Stress en je zorgen, laat ze achter je.
Wauw dat voelt lekker! Het klinkt ook eenvoudig. En dat is het. Dat wil zeggen eenvoudiger dan je denkt. Hoewel je er wel zelf wat voor moet doen. Je moet je oude gewoonten afleren en nieuwe gewoonten aan nemen. Daarvoor heb je tijd en doorzettingsvermogen nodig, want je begrijpt dat je iets dat je al jaren meedraagt niet ineens kwijt raakt. Maar het kan wel, je kunt het op termijn kwijtraken!
Wat is Stress
Stress is een chemische reactie, die we ervaren als we in contact komen met iets dat spanning of druk veroorzaakt. Als we zenuwachtig zijn om te presteren bijvoorbeeld, kan dit leiden tot stress. Hieronder volgen nog 7 onderwerpen die invloed hebben op je stresslevel. Herken jij ze?
- Niet genoeg tijd
- Ongezonde levensstijl
- Teveel op je nemen
- Alles te serieus nemen
- Niet los kunnen laten
- Niet tijdig ontspannen
- Conflicten op het werk of thuis
Stress heeft als doel ons lichaam in een staat van paraatheid te brengen.
Stress verminderen
Je start met het minder laten worden van je stress. Denk eens na waardoor het komt dat jij stress krijgt. Zijn het mensen, situatie, handicaps waardoor je je steeds opwindt? Haal het uit elkaar, door er verschillende onderwerpen van te maken. Zo wordt een grote bol steeds kleiner en al die kleintjes ga je stuk voor stuk onder de loep nemen. Stel jezelf de volgende vragen:
- Waar gaat het over?
- Welk voordeel heb ik ervan en welk nadeel?
- Hoeveel uren per dag pieker ik echt?
- Hoe belangrijk is dit voor mij in mijn leven?
- Wat kan ik er zelf definitief aan doen?
- Waar heb ik hulp bij nodig en van wie?
Je zult ervaren door het zo aan te pakken wordt je minder gespannen en dus meer ontspannen. Gewoon door ermee aan de slag te gaan in plaats van je een slachtofferrol aan te meten.
Doe dit voor elk onderwerp waar jij stress van krijgt.
Met stress verminderen ontdek je de beste manier om zorgen en stress los te laten. Het is praktisch, eenvoudig en effectief. Je hoeft alleen de vragen te beantwoorden en er acties op uit te zetten. Dit bespaart je ontzettend veel tijd en energie. Zo krijg je de vreugde en ontspanning weer terug.
Zorgen
Waarom maken we ons zorgen? Het kan zijn dat je niet weet wat te doen in een bepaalde situatie. Je zorgen blijven maken, slachtofferrol, en geen actie ondernemen is het eerste dat in ons mensen boven komt. Maar gelukkig kun je bewust kiezen deze rol niet te pakken en wel actie te gaan ondernemen. Door dit te doen krijg je ook steeds meer inzicht in hoe e.e.a. bij jou in elkaar zit. Inzichten maken weer dat je keuzes kunt gaan maken en je merkt dat ontspanning, vertrouwen en optimisme meer vanzelfsprekend worden.
Herhaling
Wanneer we ergens last van hebben gaat het heel vaak om aangeleerd gedrag. D.w.z. dat je hele leven tot nu toe zo was ingericht dat dit gedrag er standaard in zat. Maar wat aangeleerd is kun je natuurlijk ook weer afleren. Afleren wil hier zeggen dat bepaalde situaties en gevoelens steeds weer om de hoek komen kijken. Ze passen bij jou. Alleen ga je er vanaf nu heel anders mee om! Daardoor zullen deze situaties en gevoelens steeds minder vaak om de hoek komen kijken. En als het dan zover is weet jij wat je ermee kunt doen!
Precies! LOS LATEN!
Afhankelijk van hoe jouw leven er tot nu toe uitziet heb je al ontdekt dat zorgen altijd blijven terug komen. Is dat erg? Nee! Wel lastig als je niet weet hoe je ze weer los kunt laten. Dus daar begin je mee. Leer hoe je dat het beste kunt doen. Ontdek wat je eerst moet veranderen, ga ervoor zitten, denk er over na en bevraag anderen, volg een training of bel me voor een coaching gesprek.
Leer je angst los te laten – er is niets om bang voor te zijn! Dat zal het aantal zorgen verminderen. Minder zorgen is ook automatisch minder stress en zo zet je zelf de wisselwerking in gang.
Genoeg voor vandaag. Hiermee kun je weer aan de slag. Kijk op mijn website ook eens naar eerdere blogs die ik heb geschreven over stress, zelfvertrouwen, je belemmerende gedachten en echt er zijn er nog meer die je verder kunnen helpen. Helemaal gratis! Heb je dan nog vragen bel me dan, ik help je graag verder!
Helpt dit artikel je verder? DEEL het dan s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.
Bouw aan je toekomst!
Groet, Anje
No comments yet.