Werk jij of ben je alleen lekker bezig? 5 Tips

woman-690036_960_720Werk jij of ben je alleen lekker bezig? 5 Tips

Heb jij ooit van die dagen dat je het gevoel hebt heel druk en productief te zijn geweest? Herken jij het dat je aan het eind van de dag tot de conclusie komt dat je geen enkel punt van je to-do-lijst hebt gedaan. Maar vooral dat je de hele dag bezig bent geweest met onbelangrijke zaken?

In plaats van een stap vooruit, begin je de volgende dag met stappen achteruit.

Ik noem dit lekker bezig zijn en zie het als één van de meeste destructieve gewoontes van de mens.

In de gedaante van echt werk, slokken projecten als je huis opruimen, je papieren reorganiseren, dingen overnieuw doen, lijstjes maken een groot deel van je productieve tijd op.

Lekker bezig zijn vraagt werkelijke inzet en middelen, net zoals echt werk. Maar wat er ‘nep’ aan is,  is de vooruitgang die je denkt dat je maakt.

Waarom doen we dit?

Bijna elke keer dat ik er mezelf betrap dat ik bezig ben in plaats van aan het werk, is dat omdat ik onder een taak waar ik helemaal geen zin in heb, probeer uit te komen. Zoals e-mails beantwoorden, dat gesprek, of het afmaken van die dingen waar ik al een week mee worstel… en ik heb het gevoel dat ik heel druk ben

Wat valt hieronder?

Alles wat niet helpt om jouw leven vooruit te laten gaan.

De meest voorkomende schuldigen zijn administratieve taken, opruimen, verdwaald raken in de sociale media en lange vergaderingen. Waarschijnlijk zijn al deze zaken nodig, maar veranderen op de één of andere manier van productief in destructief.

Neem administratieve taken als voorbeeld.

Je hebt een zeker aantal administratieve handelingen te doen, zelfs als je de meeste handelingen uitbesteedt. Administratieve taken worden destructief wanneer je ze niet efficiënt aanpakt.

Hetzelfde geldt voor sociale media interactie.  hands-1167618__180

Ze is een noodzakelijke onderdeel van  je leven geworden, maar wanneer het van strategisch verandert in sociaal, dan wordt het een enorme tijdsverspilling (dit is waar ik het steeds over heb wanneer ik het in onze programma’s heb over sociale media). Vergelijk het met het vroegere uren telefoneren omdat je geen einde aan het gesprek kunt of durft te maken.

Wil je ervoor zorgen dat je echt vooruitgang boekt?

Hier zijn 5 tips die mij keer op keer helpen:

 1. Stel dagelijkse doelen. Hoe dat lees je hier
  Het is één van de beste manieren om te vermijden dat je in de val van lekker bezig zijn trapt.
  Maak je dagelijkse doelen zo specifiek mogelijk, kies SLECHTS 3 tot 6 kerntaken om te doen (en af te maken). Beschouw ze als concrete deadlines, niet als abstracte wensen of dingen die je misschien wel wilt doen.
 2. Beheer je dag met je agenda
  Maak je een dagindeling en doe exact wat jouw indeling je zegt te doen. Dat houdt in dat je werkt in blokken van tijd zonder afleiding en één of twee keer per dag tijd inplant voor e-mail checken en sociale media updates.
 3. Ken je favorieten
  Herken welke soorten projecten jou van je echte werk weglokken. Ben jij een chronische opruimer? Ben jij verslaafd aan sociale media? Check jij jouw e-mail elke keer als je bliep hoort? Houd jij erg van na kletsen na meetings of telefoongesprekken?
 4. Begrijp de verleiding
  Let op wanneer en waarom je verleid wordt.Vaak is het omdat je iets vermijdt – een taak die je niet fijn vindt om te doen of waar je bang voor bent. Geef er niet aan toe! Houd vast aan de echte taken en beloon jezelf zodra je die af hebt.
 5. Ga efficiënt om met minder belangrijke taken
  Delegeer, vereenvoudig, automatiseer waar je kunt…

Dus, laat ik het je nog eens vragen: Maak jij je schuldig aan ‘lekker bezig zijn’? En zo ja, wat ga je eraan doen om dit te veranderen… voordat het te laat is?

Laten we elkaar helpen om hievan af te komen…

Neem een moment om in het commentaarveld hieronder jouw favoriete activiteiten die niets opleveren te plaatsen EN jouw top activiteiten.

Zo leer je ze te herkennen en leer je van anderen welke bezigheid te vermijden en welk echt werk voorrang te geven.

Het is GRATIS… dus je hebt niets te verliezen en alles te winnen.

Als je dit artikel waardevol vindt, deel het dan binnen jouw netwerk door te klikken op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen op deze pagina, zodat ook zij ervan kunnen profiteren.

Bouw aan je toekomst!

Groet, Anje

, , , , , , , , ,

Trackbacks/Pingbacks

 1. Druk, Druk, Druk, nooit iets af? - Futuretobuild - 23 juni 2016

  […] plaats van een stap vooruit, begin je de volgende dag met stappen achteruit. In een eerder BLOG heb ik het hier ook al overgehad en daar noem ik ze nepwerkprojecten. In iedergeval is het de […]

 2. Focus of frustratie? 5 Tips - Futuretobuild - 23 juni 2016

  […] paar weken geleden schreef ik over Hard werken. En ik schreef dat het hard werken is om moeilijke beslissingen te […]

 3. 5 Tips om de balans te houden in stresstijden - Futuretobuild - 12 oktober 2016

  […] Je kunt je werk niet los laten? Lees dan eerst dit blog […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.