Wat passie met jou en je bedrijf doet!

Wat passie voor jou en je bedrijf doet! passie-girl-1722402_960_720

 • Weet jij wat je passie is?
 • Zet jij je talent in en gebruik je jouw passie?

Werken vanuit je passie brengt succes en plezier. Je staat in je kracht en doet wat bij jou past. Voor sommige mensen is hun passie duidelijk en helder. Ze zijn geboren met een aantal talenten en door die consequent en met veel doorzettingsvermogen te ontwikkelen, veranderen deze talenten in vaardigheden. Maar voor anderen is het niet zo gemakkelijk om hun passie scherp in beeld te krijgen. Men vraagt achter welke smoes jij je verschuilt om niet te doen wat je wilt. Maar wat als niet weet wat je wilt?

Ten slotte kan ook het  werk leuk zijn wat je doet, maar op een dieper niveau kun je veel meer belangstelling hebben voor of gepassioneerd zijn over iets heel anders dan waar je nu mee bezig bent. Sommigen zetten hun passie in  voor een hobby of vrijwilligerswerk. Laten we eens kijken wat passie nu eigenlijk zijn.

Passie

We blijven vaak hangen in het stellen van vragen als:

 • Hoe kan ik aan geld komen?
 • Hoe vind ik de tijd hiervoor?
 • Hoe leer ik dit of dat?

Maar niet het ‘HOE’ is belangrijk om te weten maar  juist het ‘WAT’ speelt hier een grote rol.clock-77497_960_720

De vragen worden dan:

 • Wat kan ik doen om meer geld te krijgen?
 • Wat kan ik doen om hiervoor tijd vrij te maken?
 • Wat heb ik nodig om dit te leren?

Passie is de innerlijke drang die je voortdrijft door de combinatie van liefde voor wat je doet en doelbewust bezig zijn.  Let  goed op,  doelbewust lijkt op doelen.  Het gaat bij passies echter helemaal niet om doelen. Passies zijn hoe jij je leven leeft. Doelen zijn de dingen die je in het leven wilt bereiken. Dus:

Hoe herken je passie?

Wanneer je bezig bent met je passie vergeet je de tijd. We kunnen in elke activiteit een passie ervaren, wat  maakt niet zo veel uit. Bij passie gaat het erom dat je zo opgaat in je bezigheid dat de tijd vliegt. Je vergeet de omgeving en soms zelfs jezelf. Je werkt vanuit je drijfveren. Het is het gebied waar je vaardigheid overeenkomt met je uitdaging, want passie gaat bijna altijd samen met talent. Mensen met passie herken je door hun enthousiasme, bevlogenheid en energie. In woorden gebruiken gepassioneerde mensen vaak woorden als “gewoon”, “even doen”  en voor hen is het duidelijk dat het je geen moeite kost en snel af is. Wat je leuk vindt (je passie) en wat je goed kunt (je natuurlijke talenten) liggen in elkaars verlengde.

Iedereen heeft een passie op een bepaald gebied. JIJ OOK!

Ik ben nog niemand tegengekomen die nergens goed in was en ook niets leuk vond. Het kan wél zijn dat je vergeten bent waar je echte passie ligt. Of dat je er nooit aan toe bent gekomen door je drukke leven. Of dat je je passie tegenhoudt uit angst er niet succesvol mee te zijn. Maar een passie, dat heeft iedereen.

thumb-422147_960_720Waarom passie zo belangrijk is

Passie is de drijfveer in je leven. Passie is wat je kracht, energie, hoop en geluk geeft. Het is wat je het liefste doet en waar je een natuurlijke aanleg voor hebt. Een leven zonder passie is als eten zonder smaak. Passie geeft je leven zin, betekenis en inhoud.

Passie is niet hetzelfde als interesse
Ik houd van sporten, maar zou niet de hele dag in een sportschool willen werken. Er zijn waarschijnlijk een heleboel dingen die je interesse hebben, maar je hebt maar één of hooguit een paar werkelijke passies.

