5 Tips die decemberstress voorkomen

Decemberstress voorkomen.

 • Heb jij last van decemberstress?
 • Denk jij: ”De feestdagen staan voor de deur, hoe kom ik daar goed doorheen?”
 • Je bent ondernemer om vrij te zijn, maar wat nu als er een crisis moet worden bezweert of een kans moet worden gegrepen?
 • Je gaat voor een week (of twee…) van rust en ontspanning, maar je gedachten zijn nog bij alles wat je nog moet doen. Je hebt geen tijd.

Decemberstress voorkomen dat willen we allemaal wel. Stress tijdens de Feestdagen of een vakantie, deze zogenaamde favoriete tijden van het jaar kunnen voor veel mensen vaak een flinke stressfactor zijn.

Wat doe jij om te zorgen dat een feestdag of vakantie ook echt een feestdag of vakantie is?

Start hier met de 5 tips:

 1. Een bron van inspiratie

In plaats van je zorgen te maken in je vakantie over van alles en nog wat, kun je deze tijd beter gebruiken om je visie te vernieuwen of de wereld vanuit een ander perspectief te zien. Vakanties kunnen een bron van inspiratie zijn voor ideeën over nieuwe ontwikkelingen, uitvindingen of zelfs een geheel andere aanpak.

Mijn laatste kerstvakantie leidde tot een heel nieuwe dagindelingen,  nieuwe activiteiten die ik wilde gaan doen wat ons leven volledig veranderde.

 1. Laat de controle los

  Een lastig aspect is het vermogen dat je nodig hebt om controle los te laten. Op vakantie gaan is de perfecte gelegenheid om te testen of je los kunt laten en eventueel een ander het schip kunt laten besturen. Piekeren helpt je al helemaal niet dus regel het goed, delegeer.

Voor mij was (en soms is) dat de grootste les. Maar ik heb geleerd uit ervaring – hoe meer ik delegeer, hoe sneller ik kan ontspannen.

 1. Heb een noodplan

  De beste manier om te kunnen relaxen op feestdagen is door een plan te hebben in geval van nood. Voor je gezin vooral als er een feestmaaltijd op tafel moet komen: zorg dat je een alternatieve maaltijd uit magnetron, of blik achter de hand hebt. Een feestdag hoeft niet extra feestelijk te zijn een gewone fijne dag is ook waardevol!

Als het om een activiteit gaat zorg ervoor dat je een leuke wandelroute in de kast hebt liggen aangepast op het jaargetijde.  Of die video die iedereen leuk vindt.

 1. Organiseer jezelf

  Als jij bent zoals ik , dan kunnen de laatste dagen voorafgaand aan de vakantie of feestdag nogal stressvol zijn. Om dit te vermijden, organiseer jezelf ruim van te voren. Maak een lijst van de dingen die absoluut gedaan moeten zijn. Stel van te voren al prioriteiten want zodra je tijd tekort lijkt te komen (dat gebeurt altijd), dan heb je in ieder geval de belangrijkste dingen gedaan.  Neem deze blog post.  Terwijl jij dit leest, zit ik vast al elders te relaxen.

 1. Gebruik je tijd goed

Ga op vakantie, vier die feestdagen dat is goed voor jezelf, je familie, je werknemers en  jouw toekomst.

Laad je batterij weer op, gebruik je tijd goed.

Als je hulp nodig hebt om alles te regelen voor je vakantie, is het zinvol om van te voren een reischecklist te maken en deze ook te  gebruiken. Zijn feestdagen voor jouw een struggle?  Bedenk wat altijd een succes is en maak daar je eigen succeslijst van om op terug te vallen.

Conclusie: hoe meer details je wegwerkt voordat je vrije tijd begint, des te minder zorgen heb je.

Jouw tips
Heb jij tips over hoe je zonder stress leuke feestdagen hebt of vakantie kunt vieren? Zo ja, vertel het ons door een comment te plaatsen.

En neem dan de tijd om de tips van anderen te lezen, voor nieuwe inspiratie.

Als je dit artikel waardevol vindt, deel het dan binnen jouw netwerk door te klikken op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen op deze pagina, zodat ook zij ervan kunnen profiteren.

Bouw aan je toekomst!

Groet, Anje

, , , , ,

Trackbacks/Pingbacks

 1. Waardering, geeft het juist in december - Futuretobuild - 5 december 2017

  […] mensen in het zonnetje te zetten. Ken jij iemand die je in het zonnetje wilt zetten? Doe dat dan! Juist nu hebben mensen het nodig om gezien te worden. Waardering is voelen dat je belangrijk zijn en mee […]

 2. Stress-Kerst of Kerst-stress? - Futuretobuild - 24 december 2018

  […] is een ander verhaal. Je hebt stress omdat het Kerst is. Mogelijk heb je allerlei ideeën over hoe die Kerst moet zijn en vooral ook hoe jij en je omgeving moet zijn. Denk daarbij aan […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.