Focus of frustratie? 5 Tips

busy-880800_960_720Focus of frustratie? 5 Tips

Toen ik mijn vrienden vertelde dat ik van plan was je te gaan helpen je meer te focussen zodat je sneller en gemakkelijker zaken gedaan krijgt, begonnen zij te lachen. “Jij was vroeger de minst gefocuste persoon die ik kende…”, zeiden ze.

En ze hadden gelijk.

Net als bij de meeste mensen, en waarschijnlijk net als bij jou, ging het in mijn leven over kansen pakken, flexibel zijn, snel handelen en veranderingen doorvoeren. Ik was zo gewend om constant met al die verschillende zaken te jongleren… dat het geen wonder was dat ik leed aan wat ik FA noem (Focus Allergie).

Op een gegeven moment was ik zover dat ik 7 dagen per week aan het werk was (in ieder geval in mijn hoofd) op elk moment van de dag, ik checkte voortdurend mijn e-mail – van mijn e-mail account naar mijn LinkedIn account, Twitter, Facebook, website statistieken en weer terug naar mijn e-mail…

Oh… en zei ik al dat ik heel goed kon multitasken? Ik kon e-mails checken, over het internet surfen en telefoneren tegelijk. En ik was er trots op!

Het resultaat?

Aan het einde van de dag als ik terugkeek, leek het alsof ik voortdurend druk bezig was geweest – met weinig resultaat. Alsof je gas geeft terwijl je in zijn vrij staat. Een hoop herrie, zonder ergens heen te gaan.

En dus leerde ik om een paar lastige beslissingen te nemen die alles veranderden.

Ik betrap mezelf er soms nog wel eens op dat ik er last van heb, maar veel minder dan voorheen.

Een paar weken geleden schreef ik over Hard werken. En ik schreef dat het hard werken is om moeilijke beslissingen te nemen.

In het blog van vandaag wil ik een paar van deze beslissingen met je delen, beslissingen die je moet nemen om meer focus, hogere productiviteit en meer succes te creëren.

  1. Grenzen stellenbusinesswoman-617134__180download qualities

Je moet leren grenzen te stellen. Dit is een belangrijke. Het is mijn ervaring dat mensen zelden grenzen stellen, en dus focussen ze zich nooit op de kernzaken. Als je 100 dingen op je dagelijkse to-do lijst hebt staan, dan is de kans groot dat je ze niet allemaal gedaan krijgt en je focust je waarschijnlijk niet op de belangrijkste, meest essentiële zaken die gedaan moeten worden.

Door grenzen te stellen, focus je je meer op de belangrijke zaken.

  1. Stel prioriteiten

Als je grenzen stelt – als je zegt dat je je beperkt tot 3 taken vandaag, dan dwingt dat je om je te focussen op de 3 taken die op dat moment absoluut cruciaal zijn voor je.

Door zo je prioriteiten te stellen wordt de kans vele male groter dat je die 3 taken gedaan krijgt en dat je dus bereikt wat je nastreeft.

  1. Doe minder

Doe minder, niet meer.
Je bereikt meer doordat je betere keuzes maakt en doorzetten gemakkelijker wordt.

Als je minder doet, word je gedwongen je te focussen op wat essentieel is.
Dus maak je betere keuzes en meer voortuitgang als gevolg. Het is ook makkelijker om door te zetten doordat je minder doet.
We hebben allemaal een probleem met doorzetten tot het einde, als we teveel tegelijk doen.

Dus nogmaals – focus gaat over minder doen, niet meer, en meer bereiken door de juiste keuzes te maken en door te zetten.

  1. Focus je aandacht

“Where attention goes, energy flows and results show”.

Als je aandacht overal en nergens is, net als een lamp – dan heb je niet voldoende energie, momentum en kritieke massa om de opmerkelijke resultaten te bereiken die je wilt.

Dus zorg ervoor dat je aandacht als een laserstraal gefocust is op het gebied waarin je resultaat wilt zien. Daarvoor heb je dus doelen nodig die je nastreeft.

  1. Reken af met onderbrekingenboard-728530__180

Onderbrekingen beïnvloeden je. Wist jij dat onderbrekingen je korte termijn geheugen aantasten en je IQ verlagen? En dat het je vreselijk veel energie kost om weer lekker aan de gang te gaan?

Voor nu wil ik 1 tip met je delen over hoe je gefocust kunt blijven.

Ik werk graag ononderbroken in 120 minuten durende blokken, dan 5 minuten pauze. En dan weer 120 minuten aan het werk. (Dit kun jij ook trainen)

Ononderbroken betekent – geen telefoon, geen e-mails, geen gechat, geen SMS, geen koffiepauze of lunch helemaal geen onderbreking!

Uiteindelijk… komt het allemaal neer op grenzen stellen.

Bijvoorbeeld, om van mijn Focus Allergie af te komen, doe ik mijn best om mijn e-mail slechts twee keer per dag te checken (mijn doel is slechts 1 keer per dag). En vervolgens beantwoord ik 5 e-mails per keer (totaal 10 e-mails per dag).

En raad eens?

Die 10 e-mails die ik beantwoord zijn de belangrijkste.

Wat kun je doen om meer gefocust te worden?

Ik raad je aan om grenzen te stellen aan:

  • het aantal taken op je dagelijkse to-do lijst
  • de keren dat je je e-mail checkt en het aantal e-mails dat je beantwoordt
  • hoeveelheid tijd die je mensen geeft om je te onderbreken
  • aan de tijd die je doorbrengt met telefoneren / sociale media
  • hoe vaak je tijd spendeert aan televisie kijken
  • of je veel aan het surfen over het internet.

Ja, ik weet het, focus is hard werken. Dat zei ik toch.

Maar dit is het harde werken dat je brengt waar je wilt komen.

Het is jouw keuze… maak de juiste keuze. Wil jij nog meer weten over FOCUS? Kijk dan de gratis online training FOCUS door hier te klikken.

Wat denk je?thumb-422558__180

Ben je het ermee eens? Niet mee eens?
Heb je tips om te focussen? Grenzen die jij stelt die je meer focus, productiviteit en succes brengen?

Ik kijk ernaar uit om van je te horen. Gebruik hiervoor het commentaarveld hieronder.

Ken je mensen in je omgeving die baat kunnen hebben bij dit artikel?
Deel het  binnen jouw netwerk door te klikken op de Tweet, Like, Share knoppen links op deze pagina, zodat ook zij ervan kunnen profiteren.

Bouw aan je toekomst!

Groet, Anje

, , , , , , , , ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. 2016 Resultaten JA! Uitstelgedrag weg ermee! - Futuretobuild - 29 december 2015

    […] om en zegt tegen mijzelf:” Ik doe het nu, dan hoeft het later niet meer!” Het geeft meer focus Klik hier en het helpt me meer taken af te […]

  2. Is grenzen stellen voor jou ook zo’n ding? - Futuretobuild - 25 februari 2018

    […] elkaar gaat communiceren. Maar hoe moeilijk is dat. En, er zijn zoveel anderen. Bovendien hangen je grenzen ook af van personen en situaties. […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.