Ondernemen en op vakantie? DOEN!

Denk je dat je geen tijd hebt om met vakantie te gaan?

Je kunt het je juist niet veroorloven om door te werken. De kosten van overbelasting (ziekte, minder kwaliteit leveren, verlies van klanten) zijn veel hoger dan een vakantie van een weekje niets doen. Zo ga je met een goede voorbereiding op pad én kom je ontspannen terug.

Ga wél op vakantie

De grootste valkuil is om vakanties achterwege te laten en continu door te werken. Er is alleen één nadeel: het lichaam heeft af en toe rust nodig. Ook jouw lichaam!

Hoe bereid je je voor op vakantie?

Niemand zal er raar van opkijken wanneer jij jouw vakantie aankondigt. Plan de periode ruim van te voren in en stel vaste opdrachtgevers en klanten op de hoogte. Het aantal dringende vragen van klanten of opdrachtgevers neemt dan in die periode sterk af.

Ondernemer op social media? Pas op voor inbraak

Let op: vanwege de verplichte inschrijving bij de Kamer van Koophandel is je vestigingsadres openbaar. Denk dus goed na wat je precies in de e-mail of op social media vermeldt, aangezien inbrekers op de loer kunnen liggen.

Net zoals de politie adviseert geen vakanties op een openbaar Twitteraccount aan te kondigen, kan het risicovol zijn om via een out of office-reply te verklappen dat je niet thuis is.

Pak je rust op het juiste moment

Het is uiteraard afhankelijk van je privésituatie – als je kinderen hebt, zit je meestal ‘vast’ aan de schoolvakanties – maar het kan lucratief zijn om bewust buiten die bekende vakantieperiodes weg te gaan.

Daarnaast speelt de branche waarin je werkt hierbij een belangrijke rol. De meeste zelfstandige bouwvakkers gaan bijvoorbeeld massaal weg tijdens de bouwvak: zo lopen zij in de periode daaromheen niet onnodig veel klussen mis.

Wees flexibel in de laatste week voor je vakantie

De laatste week voor je weg gaat is een hectische tijd: privé én op het werk. Houd hier rekening mee in je planning.  Je bent moe en de laatste loodjes wegen altijd het zwaarst, maar je wilt toch nog even die ene klus netjes afronden. Facturen moeten worden opgestuurd, de btw-aangifte moet nog worden gedaan en dan is er ook nog de ‘gewone’ vakantiestress van thuis.

Plan de laatste week voor de vakantie daarom goed in. Bedenk goed welke acties nog kunnen wachten, of houd er bij de planning een aantal weken ervoor alvast rekening mee. Die lastige acties zijn makkelijker uit te voeren als je uitgerust bent. Na de vakantie dus.

Regel (tijdelijke) vervanging

Bepaal voor jezelf of het nodig is om vervanging te regelen. Zorg in dat geval dat je op tijd iemand vindt en hem of haar ook goed inwerkt. Met de zekerheid dat jouw werkzaamheden goed zijn overgedragen, ga je al een stuk geruster weg.

De vervanger kan namelijk ook je mail bijhouden om allerlei verzoeken af te handelen. Maak verder afspraken over spoedgevallen. Op de plaats van bestemming wil je in principe niet gestoord worden, maar nood breekt wet. Geef daarom alleen aan deze persoon een telefoonnummer door waarop je te bereiken bent.

Check wel af en toe je e-mail

Of je nu een trektocht door de jungle maakt of gewoon drie weken in je achtertuin een boek leest: beschouw vakantie als vakantie. Opdrachtgevers en klanten hebben geen idee waar jij van je vakantie geniet, voor hen telt alleen dat je weg bent.

Ook al ben je in de gelegenheid om je mail te lezen of snel te reageren, het is niet noodzakelijk om dit ook daadwerkelijk te doen. Een valkuil is dat je thuis eerder in (werk)gewoontes vervalt, maar vergeet vooral niet dat vakantie ook thuis een vakantie is.

Toch af en toe je mail checken of voicemail afluisteren kan best: laat die behoefte alleen niet je hele vakantie domineren. Als je toch veel moeite hebt om het werk los te laten, kun je hiervoor beter dagelijks een half uurtje reserveren dan dat je de hele dag hierover zit te piekeren. Bespreek dit vooraf wel met je reisgenoten, dat voorkomt een hoop irritaties.

Zorg voor een financiële buffer

Voordat je op vakantie gaat moet je goed op een aantal geldzaken letten. Zorg ten eerste voor een financiële buffer. Niet alleen voor op vakantie, maar ook voor de periode na de vakantie, zodat je het gat in jouw inkomsten goed kunt opvangen.

Vergeet daarom vooral niet je facturen voor je vakantie te versturen. De verwerkingstijd voor opdrachtgevers loopt uiteen van een aantal weken tot enkele maanden, zodat je een gedeelte krijgt uitbetaald als je terugkomt van vakantie.

Leg je smartphone aan de kant

Met de komst van de smartphone is het allemaal veel eenvoudiger geworden om nog snel even je e-mail of social media-accounts te checken. Deze vaak wat dwangmatige behoefte levert flink wat stress op. Het is niet voor niets dat sommige grote bedrijven tegenwoordig hun werknemers aanmoedigen hun telefoon na werktijd uit te zetten.

Ook jij heb je recht op ontspanning, zeker tijdens de vakantie. Zet dus in ieder geval alle pushberichten op je smartphone uit, zodat je mail niet automatisch binnenloopt en je telefoon niet constant trilt of piept bij ieder WhatsApp-bericht.

Laat je inspireren door de omgeving 

Er bestaat altijd een (kleine) kans dat je een opdracht misloopt tijdens je vakantie.

Ook al heb je je goed voorbereid door je opdrachtgevers te laten weten dat je afwezig bent, kan het gebeuren dat je een zakelijke kans mist omdat je even niet bereikbaar was.

Daar kun je over piekeren, maar je kunt nu eenmaal niet alles uitsluiten. Beter is het om je vakantie te gebruiken om over nieuwe kansen na te denken. Doordat je tot rust komt, geef je jezelf namelijk onbewust meer ruimte om nieuwe ideeën op te doen.

Ondernemen en op vakantie? DOEN!

Tijdens de normale dagelijkse beslommeringen is er vaak weinig tijd voor (zelf)reflectie.De kans is groot dat je tijdens een vakantie – waarbij je meer afstand van de normale gang van zaken neemt – vanzelf tot nieuwe inzichten komt. Goede reis! 

Helpt dit artikel je verder? DEEL dit artikel dan s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Bouw aan jouw toekomst!

Groet, Anje

 

 

, , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.