Doen wat je zegt en zeggen wat je doet!

Doen wat je zegt en zeggen wat je doet!

Doen wat je zegt. Dat valt niet altijd mee. Zeggen wat je doet is vaak nog lastiger want je moet het de ander vaak uitleggen. En toch zijn beiden erg belangrijk.

Doen wat je zegt

Dit is belangrijk voor al de relaties die jij wilt behouden. Privé en zakelijk! Maar ja, soms zeg je makkelijk dat je iets zult gaan doen en doe je het toch niet. Dit heeft vaak te maken met de ander niet teleur willen stellen. Of je wilt niet zeggen dat je niets (voor de ander) wilt doen. En zo zijn er nogal wat redenen om iets wel te zeggen maar niet te doen. Ook in je werk kom je ze tegen de ja-zeggers en nee-doeners. Je denkt dat je de persoon helpt maar dat doe je juist niet! Sterker nog, je laat zien dat de ander niet op jou kan rekenen, want misschien doe je het maar misschien ook niet.

Ja, je denkt nu natuurlijk:

  • ” Ik was het echt van plan.”
  • “Ik wilde het direct doen maar er kwam wat tussen.”
  • “Helemaal vergeten joh.”

Punt is dat je het niet hebt gedaan. Het klinkt en geeft de ander het gevoel alsof deze voor jou helemaal niet mee telt. Ze zullen het je eerst vergeven maar als dit vaker gebeurt, gelooft niemand je meer. Dan gaat het tegen je werken. Mensen denken dan dat je maar wat zegt. Sociaal wenselijke reacties daar zit echt niemand op te wachten hoor.

Zeggen wat je doet

Waarom zou je zeggen wat je doet? Welnu, om de ander te laten horen en voelen dat jij het serieus meent. Leg uit welke stappen je gaat ondernemen en wanneer de ander een reactie kan (terug) verwachten. Dat schept een vertrouwens band mits je het ook zo uitvoert!

Zeker als er meer tijd mee gemoeid gaat en de je e ander niet direct kunt helpen is uitleg een prachtig middel. Niet om je te verantwoorden tegen over de ander. Wel om de ander inzicht te geven wat er allemaal moet gebeuren en hoe jij dat aanpakt. Inzicht brengt begrip. Begrip geeft meer vertrouwen en dan is de ander bereid te wachten.

Wat het oplevert

Wanneer je doet wat je zegt en zegt wat je doet zullen de mensen naar je door verwijzen. Of het nu gaat om vriendschap of klanten. Je laat er mee zien dat de ander van jou op aan kan, je bent helder en levert wat je zegt. Daarmee laat je ook zien dat de ander voor jou belangrijk is. Dat de ander ons belangrijk vindt,  dat willen wij toch allemaal voelen?  Dat we bovenaan het lijstje staan van de ander en niet in de vergeet hoek zitten.

Ga nu eens zitten en denk na wat je allemaal gezegd( beloofd) hebt. En heb je dat ook allemaal gedaan?

  • Heb je de ander meer inzicht gegeven?
  • Waarom zeg jij dingen en beloof je dan actie?
  • Waarom doe je het niet en hoe voelt dat?

Het stemmetje in je hoofd

Het stemmetje in je hoofd speelt hier ook een rol. Je vertelt mensen dat je iets zult gaan doen, of ja je gaat afspreken en toch…. Je doet het niet. Op het moment dat je de uitspraak doet ben je het echt van plan of je weet op dit zelfde moment al zelf heel goed dat je het niet zult doen.

Deze laatste is dus puur sociaal wenselijk reageren en daarmee zet jij jezelf niet in een fraai daglicht. Mensen hebben dat gevoelsmatig direct door.

Iets anders is het als je het echt meent en ook van plan bent maar toch niet doet. De ander voelt de oprechtheid en is erg teleurgesteld als je het niet doet. Hoe komt dat nu.

  • Ben je altijd direct te enthousiast?
  • Leef je in de modus van :”Ik zie het wel”.
  • Geeft jouw stemmetje je telkens andere opdrachten zodat je er nooit aan toekomt?
  • Geeft jouw stemmetje je allemaal redenen waarom je het niet kunt doen?
  • Iets anders….?

Oh DAT stemmetje!

Het stemmetjes dat:

  • Je vertelt dat je eigenlijk niet af kunt spreken want je moet nu eerst….
  • Zegt; doe het maar later want nu is het geen goed moment.
  • Je aan het twijfelen brengt of de ander wel echt af wilde spreken met jou. 

In de psychologie noemen ze het je eigen  criticus. Het stemmetje dat je tegenhoudt, ervoor zorgt dat je jouw eigen plannen niet  uitvoert laat staan plannen die je met anderen hebt.  Om hierin veranderingen te realiseren moet je eerst van jezelf houden, weten welke mensen voor jou belangrijk zijn. Zorg eerst goed voor jezelf, neem jezelf serieus en zie jezelf als  belangrijk. Pas dan kun je openstaan voor doen wat je zegt en zeggen wat je doet.

Helpt dit artikel je verder? DEEL het dan s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Bouw aan je toekomst!

Groet, Anje

, , , ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. Twijfel gebruiken voor je onderzoek loont! - Futuretobuild - 6 december 2018

    […] over wat je moet doen of wat je denkt. Je ziet dan wel vele mogelijkheden maar je kunt niet kiezen. Het gevolg is dat je last krijgt van gedachten die elkaar kruisen. Zo denk je steeds: “Ja maar als nou dit, […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.