Ultieme flow bereik je met uitdagende doelen.

Ultieme flow bereik je met uitdagende doelen.

“Ultieme flow bereik je met uitdagende doelen die uitdagend genoeg zijn om je vaardigheden tot het uiterste op te rekken.”  Flow is niet alleen de tijd vergeten maar ook zo lekker aan de slag zijn, zodat je alles om je heen vergeet. Het is volledig opgaan in je bezigheden. Bovendien wil je helemaal niet stoppen. Flow heeft alles te maken met passie, betrokkenheid, daar waar je aandacht ligt en met de juiste besluiten nemen.

Hoe merk je dat je in flow bezig bent?

Hier volgen 7 punten die allemaal met flow te maken hebben. Herken jij ze?

 1. Opgaan in een uitdaging die vaardigheden vereist. Er wordt iets van je verwacht en er staat iets op het spel. Alles waarvoor jij je extra in moet zetten.
 2. Je hoofd en je lijf vormen een geheel. De uitdaging is je op het lijf geschreven. Het lijkt als-vanzelf- te gaan.
 3. Directe feedback voert je sneller naar je doel. Een stappenplan naar je doel en bij elke stap volgt direct het resultaat.
 4. Er is even geen ruis meer. Geen waan van de dag maar een soort geluksgevoel. Al de rest doet er even niet toe.
 5. Een tijdelijke sensatie van volledige controle. Negatieve gedachten zijn weg en je weet dat jij je ook in lastige situaties zult redden.
 6. Dat kritische stemmetje in je hoofd verdwijnt. Volledige focus, je vergeet te eten en drinken, bent alle andere gedachten kwijt.
 7. Waar blijft de tijd? Je bent zo gefocust bezig, dat ineens de tijd voorbij gaat.

Flow is er niet zo maar.

Net als met alle andere dingen in je leven moet je er wel wat voor doen. Je zult tijd en energie moeten investeren om heel goed te worden. Goed in dat wat jij de buitenwereld te bieden hebt en waar jij blij van wordt. Bloed zweet en tranen gaan vooraf aan flow. Pas als je er goed in bent wordt het leuk en kun je flow ervaren.

Flow is goed zijn in?

Flow kan voor alle onderwerpen gelden. Hoe meer energie jij er in steekt, hoe beter je zult worden, hoe eerder je flow kunt ervaren. Waar ben je goed in? Maar wat doe je dan? Dat kan ik niet voor je beslissen want het betreft alle mogelijke onderwerpen. Een sport, je werk, een wedstrijd, het maken van een product, noem het maar op. Iets dat al jouw aandacht vraagt en krijgt zodat je dat doel behaalt.

In flow is er een perfecte relatie tussen wat je kunt en moet doen, het moment waarop kunnen, moeten, activiteit en motivatie bij elkaar komen en in balans zijn.

Waarom is flow belangrijk?

Flow zorgt voor werkplezier. Het zorgt ervoor dat jij de tanden in moeilijke kwesties durft te zetten. Bovendien ontwikkel je zelf sneller en wordt moeiteloos beter in wat je doet. Je hebt flow nodig om volledig tot je recht te komen. Het is de ultieme combinatie van plezier én prestatie.

En nu?

Flow is als alles vanzelf gaat, als je goed in je vel zit. Je voelt je vrij en energiek. Het lastige is dat we zo snel uit flow raken. Herkenbaar? En volgens mij is het makkelijker om úit de flow te gaan, dan om er in te komen. Je wist niet dat je er toe in staat was. Het kostte je eigenlijk niet eens veel moeite. Maar hoe roep je die staat op? Is het toeval, overkomt het je dus gewoon? Een ieder heeft het vermogen in flow te raken. Een leven met veel vaker flow momenten maakt je productiever, succesvoller en gelukkiger. Goed nieuws dus. Flow lijkt toeval, maar is te organiseren!

“Ultieme flow bereik je als je doelen uitdagend genoeg zijn om je vaardigheden tot het uiterste op te rekken.”  Hoe jouw emotionele toestand gedurende de uitvoering van een taak of activiteit is, is dus afhankelijk van de “uitdaging” en de “vaardigheid”.

Hier wat vragen die je helpen om een flow moment op te halen en te onderzoeken hoe je dit in de toekomst vaker kan ervaren:

 • Ga eens na wanneer jij flow hebt ervaren?
 • Hoe voelde dat?
 • Wat was je op dat moment aan het doen?
 • Klopt jouw ervaring met wat hierboven beschreven staat?
 • En hoe zou je ervoor kunnen zorgen dat je in de toekomst vaker flow kan ervaren?
 • Wat is voor jou een ‘aansprekend’ en ‘uitdagend doel’ om voor te gaan?
 • Wat kun jij goed? Waar loop jij warm voor?

Dan nog dit

Om in flow te werken heb je te maken met wat voorwaarden zoals hieronder omschreven. Zo is het belangrijk vrij te zijn. Heb jij voldoende vrijheid, vertrouwen en verantwoordelijkheid om naar eigen inzicht te handelen? Het soort taak is van belang. Kies voor een uitdagende taak. Waarvan de afronding binnen je bereik moet liggen. Je karakter en wensen en vaardigheden alles telt mee. Kijk naar je persoonlijke drijfveren. Zingeving. Waarden. Je vrijetijdsbesteding. Hoe dichter alles bij jou innerlijk past, des te meer flow je zult ervaren. Succes is dan binnen handbereik!

Helpt dit artikel je verder? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten! DEEL het dan s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like of Share knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Bouw aan je toekomst!

Groet, Anje

 

, , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.