Onze grootste angst is…..

Onze grootste angst is….. verlegen

Mijn succes in zaken is altijd het resultaat geweest van mijn vaardigheid in presenteren. Lang voordat ik dit werk deed, moest ik vaak genoeg mijn ideeën presenteren.  Het was niet gemakkelijk in het begin.

Hoe het was.

Toen ik mijn eerste optreden in de schoolmusical begon was ik een verlegen en onhandig kind. Ik was gepassioneerd over wat ik deed, maar ik had geen kaas gegeten van presenteren, van verbale en non-verbale communicatie en had ook geen geduld om me goed voor te bereiden.

Wat ik leerde.

Een paar jaar later, toen ik mijn ideeën moest presenteren i.v.m. de scriptie die ik had gemaakt was het hele proces behoorlijk beangstigend en vermoeiend.

Wat echt invloed had.workshop-1356060_960_720

De ommekeer kwam jaren later, toen ik mijn eerste groep leidde. Ik vertelde de 42 deelnemers: “Er zijn maar twee regels die je hoeft te onthouden. Regel nummer één is…  10 seconden gingen voorbij, 20 seconden gingen voorbij, 30 seconden gingen voorbij, het voelde alsof er jaren voorbij gingen en ik kon mijn woorden niet vinden… ik had een complete black-out.

Hoe het verder ging.

Sinds die tijd heb ik vele presentaties gegeven. Ik maakte een verschil in de levens van andere mensen – en dat allemaal doordat ik de vaardigheid in presenteren en spreken in het openbaar heb geleerd, geoefend en beheers.

Nou, dat was een heel verhaal over mij, laten we het eens over jou hebben…

Hier zijn 3 vragen voor je:

 1. Heb je een belangrijke boodschap te vertellen, maar is een groep toespreken niet je favoriete bezigheid?
 2. Knikken jouw knieën en weigert je stem als je voor een groep mensen staat?
 3. Oftewel, lijd je in meer of mindere mate aan de angst om in hetopenbaarte spreken?

Zo ja… dan ben je niet alleen

Spreken in het openbaar is voor veel mensen hun grootste angst: groter nog dan een bezoek aan de tandarts, verdrinken, spinnen of zelfs doodgaan.

Maar het hoeft niet zo te zijn… martin-luther-king-572586__180

Op basis van ervaring in spreken in het openbaar en een aantal waardevolle levenslessen, creëerde ik een programmaonderdeel om je te helpen de angst, zorg en spanning weg te nemen met betrekking tot spreken in het openbaar. Iedereen kan het leren.

Door deze training te volgen en te gebruiken in de dagelijkse praktijk, komt er een einde aan zweethanden, maagpijn en black-outs. Het wordt ineens plezierig om voor een groep mensen te staan en je verhaal te delen!

Deel jouw angst of negatieve ervaring met het spreken voor een groep mensen (of andere obstakels die je in de weg staan …) Ik kijk ernaar uit jouw reactie te lezen en je te helpen om met jouw angst voor het spreken in het openbaar af te rekenen.

En vergeet niet als je dit artikel waardevol vindt, deel het dan binnen jouw netwerk door te klikken op de Tweet, Like, Share knoppen op deze pagina, zodat ook zij ervan kunnen profiteren.

Bouw aan je toekomst!

Groet, Anje

, , , , , , , , ,

Trackbacks/Pingbacks

 1. Ontdek je missie door jezelf te zijn. - Futuretobuild - 30 augustus 2016

  […] Lees hier meer over deze angst, die je tegenhoudt. […]

 2. Ben jij bang voor succes? 8 tips - Futuretobuild - 13 oktober 2016

  […] jij niet zeker weet of je bang bent voor falen of voor succes, dan vind je hier een snelle manier om dat uit te […]

 3. Twee ondernemersvaardigheden die je ook moet beheersen - Futuretobuild - 27 november 2016

  […] hebben het gehad over het verband tussen communicatie en het verwerken van angsten. Nu jij je bewust bent van de vormen van communicatie en het feit dat communicatie slechts 7% uit […]

 4. Doen wat je zegt en zeggen wat je doet! - Futuretobuild - 5 april 2018

  […] de psychologie noemen ze het je eigen  criticus. Het stemmetje dat je tegenhoudt, ervoor zorgt dat je jouw eigen plannen niet  uitvoert laat staan […]

 5. De chaos in mijn hoofd blijft. Help! - Futuretobuild - 3 oktober 2018

  […] wordt in de eerste plaats veroorzaakt door een overdaad aan informatie We zijn bang om iets te missen. FOMO, noemen we dat, the fear of missing out. Die overdaad aan informatie is […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.