7 Stappen naar echt leiderschap

     7 Stappen naar echt leiderschap

  • Leiderschap hoezo?
  • Uitstellen door gebrek aan discipline?
  • Ben jij je eigen leider?
  • Haal jij je doelen?

In deze veranderende maatschappij is het meer dan eens noodzakelijk dat je je eigen leider bent. Waarden en normen zijn aan het verschuiven en wat eerst bijzonder was is nu heel gewoon. Hoe lastig is dat! Uitstellen ligt dan snel op de loer

Leiderschap aan jezelf geven is niet zo makkelijk. En dat heeft alles te maken met discipline die je hebt. Ik coach ondernemers, managers die aan het veranderen zijn. Keer op keer zie ik ze dezelfde fouten maken. Er zijn zeven valkuilen waar je als leider gemakkelijk in stapt.

Hoe kun je als leider inspireren, motiveren en doelen halen?

  1. Vooruit lopen

Je hebt een stip op de horizon gezet. Daar wil je heen. Nu moet je bedenken waar je naartoe wilt, om vervolgens terug te gaan naar het hier en nu, en te onderzoeken wat de eerste stap is die gezet moet worden om uiteindelijk die stip op de horizon te bereiken.

Zie je voor je wat die stip op de horizon precies is? Weet je waarom het nodig is? En wat je nodig om de eerste mijlpaal te kunnen bereiken? Wie kun je om hulp vragen? Zie het als een proces dat je door moet.

  1. Jezelf feedback geven of wel reflectie op jezelf

Als je effectief aan de slag wilt, zijn er altijd twee dingen die je moet doen. Aan de ene kant moet je benoemen wat er niet goed gaat, of wat er beter zou kunnen, en aan de andere kant moet je vertellen wat het effect daarvan is op jezelf, op je omgeving of op je bedrijf heeft.

Als je alleen maar kijkt wat er niet goed gaat, en niet benoemt wat de impact daarvan is, zie je geen reden om iets te veranderen. Als je alleen maar het effect benoemt, dan zie je niet welk gedrag je aan moet passen. leder mens is in ontwikkeling, ieder mens moet groeien, jij dus ook. Leiderschap is het proces overbruggen, dat lukt alleen als je gedrag en effect met elkaar in verband brengt.

  1. Geen tegenspraak

Wil je groeien en resultaten halen dan moet je tegenspraak organiseren. Veel mensen, zeker als het om leiderschap gaat, denken dat ze het zelf wel kunnen, dat ze geen (business)coach nodig hebben. Ze houden je echter wel scherp. Mijn ervaring is dat er anders patronen ontstaan die je jarenlang in stand kunnen houden, met als gevolg dat je niet vooruit komt.

Tegenspraak creëren dus. Zorg ervoor dat je als leider dingen doet die buiten je comfort zone liggen. Dat je een business coach hebt die je begeleidt en die de dingen zegt die je eigenlijk niet wilt horen.

  1. Micromanagen

Leiding geven aan jezelf. Jij weet wat je wilt bereiken. Jij denkt het wel alleen te kunnen doen, maar jij bent ook een mens. En mensen moeten zien wat voordelen, vooruitgang en positief resultaat oplevert. Waarom? Omdat je dan gemotiveerd blijft en door gaat. En dat is nu net het aller belangrijkste doorgaan!

Doorgaan ook als het tegen zit. Dit doe je door een balans zoeken tussen loslaten en wat er gedaan moet worden. Je zou bijvoorbeeld de gewenste uitkomst kunnen definiëren, het in kleine stappen verdelen zodat je tussen door resultaten behaalt.

5. Te veel loslaten

Te veel loslaten: “Volgens mij kan ik het wel. Aan de slag!” Je begint zonder plan of richting. Je haalt geen tussen doelen en dus lijkt je einddoel nog ver weg. En dan begint het: je raakt in verwarring en wordt onzeker. Je ontwikkelt een gevoel van “Ja maar, ik ben helemaal niet competent! Hoe moet dat nu? En wat moet ik dan doen?” De essentie is dus dat je een balans weet te vinden tussen micromanagen en loslaten. Als dat lukt, wordt het een stuk makkelijker om jezelf vooruit te helpen.

Hoe sta jij er in? Kijk eens naar deze twee belangrijke dingen, namelijk kunnen en willen als het gaat om je vaardigheden:

  • Weet jij hoe je moet reflecteren op jezelf?
  • Kun je het werk wel zelf alleen doen?
  • En wil jij het wel, ben je ook bereid om dit te gaan doen?
  • Wil jij het gestelde doel ook daadwerkelijk halen?

De verhouding tussen die twee bepaalt je leiderschap. Niet te veel micromanagen en ook niet te veel loslaten. En steeds goed kijken: Waar zit jij? Wat heb jij op dit moment van wie nodig?

  1. Geen lijn tussen de verschillende doelen

Op dit punt gaat het echt heel vaak mis. Geen lijn tussen de doelen wil zeggen dat de doelen van de niet met elkaar in lijn liggen. Stel als commerciële organisatie heb je een winstdoelstelling.

Misschien moet je over je winstdoelstelling aan iemand verantwoording afleggen Aan de andere kant heb je je sociaal kapitaal. Als mens investeer jij een deel van je leven om het bedrijf verder te helpen. Het gaat op dit punt vooral vaak mis als de doelen van het bedrijf boven de persoonlijke doelen gesteld worden. Het is echter beter om te kijken hoe je de wisselwerking tussen het bedrijfsdoel en het behalen van je persoonlijke doelen kunt realiseren.

  1. Geen voorbeeldgedrag    

Heb je zelf weleens een leider gehad die zei; “Je moet het zus doen,” of “Je moet het zo doen,” maar het zelf compleet anders deed? Als je succesvol wilt zijn als leider, dan zal je de weg zelf moeten voorleven.

DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Bouw aan je toekomst!

Groet, Anje

, , , , , , ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. Vijf stappen die je helpen bij verandering en groei - Futuretobuild - 23 mei 2017

    […] je leiding geeft dan is het noodzakelijk om je medewerkers mee te nemen in veranderingen. De uitdaging hierbij […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.