Conflicten = stress op het werk en thuis
Conflicten=stress op het werk en thuis maar vooral in jezelf. Merk je dat je stress hebt ga er dan niet mee door(lopen). Zoek uit waarom je deze stress voelt, wat is het feitelijk en wat betekent het voor jou? Waar komt het vandaan? Kun jij het zelf oplossen of zoek je hulp?
Wanneer relaties gespannen zijn op het werk of thuis zal dit je stress opleveren. Conflicten kunnen optreden door een meningsverschil of miscommunicatie en is nu eenmaal een onderdeel van het leven. Ga terug naar de bron( toen het nog goed was) en zoek uit hoe het tot een conflict kwam. Je leert hiervan hoe je e.e.a. kunt voorkomen. Echter, te veel mensen willen perse gelijk hebben waardoor er extra druk veroorzaakt wordt. Het beste is om de conflicten vooral niet persoonlijk te nemen.
Vermijd onnodige conflicten
Niemand zit te wachten op een conflict. Hoewel conflicten niet volledig te vermijden zijn is het zinvol om conflicten over kleine dingen te vermijden. Het is veel beter voor je rust om de kleine dingen zoveel mogelijk los te laten. Lukt je dat niet? Kijk eens wat er dan echt achter zit. Benader het conflict feitelijk. Wie zegt wat en pas daarna kijk je naar het mogelijke waarom. Vervolgens zoek je of er nog nieuwe informatie gezegd is. Want dat je de mogelijkheid om samen tot een oplossing te komen.
Accepteren
Accepteren een kort en krachtig woord. Maar dat gebruiken en echt uitvoeren en invoelen is een heel ander hoofdstuk. Ga er maar aan staan. Zit je midden in een conflict en dan moet je het gaan accepteren?! Om het te kunnen accepteren moet je het ook eerst kunnen loslaten. Weer zo’n lastig onderwerp.
Waar het om gaat is dit. Je zit in een situatie die je niet wilt (conflict). Als je er zelf zeggenschap (invloed) over hebt kun je actie ondernemen. Echter juist in die situaties waarin je dit niet hebt wordt het vaak een conflict en dat levert zo stress aan jou.
Situaties accepteren zoals ze zijn. Dit alleen kan enorm veel energie vrijmaken.
Wat je kunt doen, het werkt weet ik uit ervaring, maak een lijst met waar je last van hebt. Vervolgens kruis je aan waar je WEL invloed op hebt en daar ga je mee aan de slag. Waar je geen invloed op heb laat je zo snel mogelijk los.
Vrij nemen helpt je verder
Wanneer je voortdurend druk bent en nooit de tijd neemt om tot rust te komen veroorzaak je veel lichamelijke spanning. Je lichaam heeft ook tijd nodig om tot rust te komen. Niet tijdig ontspannen, deze stressvorm, tref je vooral aan bij workaholics. Deze mensen gaan vaak gebukt onder een schuldgevoel als ze niet aan het werk zijn. Persoonlijk heb ik hier ook last gehad en dat ging goed tot ik helemaal uitgeput was. Niemand had er last van behalve ikzelf. Dat gebeurt mij geen tweede keer! Nu heb ik iemand die mij eraan herinnerd om ook te ontspannen.
Typisch een workaholic
Ben jij een workaholic dan heb je waarschijnlijk nooit geleerd echt te ontspannen. Misschien waren er in je verleden steeds opnieuw aanleidingen waarom je telkens door moest? Heb je nooit ontdekt wat je leuk vindt als ontspannende hobby? Mogelijk heb je geen idee wat nu als hobby of als werk gezien moet worden? Werk jij op je werk èn privé altijd met je hoofd of altijd met je handen? Overbelasting is dan zo gebeurd. Het nemen van pauze is essentieel. Iedereen moet tijdig rust nemen zodat de spieren( handen of hersenen) kunnen herstellen. Door niet te luisteren naar je lichaam treden er onherroepelijk blessures op. Rusten helpt echt! Sterker nog, het gevolg is dat je zelfs beter kunt presteren.
Ontspannen wat is dat dan?
Ontspanning werkt het beste als je in balans bent. Dat wil zeggen op je werk met je handen? Dan thuis met je hoofd of omgekeerd. Daarom ben ik zelf ook een voorstander om elke middag een kleine siësta te nemen om op te laden. Zelfs maar 10 minuten pauze nemen na een ochtend achter de computer, of waar dan ook, kan al veel doen om je batterij op te laden.
Een goede regel is om tenminste 1 dag volledig vrij te nemen, beter is 2 dagen per week. Maar alleen als je weet hoe je dan gaat ontspannen. Sporten, (op beginners niveau) helpt erg goed als tegenwicht. Mijn advies is dus ga sporten tot je een andere manier van ontspannen hebt ontdekt.
Stress is van alle tijden
Soms den je ben ik nu gek of zijn anderen dat? Gelukkig is het niet allemaal drama. Veel kun je af- of aanleren. Stress is een onderdeel van het leven van nu. Echter, nu hebben we veel meer stress dan ‘’vroeger’’. Het leven van nu is, m.n. door internet, veel drukker dan voorheen en mensen willen alles kunnen doen waardoor ze veel verantwoordelijkheden op zich nemen. Door dit alles lijkt het wel of alles te snel gaat. Maar vergis je niet.
Vroeger was er ook stress, burn-out en overspannenheid. Het was stress die door andere, nu vaak ondenkbare, situaties veroorzaakt werd. Internet was er niet, dus minder kennis voorhanden. Je moest er “helemaal voor naar de bibliotheek” en dat kostte tijd en energie. Facebook, Instagram kosten je veel tijd en energie, vroeger belde je met iemand en dat deed je ook om even rustig te zitten. Je hoorde ergens bij en deed wat iedereen deed, sommigen kregen stress omdat alles zo rustig ging dat het saai was en zo kan ik nog wel even doorgaan! Daarom is het heel belangrijk om voor je zelf vast te stellen wat bij jou stress veroorzaakt.
Leer te relativeren
Relativeren wil zeggen e.e.a. vanuit een andere hoek bekijken. Wat nuchterder, kijken hoe erg het feitelijk is etc. dat is nodig omdat je anders het leven veel te serieus neemt. Relativeren kun je leren. Probeer ook de humor in situaties ( daar waar het kan) te zien. Sommige mensen zijn extreem serieus en nemen alles ook erg serieus. Wanneer je kunt lachen om een situatie waardoor je normaal gesproken geprikkeld raakt, kan het je gehele dag positief beïnvloeden. Lachen vermindert stress als geen ander. Het is tijd voor verandering. Waarom zou je verder gaan zoals je altijd hebt gedaan? Investeer je in jezelf en in je toekomst. Hoe belangrijk is ontspanning voor jou?
Helpt dit artikel je verder? DEEL het dan s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.
Bouw aan je toekomst!
Groet, Anje
No comments yet.