvol en gelukkig te zijn.

 6. Iedereen is bang butterfly-1454252__180

Niemand heeft alles perfect op orde. Vraag het aan welke succesvolle persoon dan ook en je zult ontdekken dat atleten nog steeds zenuwachtig worden voor een wedstrijd, dat muzikanten last hebben van vlinders in hun buik voorafgaand aan een concert. De truc is om de angst te voelen en het toch te doen.

 

7. Weet dat je je vaardigheden kunt veranderen

Onderzoek wijst uit dat als je denkt:

 • dat je professionele vaardigheden vaststaan
 • je bezorgd en angstig wordt
 • je afvraagt of  je wel succesvol bent
 • dit alles zorgt  voor een neerwaartse spiraal in je prestaties.

Om de angst van succes te overwinnen is het belangrijk te beseffen dat je jouw vaardigheden kunt veranderen (door onderwijs, training, onderzoek of mentoring).

 8. Maak je eigen succesarchief

Maak een archief van citaten, artikelen en succesverhalen die je hebben geïnspireerd, maak een map met inspirerende films en video’s. Of maak een album met daarin jouw gelukkige momenten. Wanneer je twijfelt aan jezelf: duik in je succesarchief!

Actie! button-1428090__180

Doe jij meer en bereik je minder? TV kijken, sms-jes versturen en je Facebook account checken zijn allemaal ‘acties’ volgens het woordenboek en impliceren daardoor ‘doen’.

Maar doe je dan echt iets wat de moeite waard is, of verspil je jouw tijd, verlaag je jouw eigenwaarde en maak je jouw vermogen om taken af te maken kapot? Kweek jij je nieuwe burn-out?

Uitstelgedrag is vaak het resultaat van een sterke faalangst.

En uitstelgedrag heeft nog nooit zoveel verschillende vormen gehad als nu. Zoveel verschillende activiteiten die je allemaal kunt doen maar je niet helpen om je doelen te bereiken.

 Hoe ga jij om met deze angst?

Als je dit artikel waardevol vindt, deel het dan binnen jouw netwerk door te klikken op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen op deze pagina, zodat ook zij ervan kunnen profiteren.

Bouw aan je toekomst!

Groet, Anje

, , , , , , , ,

Trackbacks/Pingbacks

 1. Ondernemen is Persoonlijk Leiderschap - Futuretobuild - 30 juni 2016

  […] ongemak niet uit de weg gaat klik hier […]

 2. Succes, door jezelf te zijn! - Futuretobuild - 20 september 2016

  […] maar vasthouden aan hoe het altijd was en nog gaat. Zij proberen dit ook zo vast te houden. Angst voor het onbekende is hier een oorzaak […]

 3. Onze grootste angst is..... - Futuretobuild - 13 oktober 2016

  […] paar jaar later, toen ik mijn ideeën moest presenteren i.v.m. de scriptie die ik had gemaakt was het hele proces behoorlijk beangstigend en […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.