Stress, burn-out en toch fijne Kerst?

Stress, burn-out en toch fijne Kerst?

Ja hoor, de Kerstdagen komen er weer aan! Feestdagen of een vakantie. De zogenaamde favoriete tijd van het jaar kan voor veel mensen vaak een flinke stressfactor zijn. Herken je dit?

Wat kan je doen om ervoor te zorgen dat een feestdag of vakantie ook echt een feestdag of een vakantie wordt? Vrije tijd kunnen een bron van inspiratie zijn voor ideeën over nieuwe ontwikkelingen, uitvindingen of zelfs een geheel andere aanpak van lastige situaties. Denk eens na hoe jij het liefste de feestdagen doorbrengt, en wat zou je dan met je familie willen doen? Op welke wijze? Wanneer je het volgend jaar zo wilt hebben wat kun je dan nu al doen?

Op vakantie gaan is de perfecte gelegenheid om te testen of je los kunt laten en een ander het schip te laten besturen. Laat, als je kinderen groot genoeg zijn, voordat je vertrekt iedereen een lijst maken met prioriteiten waarvoor ze verantwoordelijkheid dragen. Voor mij was (en soms is) dat de grootste les. Ik heb geleerd uit ervaring. Hoe meer ik delegeer, hoe sneller ik kan ontspannen.

Bellen of niet bellen 

Maak afspraken over het telefoongebruik vooral de sociale media en e-mail afhandeling. Neem er een vast uurtje voor en iedereen is klaar en gelukkig.

Persoonlijk maak ik het duidelijk aan mijn gezin dat ik beschikbaar ben als ze me nodig hebben. Ik initieer zelden de activiteiten.  Ze weten ook dat ik het geweldig vind om iets te doen, maar  ik wil deze alleen niet zelf verzinnen. Dat doe ik al de rest van het jaar.

Heb een noodplan

De beste manier om te kunnen relaxen op feestdagen is door een plan te hebben in geval van nood. Voor je gezin vooral als er een feestmaaltijd op tafel moet komen: zorg dat je een alternatieve maaltijd uit magnetron, over of blik achter de hand hebt. Een feestdag hoeft niet extra feestelijk te zijn een gewone fijne dag is ook waardevol! Als het om een activiteit gaat zorg ervoor dat je een leuke wandelroute of binnen activiteit in de kast hebt liggen, aangepast op het jaargetijde.

Organiseer jezelf

Als jij bent zoals ik,dan kunnen de laatste dagen voorafgaand aan de vakantie of feestdag nogal stressvol zijn. Om dit te vermijden, organiseer jezelf ruim van te voren. Cadeautjes eerder kopen en direct inpakken dan staan ze klaar als je ze nodig hebt. Maak een lijst van de dingen die absoluut gedaan moeten zijn. Stel van te voren al prioriteiten want zodra je tijd tekort lijkt te komen (dat gebeurt altijd),dan heb je in ieder geval de belangrijkste dingen gedaan.

  • Zijn feestdagen jouw struggle? 
  • Koken,je moet er niet aan denken?

Bedenk wat zou je doen als het geen feestdag was? Wat is eigenlijk altijd wel een succes, en maak daar je eigen succes lijst van om op terug te vallen. Conclusie: hoe meer details je vooraf wegwerkt, des te minder zorgen heb je.

Het werk blijft het werk!

Misschien denk je dat je het werk nog af moet maken? Hoezo? Je kunt niet alles tegelijk en binnen de komende dagen af maken. Wat zou je doen als je nu de griep kreeg? Kijk wat jeanders in de problemen brengt en maak dat af. De rest kan wachten tot na de feestdagen! Rust uit en geniet van de mensen om je heen. Doe energie op en in het nieuwe jaar gaat alles veel, echt veel sneller! Je rust nu is je winst en snelheid dan!

Jouw tips

Heb jij tips over hoe je zonder stress leuke feestdagen hebt of vakantie kunt vieren? Zo ja, vertel het ons door een comment te plaatsen.Neem dan de tijd om de tips van anderen te lezen, voor nieuwe inspiratie. En ga op vakantie, vier die feestdagen dat is goed voor jezelf, je familie, je werknemers en jouw toekomst.

Als je dit artikel waardevol vindt, deel het dan binnen jouw netwerk door te klikken op de Tweet, Like of Share knoppen op deze pagina, zodat ook zij ervan kunnen profiteren.

Bouw aan je toekomst!

Fijne Feestdagen, Anje

, , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.