Je beste personeel, hoe ga je ermee om?

Je beste personeel, hoe ga je ermee om?

Je beste personeel wil je niet kwijt. Maar kun jij ze behouden? Goed personeel vinden is lastig, je beste personeel behóuden misschien nog wel lastiger. Heb je eindelijk een groep goede mensen, lonken ze naar de concurrent. Motiveer je beste personeel met deze tips.

 Onderzoek

Om te weten wat je kunt doen om werknemers tevreden te houden, moet je eerst weten wat je werknemers eigenlijk tevreden houdt. Daar zijn in het verleden diverse onderzoeken naar gedaan. Hieruit blijkt in het algemeen dat managers/eigenaren van bedrijven vaak verkeerd inschatten wat hun werknemers nu echt willen. Zo komt naar voren dat managers / eigenaren denken dat werknemers:

Een goed salaris, werkzekerheid en promotie/loopbaanmogelijkheden de drie belangrijkste factoren vinden.

De werknemers hebben echter een heel andere top drie. Zij vinden waardering voor het afgeleverde werk, zich bij de zaken betrokken voelen en meelevende hulp bij persoonlijke problemen veel belangrijker. En dat is mooi, want dat is iets waar je als werkgever invloed op hebt.

 Functioneringsgesprekken

Door regelmatig functioneringsgesprekken te houden, weet je wat er onder je werknemers leeft. Heb je nog nooit functioneringsgesprekken gehouden? Laat mij je helpen hier ook goede gesprekken van te maken. Want tegelijkertijd is dit de ideale gelegenheid om iedereen te betrekken bij de onderneming. Hoe zien zij de zaken, leg je toekomstige plannen uit: laat ze merken dat ze deel uitmaken van en invloed hebben op de dagelijkse gang van zaken. Het is belangrijk om zo eerlijk mogelijk te zijn, in alle omstandigheden. Werknemers die zich zorgen maken over het succes of falen van het bedrijf, verspillen een eindeloze hoeveelheid tijd en energie met speculeren en zich ongerust maken over het behoud van hun baan.

 Geld

Geld blijft natuurlijk wel een rol spelen bij het behouden van je beste werknemers. Wat hierbij vooral belangrijk is, dat je moet weten, dat over salarissen gepraat wordt op de werkvloer. Als je beloningssysteem heel scheef is of de mensen worden ten opzichte van elkaar niet rechtvaardig betaald, heb je een probleem. Zorg ervoor dat het pakket dat je aanbiedt beter is dan van je concurrent maar ook zorgt voor een goede sfeer intern. Je beste werknemers motiveren kan door compensatiepakketten. Hierdoor kun je ze toch belonen voor het goede werk. Dit moet voor iedereen ‘in gelijke situaties’ kunnen anders is het geen goedpakket.

Op prestatie gebaseerde financiële beloningen geven op drie manieren voordelen:

  1. Deze beloningen hebben een informatieve rol, aangezien de beloning de werknemer informeert welke prestatiegebieden belangrijk zijn. Ook helpen ze werknemers hun tijd en inspanning op een goede manier te besteden. Ze kunnen beter inschatten waar de prioriteit ligt.
  2. Financiële prestatiebeloningen kunnen motiverend werken voor de werknemer. Hierdoor krijgt hij een prikkel om harder te werken of betere beslissingen te maken.
  3. Het derde voordeel is dat je er werknemers mee kan aantrekken of juist behouden. Financiële prestatie beloningen vormen een onderdeel van het totale pakket van compensatie elementen. Door het compensatiepakket op een bepaalde manier invulling te geven, kan mende concurrent voor blijven. Daardoor kan het aantrekkelijker worden bij een bepaalde werkgever te werken of te blijven.

Wat iemand moet verdienen.

Hoeveel moet je betalen aan die medewerker met zoveel jaar ervaring en die specifieke functie?

Wat het precieze salaris moet zijn van je medewerkers, is een vraag waar veel ondernemers mee worstelen. Je wilt je werknemer uiteraard niet teveel betalen, maar betaal je te weinig dan is de kans groot dat je je werknemer ontevreden en gedemotiveerd raakt.

Minimumloon

Het is wettelijk bepaald dat je een werknemer niet minder dan het minimumloon en minimumvakantiebijslag mag betalen, anders overtreed je de Wet minimumloon.

 Waar moet je rekening mee houden?

Salaris is afhankelijk van het beroep, de leeftijd en werkervaring van een werknemer, maar houdt er ook rekening mee dat iemand met een leidinggevende functie meer verdient dan iemand die dat niet doet. Onderhandel met je werknemer en kom tot een besluit waar jullie beide blij mee zijn. Zorg ook dat een salaris niet te veel afwijkt van het salarispatroon binnen de onderneming. Werknemers praten onderling over hun loon, dus het is belangrijk dat je een rechtvaardige verdeling maakt.

Online vergelijken

Er zijn een hoop sites waar je kunt checken wat een werknemer zou moeten verdienen, zoals:

– De FNV Loonwijzer is vrij gedetailleerd. Je kunt hier veel zaken invullen, zoals het beroep, opleidingsniveau, aantal jaar werkervaring, diploma’s, promotie en aantal medewerkers in het bedrijf. Deze loonwijzer berekent het loon op basis van gegevens van andere werknemers binnen met dezelfde achtergrond.

– Ook het Salariskompas is een erg uitgebreide zoekmachine, hier vul je de werkervaring van een werknemer in, het aantal uren dat hij werkt, opleiding enzovoort.

CAO

Je kunt ook de CAO van je bedrijfstak gebruiken om meer inzicht in de beloning van je personeel te krijgen.

Netwerk

Voor de meest betrouwbare informatie vraag je in je netwerk en aan collega-werkgevers om advies. Je zult zien dat salarissen niet alleen verschillen door eigenschappen van de werknemer, maar ook door eigenschappen van jou als werkgever. Voorbeeld: hoe langer je bedrijf bestaat, hoe meer kapitaal je zult hebben. 

 Contract voor beloningsbeleid

Wil je een contract opstellen voor je beloningsbeleid? Via deze link kun je tegenbetaling van een klein bedrag voorbeeldcontracten downloaden. Of mogelijk heb je vast wat aan deze modelovereenkomst.

In het blog van 31 oktober en 5 december heb ik je ook al tips gegeven waarom mensen voor / bij jou willen werken lees dat blog nog eens.

Helpt dit artikel je verder? DEEL het dan s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Bouw aan je toekomst!

Groet, Anje

, , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.