Leven zoals jij wilt door hulp te vragen

woman-1197497_960_720Leven zoals jij wilt door hulp te vragen

Veel mensen vinden het moeilijk om hulp in te schakelen.

Zowel op persoonlijk als op professioneel vlak.

Terwijl dit helemaal niet moeilijk hoeft te zijn…
…als je eenmaal een groep hebt waarin hulp vragen juist van je wordt verwacht! Lees hier hoe je vraagt 
Eén van de grootste steunpilaren voor het volhouden en doorzetten is lid zijn van een groep.

Wat zoek je dan in een groep?

Een groep is een verzameling mensen die elkaar ondersteunen, met advies, door het delen van ideeën of praktische ondersteuning. De toewijding, het enthousiasme en de energie van de leden van een groep kunnen een enorme motivatie bron voor je zijn.

Persoonlijk vind ik de grote kracht van een groep, dat het iedere deelnemer stimuleert om het beste uit zichzelf te halen; door te brainstormen, doelen te stellen en elkaar aan afspraken te houden. Het is belangrijk dat ieder lid van de groep actief deelneemt. Je kunt je niet verschuilen, terwijl je elkaar ondersteunt in alle eerlijkheid, openheid, met respect en compassie. hands-1004134_960_720

De groep is een soort ‘adviesraad’ voor jou

In de groep krijg je enorme inzichten die echt een verschil maken voor jou persoonlijk  leven. Je krijgt feedback, deelnemers brainstormen met jou over de mogelijkheden en kansen die er voor je liggen. Hiermee boek je makkelijker voortgang op jouw gekozen pad naar een leven zoals jij wilt. En wat voor jou geldt, geldt voor ieder lid van de groep.

Wat levert een groep zoal op?

  • Antwoorden en ideeën uit brainstormsessies
  • Nieuwe ervaring, vaardigheden en zelfvertrouwen
  • Steun om je daadwerkelijk te houden aan je voornemens
  • Ontwikkeling op persoonlijk gebied
  • Een waardevol netwerk waar je altijd beroep op kunt doen
  • Gemeenschapsgevoel, je bent niet de enige!
  • Autonomie – je kunt de dingen doen zoals jij wilt, niet zoals ze ‘zouden moeten’

De werkwijze 
Groepen kunnen elkaar live ontmoeten, telefonisch of via Skype. Het gebruik van sociale media platformen zoals Google+ Hangouts of Facebook groepen is ook een mogelijkheid. Het is gebruikelijk om één keer per maand bij elkaar te komen. Om de groep effectief te laten zijn, moeten de groepsleden zich committeren om aan elke bijeenkomst deel te nemen.

Hoe bepaal je wie geschikt is als groepslid? 
Voordat de groep besluit uit te breiden, is het belangrijk om te weten of de nieuwe persoon in de groep past en voldoende commitment toont. Zorg dat je al van tevoren hebt besloten uit hoeveel personen de groep maximaal mag bestaan(advies: 5-8 personen). Laat alleen een nieuw groepslid toe als er unanieme goedkeuring voor is. Valkuil is dat mensen geen nee durven zeggen omdat een ander lid de persoon kent.

Enkele vragen die je kunt stellen als onderdeel van het toelatingsproces:

  • Wat is je persoonlijke doel?
  • Wat wil je over 5 jaar bereikt hebben?
  • Hoe maak jij tijd om deel te nemen aan de groep?
  • Hoe groot is jouw commitment voor persoonlijke ontwikkeling?
  • Waarom zouden wij jou moeten kiezen als deelnemer aan onze groep?

Zekerheid?

Natuurlijk heb je geen 100% zekerheid dat er nooit iemand in jouw groep belandt die zijn beloftes niet kan waarmaken. Een persoon die niet deelneemt of wie de groep niet vertrouwt, moet snel worden gevraagd de groep te verlaten; zodra het ongepaste gedrag duidelijk is. Het is funest voor de energie en het plezier van de groep als je met zo iemand blijft voortsukkelen. Doe is dat het je geent stress oplevert.

Het slagen of falen van jouw groep is grotendeels afhankelijk van de kennis en vaardigheid van de leden. De groep heeft iemand nodig die vergaderingen kan leiden, de groep aan afspraken kan houden en brainstormsessies in goed banen kan leiden. Wie wil dat doen? Of iedereen om de beurt 8 weken.

Als jij zelf een groep samenstelt, is het handig als jij aanvankelijk de rol van voorzitter op je neemt. Als de groep eenmaal op het goede spoor zit, kun je de voorzitter-rol om de paar maanden roteren. Jij kiest hoe zakelijk de groep wordt neer gezet.

Andere groepen.swimmers-415823_960_720

Een groep kan natuurlijk ook voor andere doeleinden gebruikt worden. Zo zijn er vriendengroepen die eens per twee jaar samen een weekendje weg gaan, met alle kinderen.

Andere groepen praten via de sociale media over de lastige dingen die ze tegenkomen en gaan eens per maand samen iets gezelligs doen.

Wil jij een groep hebben die jou steunt bij het anders gaan leven geef dit dan aan in je comment. Anderen kunnen zien of er een match is en op jouw bericht reageren. Zet er niet je adres maar wel de provincie waar je woont in.

Gebruik de volgende steuntjes bij het schrijven van je commentaar:

  • Welke ervaringen heb jij met groepen?– laat me weten wat je hebt geleerd in het commentaarveld hieronder…
  • Heb je vragen over groepen? – stel je vraag in het commentaarveld hieronder…
  • Als je zelf een groep wilt organiseren – beschrijf het doel van de groep, de locatie en andere relevante zaken in het commentaarveld hieronder…

En als je de comments van anderen leest – neem even de tijd om te reageren, vragen te beantwoorden of in contact te komen…

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren

Bouw aan je toekomst!

Groet, Anje

, , , , , , , , ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. Van ZZP naar professioneel ondernemen - 28 juni 2016

    […] Ondernemerschap brengt met zich mee dat jijzelf de ruimte en tijd in kunt delen en zelf beslissingen neemt.  Maar werkt dat voor jou?  Zorg dat je collega’s hebt die je als sparringpartner kunt inzetten, om feedback te krijgen als je grenzen wilt verleggen. Lees meer […]

  2. Werk zoeken, werk vinden, werk hebben! - Futuretobuild - 20 januari 2019

    […] korte tijd inzicht en overzicht. Thuis, op het moment dat jij tijd hebt, heel comfortabel helderheid vinden in wat je bezig houdt. […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.