5 Tips voor Professioneel Ondernemen deel 4

woman-1138440__1805 Tips voor Professioneel Ondernemen deel 4

Dit is het  laatste deel uit een serie tips voor professioneel ondernemen. In deel 1 Lees meer en 2 Lees meer keken we naar jouw als ondernemer en in deel 3  Lees meer en nu in deel 4 naar je onderneming.

Weet je nog? Ondernemen is een levensstijl waarbinnen altijd beweging en dus verandering is. Die verandering veroorzaak je zelf en daardoor groei jij en je bedrijf. Zo wordt het ondernemerschap niet alleen steeds leuker, maar ook makkelijker.

En dan nu de tips:

 1. Calamiteiten, crisis dus geld te kort.

Je bent aan het werk en eindelijk daar komen je klanten. Het geld komt binnen. Heerlijk toch?! Zeker en gefeliciteerd, bravo! Maar wat als je mens blijkt te zijn en bijvoorbeeld te maken krijgt met ziekte, crisis, een periode van geen opdrachten ? Het is aan te bevelen om ca 20% van je omzet apart te reserveren voor dit soort onvoorziene zaken. Ondernemerschap is namelijk ook deze verantwoording nemen.

 1. Uurtarief t.o.v. kostentime-is-money-1059987__180

Weet jij wat het kost als je aan het netwerken bent, acquisitie doet, een opleidings- of coachtraject volgt, de administratie doet of een nieuw product ontwikkelt? Dit zijn niet factureerbare uren. Deze kosten moet je dus terug verdienen in je wel factureerbare uren. Daarbij komen dan de overige kosten voor o.a. ontwikkeling, marketing, netwerken, vervoer, ICT, huisvesting, telefoon etc. hou rekening met al je kosten, hoeveel uren kun jij factureren? Bereken een kostendekkend tarief

 1. Helder en transparant voor de klant

Een fout die ondernemers maken is te veel onderwerpen willen doen. Op hun visitekaartje of website alles zetten wat ze kunnen. Fout, fout fout! Pèr business heb je een visitekaartje, website, emailadres etc. De klant moet weten wat hij bij jou kan vinden, welke waarde, welk probleem jij oplost  en wat het resultaat wordt. Alles willen verkopen is niets verkopen want als jij alles kunt, ben je vast niet in iets heel goed.

 1. Elke week een tip.

Werken aan je bedrijf of in je bedrijf je moet het allebei doen wil je verder komen dan waar je nu staat. En ja, een ondernemer moet al zoveel daarom is het belangrijk je tijd nuttig in te zetten. Plan alles wat je wilt doen goed in ook je vrije tijd. En wees zo slim om elke week een gekregen tip uit te werken want het werkt! Ben je door de tips heen? Dan wordt het hoogtijd om te gaan netwerken en tips te vragen. Actie!

 1. Resultaten en inzet

business-1031754__180Kosten gaan voor de baten. Dat heb je vast al gehoord. Een goede ondernemer werkt met een ondernemingsstrategie. Nee ik bedoel niet een dik ondernemersplan. Ik bedoel een uitgestippeld pad dat je bewandelt om je doel te behalen. En zelfs als je dat hebt en doet….Hoe succesvol je ook bent,  soms werkt het niet meer. Je zult in verschillende fases van je ondernemerschap de strategie aan moeten passen. Wees hier op voorbereid. Als je merkt dat het minder gaat stel de koers dan al vast bij. Monitoren dus.

Ik vertel je hier, in mijn  blogs en tijdens trainingen of events, wat ik zelf ervaar en weet en probeer zo te voorkomen dat je de verkeerde stappen zet en onnodig lang moet wachten op resultaten.

Als je dit artikel waardevol vindt, deel het dan binnen jouw netwerk door te klikken op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen op deze pagina, zodat ook zij ervan kunnen profiteren.

Bouw aan je toekomst!

Groet, Anje

Trackbacks/Pingbacks

 1. Groeit jouw bedrijf ook zo hard? - Futuretobuild - 22 maart 2016

  […] Kortom vragen, vragen, vragen stellen en beantwoorden voordat je vernieuwingen doorvoert. De antwoorden zijn er op het moment dat jij weet wat je wilt, hoe je dat wilt en vooral tot hoever je dat wilt! Ken je deze ook? […]

 2. Psst! Groeit jouw bedrijf ook zo hard? - Futuretobuild - 30 juni 2016

  […] Kortom vragen, vragen, vragen stellen en beantwoorden voordat je vernieuwingen doorvoert. De antwoorden zijn er op het moment dat jij weet wat je wilt, hoe je dat wilt en vooral tot hoever je dat wilt! Ken je deze ook? […]

 3. Het DNA van een succesvolle ondernemer  - Futuretobuild - 18 januari 2018

  […] vind ik een van de mooiste krachten van ondernemers. Ze zijn in staat om van niets iets te creëren. Ze zijn eigenlijk een soort […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.