5 Tips voor Professioneel Ondernemen deel 2

entrepreneur-593352__1805 Tips voor Professioneel Ondernemen deel 2

Vorige week heb ik je 5 tips gegeven.  Lees hier Heb je ze al geïmplementeerd? Deze week nog eens 5 tips voor professioneel ondernemen.

 1. Vakantie en rust moet dat?pause-for-a-moment-393837__180

Je kent het wel; ondernemers die stoer vertellen dat ze wel 80 uur per week werken. Maar zijn ze daardoor succesvoller? Hebben ze een fijner leven? Ik denk het niet! Ik weet dat het niet zo is. Veel beter is het om je rust en vakanties per jaar in te plannen. Tijden een vakantie krijgt je hoofd de ruimte om tot rust te komen. Weet je dat juist in die ruststand er veel beter ideeën komen en je veel productiever bent? Neem die rust en voorkom een burn-out want dan ben je echt lang uit de roulatie.

 1. Professioneel ondernemen vraagt om ontwikkeling

Als Professioneel Ondernemer heb je eigenlijk twee beroepen. Die van professional in je vakgebied en het ondernemerschap. Beide beroepen vragen om aandacht en kennis wat betekent dat jij de persoon bent die deze twee beroepen moet onderhouden. Dit doe je door je steeds te ontwikkelen en te investeren.

 1. Ondernemen is geen carrièreplanning

Wil jij een carrièreplanning? Zoek een baan en praat dit door met je leidinggevenden. Ondernemen is een andere tak van sport. Als je ergens goed in bent komen die kansen. Je moet er wel wat voor doen namelijk zichtbaar zijn zodat de ander weet dat jij ergens goed in bent. Ja dat is een tijd veel werk verzetten en stug doorgaan. Ga niet opzoek naar succes, pak kansen die op je pad komen en bij jou passen dan volgt succes.

 1. Weet waar je wel of niet goed in bent.

Ongeacht hoe groot jouw bedrijf is, variatie in werk hoort erbij. Als ondernemer moet jij alle onderdelen van je bedrijf besturen en controleren. Algemene- en financiële zaken, marketing, verkoop, ICT en misschien mensen die al dan niet in loondienst voor je werken. Niemand kan alles zijn en doen. Besteed uit en vraag hulp als je er zelf niet sterk in bent. Jij bent de leider van jouw bedrijf dus jij beslist met wie je de verbindingen zoekt.

 1. Investeren in wat?invest-1346104__180

Investeren is een mooie verzamelnaam en betekent niets meer dan aandacht, tijd en of geld geven aan een bepaald persoon of onderwerp. Voor ondernemers kan dat gaan om:

 • Machines aankopen en onderhouden
 • Gebouwen kopen, beheren of huren
 • Studie volgen om kennis te vergroten of bij te houden
 • Uitbesteden van werk aan iemand die het beter / sneller / goedkoper kan (tijdwinst)
 • Een vaste bedrijfsadviseur / bedrijfscoach die als sparring partner je elk jaar de A.P.K. afneemt of invliegt als er moeilijke beslissingen genomen moeten worden.
 • Besteed jaarlijks zo’n 40-80 uur aan opleiding of bedrijfscoaching en stretch jezelf. Kies opdrachten die net boven je niveau liggen, zoek nieuwe contacten en inzichten. Leer ervan

Wil jij meer weten over hoe je dit allemaal voor elkaar kunt krijgen? …… Volgende week deel 3

Als je dit artikel waardevol vindt, deel het dan binnen jouw netwerk door te klikken op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen op deze pagina, zodat ook zij ervan kunnen profiteren.

Bouw aan je toekomst!

Groet, Anje

Trackbacks/Pingbacks

 1. 5 Tips voor Professioneel Ondernemen deel 1 - 5 januari 2016

  […] Wil jij meer weten over hoe je dit allemaal voor elkaar kunt krijgen? klik hier […]

 2. 5 Tips voor Professioneel Ondernemen deel 3 - 28 juni 2016

  […] professioneel ondernemen dus het verbeteren van je onderneming. In deel 1 klik hier en deel 2 klik hier keken we vooral naar jou persoonlijk. In dit deel  kijken we naar jou als ondernemer en je […]

 3. 5 tips voor Professioneel Ondernemen deel 4 - 28 juni 2016

  […] is het  laatste deel uit een serie tips voor professioneel ondernemen. In deel 1 Lees meer en 2 Lees meer keken we naar jouw als ondernemer en in deel 3  Lees meer en nu in deel 4 naar je […]

 4. 7 Stappen naar echt leiderschap - Futuretobuild - 16 mei 2017

  […] Leiderschap aan jezelf geven is niet zo makkelijk. En dat heeft alles te maken met discipline die je hebt. Ik coach ondernemers, managers die aan het veranderen zijn. Keer op keer zie ik ze dezelfde fouten maken. Er zijn zeven valkuilen waar je als leider gemakkelijk in stapt. […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.