Positief denken, je kunt het!

 Positief denken, je kunt het!

Positief denken, je kunt het. Ja, jij ook want het is niets anders dan negatieve gedachten, die wij allemaal wel eens hebben, omzetten in positieve gedachten. Leer je de gewoonte aan om te focussen op wat er goed is en op wat je wel hebt. Neem 6 weken om het je aan te leren, ontwikkel je verder en je voelt je goed en het gaat beter.

Stap 1: De situatie naar je hand zetten

Probeer het voordat je oordeelt. Neem een week, dus 7 dagen waarin je jezelf niet toestaat een negatieve gedachte te accepteren. Natuurlijk komen negatieve gedachten wel in je op maar het is aan jou wat je ermee doet. Dat doe je al door de gedachte niet uit te spreken. Je staat jezelf niet toe om de negatieve gedachte vast te houden, zelfs niet als het moeilijk wordt of als iemand je teleurstelt of als je er gefrustreerd van raakt.

Vervolgens zet je de gedachte om in iets positiefs. Je denkt:”dit bedoel ik niet, ik bedoel wel… iets positiefs.” Op zo’n moment focus je onmiddellijk op iets positiefs namelijk op wat je wel hebt en wat er wel goed gaat!

Positief denken kun je leren. Belangrijk is dat je kijkt waar het negatieve bij jou vandaan komt. Negatieve gedachten komen vaak voort uit onvrede, jaloersheid, teleurstelling, eenzaamheid, onzekerheid, hang naar meer of naar beter etc. Negatieve gedachten lossen echter niets op en brengt je geen goed gevoel. Het is niet de bedoeling om je alleen maar positief en goed te voelen ongeacht wat er met je gebeurt. Je kunt echter positief zijn over een oplossing. Zeg tegen jezelf: “Dit is wat er goed aan is” of “Ik kan dit op deze manier gebruiken”. Een week. Probeer het eens serieus een week en kijk wat het met je doet!

Stap 2: Positief denken is stoppen met oordelen en veroordelen.

Oordelen en veroordelen is zo makkelijk. We hebben het allemaal wel eens gedaan. We hebben allemaal wel eens te maken met een negatieve persoon op ons werk of in onze thuissituatie. Je hebt dan al een idee over iemand en dat laat je maar moeilijk los. Fout. In plaats daarvan beslis je dat je de gewoonte zult ontwikkelen om nieuwsgierig te zijn. Zonder veroordelend te zijn, kun je de moeite nemen om er achter te komen hoe het komt dat deze persoon, in jouw ogen, negatief gedrag vertoont. Misschien heeft hij/zij wel een ontzettende rotdag of week achter de rug en is hij/zij ziek etc. Misschien ligt het aan jouw beeld, dat je het als negatief ervaart? Vraag je af wat de motivatie achter iemands gedrag kan zijn.

Stap 3: In al het negatieve zit ook iets positiefs. Zoek het op.

Oké, ik heb het niet over dood en ernstige ziekten. Toch durf ik te stellen dat in het negatieve ook altijd iets positief zit. Alleen willen we dat vaak helemaal niet zien. We hebben er meer aan om in de slachtoffer rol te gaan zitten want dat levert je aandacht van anderen op, jezelf bevestigen dat je gelijk hebt geeft je een tijdelijk goed gevoel. Tal van redenen waarom je vooral niet het positieve ( tot nu toe) hebt gevonden.

Beslis nu om in iedere negatieve situatie/persoon iets te vinden dat je kunt waarderen en ontwikkel de gewoonte om complimenten te geven. Dit is een heel belangrijke stap, omdat deze je kan helpen het negatief denken op een positieve manier voor jezelf en anderen in te zetten.

Positief denken en overwerktheid

Overwerktheid, burn-out etc. Dit is een onderwerp dat je moet aanspreken en ook hier zit iets goed in. Het is een signaal dat je het anders moet organiseren. Heb jij bijvoorbeeld een overvolle agenda, omdat je graag van alles wilt doen, die er ook voor zorgt dat je oververmoeid raakt? Dan is het tijd te kijken naar dat, wat niet werkt. Op zo’n moment kun kijken wat voor jou echt belangrijk is en dan keuzes en een bijbehorend actieplan maken om verder te gaan met die dingen die echt belangrijk voor je zijn.

Stap 4: Positief denken is ook beslissen om niet perfect te zijn.

Perfectionisme is de stagnatie in je leven. Door perfectionisme kom je stil te staan, vast te zitten en het zorgt ervoor dat je achterop gaat raken. Je bent een mens en je mag fouten maken en minder goed zijn in bepaalde dingen.

Een prima manier om negatief te worden is alsmaar proberen om perfect te zijn. Dat zal je namelijk niet lukken en dat ga je keer op keer weer ontdekken. Een beter doel is steeds beter worden in wat je doet. Als je ontdekt dat wat je doet niet de gewenste resultaten oplevert, verander dan je strategie en doe het anders. Dit doe je totdat je gevonden hebt, hoe het wel moet. Geef jezelf de tijd en experimenteer ruimte. Lukt het je niet vraag dan hulp aan anderen, geen perfectionisten.

Stap 5: Bij positief denken praat je niet over een probleem maar noem je het:” de situatie”.

Praat niet over probleem maar noem het de situatie, die jij dus kunt veranderen c.q. aanpakken. Vroeger zeiden we altijd problemen zijn er om op te lossen. Maar wat een probleem voor jou is kan voor een ander een uitkomst zijn. Het is de situatie die op een bepaald moment in jouw leven zich voordoet. Neem de situatie onder de loep. Kijk wat het is, wat het je brengt en wat er positief aan is ( of kan worden).

Stap 6: Positief denken maakt dat je weer vertrouwen hebt. 

Al deze stappen die je gaat zetten gaan over jou. Jouw manier van denken en voelen. En omdat dit specifiek over jou gaat, kun jij het ook veranderen. Heb lef en steek je nek eens uit! Het ergste dat er kan gebeuren is dat je niet meteen het gewenste resultaat krijgt. Heb vertrouwen in jezelf, anderen en in je situatie. Wat heb je te verliezen? Ik denk dat je meer te winnen hebt!

Het is misschien voor jou een experiment maar doe het serieus en hou het vol. Laten we afspreken dat je nu opschrijft hoe het met je is. En kijk na deze 6 stappen van elk een week, dus 6 weken terug hoe het dan met je is. Ik durf te zeggen dat je dan heel anders in je leven staat!

Helpt dit artikel je verder? DEEL het dan s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Bouw aan je toekomst!

Groet, Anje

, , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.