Complexe problemen hoe te handelen, 5 Tips

Complexe problemen hoe te handelen, 5 Tips

Hoe moet je complexe problemen tegemoet treden om de kans op een oplossing zo groot mogelijk te maken? Begrijp wat er speelt en (zelf)inzicht in jouw relaties met anderen, vergroot de kans op goede oplossingen.

Soms lijken de problemen zeer complex voor jou. Praat je erover met anderen, dan blijken ze vaak in kleine stukjes uit een te vallen. Oorzaak en gevolg worden zo eerder duidelijk dus weet jij dan waar je moet beginnen met de oplossing. Mogelijk helpen deze 5 tips je ook verder.

  1. Wees je bewust van de complexiteit van een probleem

Het lijkt zo voor de hand liggend, maar het helpt al om je in de eerste plaats bewust te zijn van de complexiteit van een probleem. Dat vergt een open instelling voor onverwachte ontwikkelingen en invloeden van buitenaf die je niet kunt overzien. Daarbij heb je een heel goede planning van wat je wel kunt overzien nodig. Zie complexe problemen als uitdaging en leermomenten.

  1. Breng de complexe problemen in kaart

Een eigenschap van complexe problemen is dat je weet wie of wat daar het meeste invloed op heeft. Start dus met het in kaart brengen van de context van het probleem: de betrokken personen, de processen, de patronen, de krachtenvelden etc. Wees je ervan bewust dat je alleen indirect invloed hebt op alles wat er gebeurt. Zorg dat je begrijpt welke personen kunnen bijdragen aan (het verbeteren van) de resultaten die voor jou belangrijk zijn. En ga serieus met die mensen aan de slag.

  1. Heb vertrouwen in mensen en zorg dat ze vertrouwen hebben in jou

Enige druk uitoefenen op het samen verbeteren van die aspecten die jij belangrijk vindt werkt alleen als er sprake is van wederzijdse erkenning. Er op vertrouwen dat anderen ook zelf met goede oplossingen komen is vervolgens essentieel.

  1. Stroop je mouwen op

Als je wilt begrijpen waarom een bus niet op tijd aankomt, dan is er maar één oplossing: zelf op die bus meewerken en ervaren en begrijpen wat er onderweg gebeurt. Zelfs in relatief doorzichtige processen zijn er allerlei invloeden van buitenaf die dat proces kunnen verstoren. Op het moment dat je daar niet op voorbereid bent, gaat het mis.

  1. Ga aan de slag: wat werkt wel en wat werkt niet

Vervolgens moet je jezelf trainen om met onverwachte situaties om te gaan. Het lastige is echter dat die situaties steeds net ietsje anders kunnen zijn. Je kunt er dus geen pasklare oplossing of een pasklaar trucje voor op de plank leggen. Op een gegeven moment kun je in al die verschillende situaties echter wel bepaalde patronen herkennen die je kunnen sturen in hoe je er mee om moet gaan.

Tot slot

Er bestaat helaas geen kant-en-klare oplossingen om met complexe problemen om te gaan. Het is ook een kwestie van uitproberen. Soms blijkt de gekozen oplossing niet te werken, dan moet je iets anders proberen. De ervaring leert echter dat deze manier van problemen oplossen tot betere resultaten kan leiden dan wanneer je van tevoren al precies weet welke aspecten van een probleem je aan zult pakken.

Albert Einstein legde de vinger een eeuw geleden al op de zere plek. 

Bedenk dat je het ook met anderen kunt bespreken en vragen hoe zij e.e.a. op zouden lossen c.q. verbeteren? Anderen denken anders en dus handelen zij anders. Vertel eens hoe ga jij om met complexe problemen? Ga jij ze uit de weg of pak je ze aan? Vraag je hulp of zoek jij het alleen uit?

Helpt dit artikel je verder? DEEL dit artikel dan s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Bouw aan jouw toekomst!

Groet, Anje

 

, , , , , , , ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. Persoonlijk leiderschap is ook effectief nee zeggen - Futuretobuild - 5 april 2018

    […] zetten? Zet je persoonlijk leiderschap weer in! Begin weer met het benoemen van wat voor jou het probleem is. Zeg:” We hebben vaak over je problemen gepraat. Nu blijkt dat er niets verandert en dus ook […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.