7 Tips voor een fijn en succesvol leven

7 Tips voor een fijn en succesvol leven

Een fijn en succesvol leven willen we allemaal. Waarom is het dan zo lastig om dit te bereiken? Nee, ik ga niet belerend doen. Maar als je dingen weet, kun je beslissen of en hoe je ermee om wilt gaan. En daar zit de angel. Hoe ga jij met alles om wees je er bewust van zodat je zelf e.e.a. kunt veranderen. Dus vind ik dat je onderstaande moet weten.

Hoezo, moeten?

Laten we eerlijk zijn: je moet natuurlijk helemaal niets. Laat niemand je vertellen wat je moet doen. Waarom zou je dit moeten weten? Dit is de reden: Veel van onze uitdagingen blijven uitdagingen als we ze niet oplossen. Het leven heeft de neiging ons elke keer weer te confronteren met dezelfde problemen, totdat we ze oplossen. Doen we dat niet, dan krijgen we zo’n zelfde probleem weer in een andere vorm terug. Op een dergelijk moment denk je:”Daar gaan we weer!” of:”Ik leer het ook nooit.” Herkenbaar? Succesvol wordt je niet zomaar! Laten we eens kijken welke onderwerpen nu zo belangrijk zijn dat ze je leven beïnvloeden.

Relaties

Kies voor relaties die je energie geven. Het leven is te kort om door te brengen met mensen waar je niet blij van wordt. Veel mensen worstelen met hun relaties. De kern van elke worsteling is dat één persoon probeert de ander te sturen. Jaloezie, dominantie, bemoeizucht, agressie, conflicten: allemaal uitingen van een vorm van sturing: “Jij moet doen wat ik wil.” Dat is nooit de basis voor een gezonde relatie.

Je kunt ertegen vechten, proberen de ander van gedachten te veranderen, of het te accepteren. Maar geen van die oplossingen voelt echt goed. De mate waarin je jezelf waardeert, bepaalt in hoeverre jij dit soort relaties in je leven toestaat.

Focus

In het dagelijks leven zijn we te druk. Te druk omdat we veel dingen door elkaar laten lopen, we willen te veel te snel en lopen onszelf daarbij voorbij. Focus is hier het sleutelwoord. Maar focus op het goede. Elk leven heeft succes en mislukkingen. Het is een illusie te denken dat alles altijd perfect moet zijn. Ook van onze dalen en mislukkingen leren we. Toch helpt het om je te concentreren op het goede. Maak het een gewoonte in zo veel mogelijk situaties het positieve in te zien. Herinner je successen en vergeet (of vergeef) je fouten. Zo zorg je dat jij je ook het succesvol kunt voelen en het als iets moois kunt ervaren.

Piekeren

Piekeren kun je afleren. Tenminste, je kunt het minimaliseren, zien aankomen en handelen zodat het je niet stoort. Neem afstand van je gedachten. Dat is te trainen.
Hoe je het ook wendt of keert, in je hoofd is het vaak onrustig. Onze hersenen zijn altijd bezig met de toekomst en met wat er ontbreekt aan het heden. Dat creëert een gevoel dat je einddoel nooit echt bereikt wordt. De mate waarin je in staat bent om afstand te nemen van je gedachten, bepaalt hoe goed je je voelt.

Ervaringen

Wat je in de buitenwereld ervaart is een rechtstreeks gevolg van je innerlijke wereld. Dus als je meer positieve dingen wilt ervaren, begin dan bij jezelf. Ontwikkel jezelf. Door jezelf te ontwikkelen krijg je meer van wat je wilt. Je kunt een leven niet laten afhangen van anderen, je moet het zelf vormgeven. Hoe meer je jezelf ontwikkelt, hoe leuker en vaak ook makkelijker het leven wordt. Kijk regelmatig terug op wat jeallemaal al geleerd en bereikt hebt. Voe je succesvol want het zijn jouw verdiensten!

Wat wil je

Als er één uitdaging is die de meeste mensen gemeen hebben, dan is het deze wel: Bepaal wat je gelukkig maakt en ga daar iets mee doen. Volg je eigen weg. Te veel mensen zijn bezig met wat anderen willen, wat de maatschappij verwacht, wat hoort of wat normaal is. Maar dat is niet automatisch wat jou gelukkig maakt. Een beetje aanpassen is niet slecht, maar als je erin doorslaat, loop je jezelf voorbij.

De vraag: “Wat wil ik nu eigenlijk?”  is wat mij betreft de beste vraag. Als je jezelf die vraag regelmatig stelt, gaan er dingen veranderen. Vraag jezelf in elke situatie: “Wat wil ik nu eigenlijk?” Onthoud het antwoord en doe er iets mee.

Zelfvertrouwen

Je eigen weg volgen lukt alleen als je ook in jezelf gelooft. Wie moet het anders doen? Daarvoor moet je je eigen gevoel (h)erkennen, respecteren en volgen. Daarom heet het ook ‘zelf-vertrouwen’. Hoe beter je jezelf kent en accepteert, hoe makkelijker het is om je eigen weg te gaan. Mensen zeggen vaak: “Het voelde niet goed, maar ik deed het toch.” Vaak blijkt het resultaat dan teleurstellend te zijn.

Wanneer je je gevoel (dus jezelf) waardeert en vertrouwt, maak je betere keuzes, leef je meer op eigen kracht en volg je je eigen weg. Doe je dat niet, dan maak je keuzes die niet bij je passen, voel je je onzeker en doe je wat anderen mensen voor je bedenken. Vertrouw op jezelf.

Dankbaarheid

Dankbaarheid is een woord dat tegenwoordig veel gebruikt wordt. Het geeft mensen houvast en laat ze zien wat ze wel hebben in plaats van wat niet. In ons hoofd zijn we altijd op weg naar een betere carrière, een mooiere woning of een leukere partner. Sta eens stil bij wat je al hebt. Waardeer de kleine pleziertjes in je leven: een goed gesprek, een fijne maaltijd, een dagje buiten. Het leven is een aaneenschakeling van talloze kleine, kleine momenten. Geniet ervan, want voor je weet is het voorbij!

Samengevat:

  • Kies voor relaties die je energie geven.
  • Focus op wat goed is voor jou.
  • Stop met piekeren, neem afstand van je gedachten.
  • Zorg voor goede ervaringen en ontwikkel jezelf.
  • Onderzoek wat jij wilt en volg je eigen weg.
  • Zelfvertrouwen begint met vertrouwen op jezelf.
  • Bepaal waar jij dankbaar voor bent en waardeer elk moment.

Deze 7 onderwerpen beïnvloeden jouw leven. Hoe erg ze dat doen ligt aan jou. Je kunt leren er juist mee om te gaan of niet. Weet in elk geval dat wanneer je ze negeert of vergeet, dan komen ze terug in de vorm van een uitdaging. Dat kun je maar beter voorkomen!

Helpt dit artikel je verder? DEEL het dan s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Bouw aan je toekomst!

Groet, Anje

 

, , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.