Perfectie, niet in het komende jaar!

Perfectie, niet in het komende jaar!

 • Hoe perfect ben jij?
 • Op welke gebieden uit zich dat?
 • Remt het jou ook af?

Perfectie is soms een deugd meestal een nadeel. Perfectionisme remt je groei. Je kunt jaren bezig blijven iets te perfectioneren zonder dat een ander weet dat jij er aan werkt. Het is gewoon nooit af!

Perfect willen zijn is dodelijk voor een plezierig leven

Waarom willen wij perfectie? Mogelijk omdat:

 • Je niet zichtbaar wilt maken wat je doet.
 • Bang bent om te falen.
 • Misschien denk je dat een ander het niet goed genoeg vindt.
 • Niet kunt loslaten.
 • Je niet vertrouwd op je eigen kunnen.
 • Welke ben ik nog vergeten?

Een plezierig leven kost tijd. Wil je alles perfect hebben dan kost dat ook tijd, zo niet nog veel meer tijd. Het ene staat het andere in de weg en je wordt er beslist niet vrolijker van. Neem dan het feit dat de tijd snel voorbij schiet en dus… Voordat je het door hebt ben je weer jaren verder zonder echt te genieten.

Is het belangrijk om perfect te zijn? Nee, secuur is genoeg en dan alleen bij het geven van medicijnen, kruiden bij het eten en andere zaken waarbij je goed op moet letten dat het niet te veel of het verkeerde wordt. Perfectie zit in je en je kunt het zelf reguleren. Helemaal weg lukt niet maar het herkennen en daarop reageren wel.

Zelf ben ik een aardige perfectionist en ik heb besloten dat zeker komend jaar niet te zijn. Ik heb allerlei kleine triggers ingevoerd om mij ervan bewust te houden niet perfect te willen zijn! Gewoon doen en ervoor gaan klinkt makkelijk maar als perfectionist is dat een echte berg om te verzetten. Dus in mijn planning van komend jaar heb ik elke maand een evaluatie moment ingelast en stel mijzelf de vraag of ik te perfect bezig ben. Ook heb ik ruime deadlines genomen, mezelf wat meer tijd gegeven maar wel zo dat ik de klussen die ik wil op 31 december ook daadwerkelijk af heb.

Theorie en praktijk

Als eerst kijk ik of mijn plannen in theorie binnen de gestelde tijd kunnen. Vervolgens weet ik net als jij dat er altijd wel iets aan oponthoud bij komt. Dus las ik daar tijd voor in. Tenslotte zet ik er elke maand een uur reflectie of evaluatie tussen om mijn perfectionisme in de hand te houden en echt zaken te realiseren. Discipline heb ik als ik maar een doel en een planning heb. Moet ik elke dag bedenken wat ik ga doen dan schiet het niet op. Dan kies ik makkelijk voor dat wat ik leuk vind of wat snel af is. Door de planning doe ik ook de “vervelende klussen” die nodig zijn om iets te bereiken.

In plaats van je zorgen te maken in je vakantie over van alles en nog wat, kun je beter van te voren bedenken waar je over na gaat denken. Bijvoorbeeld je maakt een nieuw plan voor het komende jaar, je volgende vakantie, de carrière switch, familiegewoontes of wat dan ook. Daar krijg je energie van in plaats van dat het al je energie op slurpt. En de kick komt zodra je plan af is!

De digitale wereld als werk of afleider

Als je net als ik een online business hebt, betekent het dat je veel systemen gebruikt, de sociale media bij moet houden en moet reageren op een actualiteit. Dit alles kan zonder moeite leiden naar een burn-out. Ook daar heb ik wat voor bedacht en door het toe te passen raak je eraan gewend. Ben je er aan gewend dan is het vol te houden en voel je je beter. Dus presteer je dan ook beter en kom je in de positieve spiraal.

Organiseer jezelf. Als jij bent zoals ik, dan kunnen de laatste dagen voorafgaand aan de vakantie of feestdag nogal stressvol zijn. Om dit te vermijden, organiseer jezelf ruim van te voren. Maak een lijst van de dingen die absoluut gedaan moeten zijn. Stel van te voren al prioriteiten want zodra je tijd tekort lijkt te komen (dat gebeurt altijd), dan heb je in ieder geval de belangrijkste dingen gedaan.

Hieronder wat punten die ik persoonlijk heb ingevoerd:

 1. Vakantie is vakantie. Op de laatste dag voor de vakantie werk ik alles bij. D.w.z. ik selecteer waar ik op moet antwoorden en daarna gaat het betreffende platform uit. Is het een vakantie van meer dan drie weken dan las ik 1 dag in om dit nog een keer te doen.
 2. Werktijd is werktijd, privé is privé. Als ik een andere bezigheid heb gaat de telefoon, tablet of computer uit. Sporten, eten, visite ontvangen, uitgaan ik doe het graag in alle rust m.b.t. werk. Zo hou ik mijn aandacht bij wat ik doe. Daardoor kan ik er van genieten en doe nieuwe energie op. Heel gezond.
 3. Stel prioriteiten waar je aandacht heen mag gaan. Gezin, lijf, werk en kies wat daarbij nodig is. Aanwezigheid, sport en inzicht. Hoe realiseer je dat?
 4. Wees goed in wat je kunt en laat de rest over aan anderen. Je kunt niet succesvol zijn als je te veel verspreid omgaat met je energie. Dat put je alleen maar uit.

 

Het blog is af dus even tijd voor een koffietje. Zo hou ik het relaxed en natuurlijk kan ik je nog veel meer tips geven om perfectie tegen te gaan,  maar dat doe ik in mijn cursussen. Blijf me volgen en wie weet komen we elkaar snel tegen. Heb je specifieke vragen stel die dan door een mailtje te sturen naar info@futuretobuild.nl Je krijgt altijd mijn eerlijke antwoord.

Als je dit artikel waardevol vindt, deel het dan binnen jouw netwerk door te klikken op de Tweet, Like of Share knoppen op deze pagina, zodat ook zij ervan kunnen profiteren.

Bouw aan je toekomst!

Groet, Anje

 

, , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.