Een passie is iets dat je moeilijk los kunt laten
Je blijft het leuk vinden. Je deed het tien jaar geleden al en zult het over tien jaar nog doen. Het is wat je niet neer kunt leggen. Waar je eigenlijk niet gestoord bij wilt worden als je ermee bezig bent. Wat je kunt blijven doen zonder dat het verveelt. Wil jij hiermee geholpen worden? Dat kan. Begin met meer te lezen over talenten en drijfveren.

Passie is de brandstof voor succes
Passie geeft motivatie, energie en kracht. En brengt je dus sneller bij je doel. Zonder passie gebeurt er weinig wat echt van betekenis is. We hebben vaak de neiging ons bezig te houden met onze zwakke kanten. Toch is het veel slimmer om je te concentreren op dat waar je wel goed in bent en wat je wel leuk vindt. Dit geeft veel positieve energie!  Denk o.a. aan Max Verstappen, die alleen met zijn passie bezig is en enorm succes behaalt.car-racing-1404063_960_720

Waar ligt jouw passie?

Hoe kom je erachter waar jouw passie ligt? Door de volgende vragen te beantwoorden:
o Wat doe je het liefst?
o Wat zou je de hele dag kunnen doen?
o Waar ben je echt goed in?
o Wat zou je doen als je niet meer hoeft te werken?
o Met welke bezigheid vergeet jij de tijd?
o Waar krijg je ontzettend veel energie van?

Je passie is zoals gezegd waar je sterke punten liggen: ben je goed in communiceren, dan ligt daar je passie. Vind je het geweldig om anderen te helpen, dan ligt daar je passie.
Houd je van ontwerpen, onderzoeken, muziek maken, een bedrijf op te starten, schrijven, met je handen werken of mensen bij elkaar brengen? Dáár ligt je passie. Hoe je die passie vorm gaat geven is aan jou.

Hoe creëer je meer tijd voor je passie?

Door er tijd voor vrij te maken! Dat klinkt als een open deur, maar hoe vaak kom je niet toe aan de dingen die je echt wilt doen, doordat je bezig bent met dingen die je moet doen? Geef je passie de hoogste prioriteit op je lijst. Maak er tijd voor vrij! Het geeft zin en betekenis aan je dag.
Als je een kind vraagt wat het leuk vindt, dan noemt het direct tientallen dingen op. Als je dezelfde vraag aan een volwassene stelt, zegt deze: ‘Ik heb wel een paar dingen die ik leuk vind, maar ik kom er nu niet aan toe.’ We kunnen wat dat betreft wat van kinderen leren…

Als er iets is dat je wilt doen, iets dat je wilt bereiken, begin dan vandaag met daar tijd voor te maken.

1: Vind de moed om regelmatig eens “NEE” te zeggen tegen de dingen die voorbijkomen en eigenlijk niet in lijn liggen met wat jij echt wilt.

2: Neem elke morgen 1 minuut de tijd om de dag te plannen. Maak een lijst. Die mag niet te lang zijn. Er mogen alleen de echt belangrijke zaken voor die dag op staan.

3: Wanneer je echt iets af wilt maken, zet dan je mobiel uit, en je e-mail. Werk eens vol concentratie aan een project zonder je af te laten leiden.technology-791029_960_720

4: Haal eens een paar maal diep adem en concentreer je op de voortgang die je hebt bereikt. Dit geeft je de energie om verder te gaan.

5: Neem eens een minuutje de tijd om je werkruimte op te ruimen. Nu is er weer ruimte om je creativiteit te laten stromen.

6: Bekijk de gratis online training FOCUS en leer hoe je de tijd indeelt.

Deel a.u.b. dit artikel met jouw netwerk door op de FacebookLinkedInTwitter en Google+ knoppen te klikken op deze pagina, want zo kunnen bevriende ondernemers in jouw netwerk ook van dit materiaal profiteren.

Bouw aan je toekomst!

Groet, Anje

, , , , , , , ,

Trackbacks/Pingbacks

 1. Ultieme flow bereik je met uitdagende doelen. - Futuretobuild - 26 november 2018

  […] opgaan in je bezigheden. Bovendien wil je helemaal niet stoppen. Flow heeft alles te maken met passie, betrokkenheid, daar waar je aandacht ligt en de juiste besluiten […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.