Ondernemerskwaliteiten deel 1

Ondernemerskwaliteiten deel 1

Ondernemerskwaliteiten 1

Zzp-er, freelancer, noem het zoals je wilt. Om “eigen baas” te zijn heb je bepaalde ondernemerskwaliteiten nodig. Dat geldt ook voor mij. Want waar je waarschijnlijk niet bij stil staat is dat ik niet alleen een Businesscoach ben, maar ook een onderneemster die haar eigen zaak draaiende moet weten te houden. Sterker nog… ik wil groeien en mijn gebied vergroten. Hoe doe ik dit en wat moet ik hiervoor kunnen?

Vandaag bespreek ik drie  ondernemerskwaliteiten die je moet bezitten. Door eigen ervaring en onderzoek ben ik ervan overtuigd geraakt dat deze kwaliteiten, ongeacht de branche waarin je al opereert of wilt gaan starten, je helpen op je weg naar succes.

 1. Ken jezelf

Ondernemen is hard werken en veel uren maken. Je zult flink op de proef worden gesteld en doorzettingsvermogen is een vereiste om het hoofd boven water te houden. Het is niet voor niets dat de meeste zelfstandigen stoppen in het eerste jaar, of in het vijfde jaar als het geld op is.

Stel jezelf daarom de vragen: Heb je er alles voor over om ondernemer te zijn?

 • Ben je initiatief nemend?
 • Komt je motivatie van binnenuit?
 • Hoeveel vertrouwen heb je in jezelf?
 • Hoe sterk is je drang naar zelfstandigheid?
 • Waar ben je goed in en waar heb je ontwikkeling in nodig?

Het ondernemerschap biedt namelijk veel nieuwe situaties en uitdagingen en hoe je hier op reageert, is erg bepalend voor je continuïteit. Ontwikkel je sterkten en verbeter je zwakten. Weet wat je talenten zijn en waar je passie voor hebt. Als ondernemer kom je jezelf tegen, leer daarom jezelf kennen!

 1. Weet wat je wilt 

 • Heb je duidelijk voor ogen wat je wilt bereiken met je onderneming? Weet wat je wilt
 • Heb je goed nagedacht wat je op korte en lange termijn wilt bereiken?
 • Heb je je doelen goed geformuleerd?
 • Weet je hoe jij je wilt onderscheiden in de markt met jouw product of dienst?
 • Hoe ga je de kansen die je ziet benutten?

Al deze vragen zijn nodig op je missie en visie te vormen en je strategie te bepalen. Een ondernemersplan is een geweldige tool om je hierbij te helpen. Je onderzoekt of een idee haalbaar is en je creëert duidelijkheid naar jezelf en je relaties (banken, partners, sponsors, klanten etc.).

 1. Ontwikkel je financiële intelligentie

De administratie, welke ondernemer heeft er geen hekel aan? We geven het graag uit handen en kijken er niet naar om. Dit is jammer! Uit de praktijk blijkt dat succesvolle mensen kunnen omgaan met begrotingen en financiën. Ze zijn zich op elk moment bewust van hun financiële gezondheid. Op deze wijze kunnen ze tijdig ingrijpen als het niet goed lijkt te gaan. Daarnaast is het vooraf in kaart brengen van je zakelijke kosten en wat je wilt overhouden van cruciaal belang voor het bepalen van je (uur)tarief. Wat wil je verdienen?

Ontwikkel financiële intelligentieZolang je (nog) geen klanten hebt weet je zelf wel dat er geld binnen moet komen om je acties te kunnen financieren. Maar eenmaal succesvol kun je dat niet meer helder voor ogen houden en ga je makkelijk de fout in.

Neem eens per maand een moment om de financiën te bekijken en naast je plannen te leggen. Kan alles nog? Of als je er zelf niet uit komt vraag je boekhouder minimaal één keer per maand hoe het staat met je liquiditeit, cashflow en debiteurenbeheer. In andere woorden, kan uitgaven doen, zijn je ontvangsten hoger dan je uitgaven en betalen je klanten op tijd?

Tip: Verandering op de markt brengt kansen, speel hier op in. Dat kan onder andere door meerdere verdienmodellen te hanteren. Meer weten? Ik vertel je er alles over op het event.

Laat je mij weten waarover jij nog in problemen denkt, dan help ik je bij jouw volgende stap.

DEEL dit artikel met jouw netwerk door op de Facebook, LinkedIn, Twitter en Google+ knoppen te klikken, want zo kunnen bevriende ondernemers in jouw netwerk ook van dit materiaal profiteren

Bouw aan je toekomst!

Groet, Anje

, , , , , , , ,

Trackbacks/Pingbacks

 1. Ondernemerskwaliteiten deel 2 - Futuretobuild - 9 augustus 2016

  […] Zzp-er, freelancer, noem het zoals jij wilt. In deel twee gaat het weer over ondernemerskwaliteiten die je moet hebben om succes te behalen. Begin met het lezen van deel 1 […]

 2. Ondernemerskwaliteiten deel 3 - Futuretobuild - 16 augustus 2016

  […] begint mij blog van twee weken geleden. Begin met het lezen van deel 1 en deel 2 van dit artikel waarin ik de eerste zes ondernemerskwaliteiten, die je als ondernemer […]

 3. 7 Manieren om je nog meer te onderscheiden   - Futuretobuild - 12 september 2017

  […] eens gezegd. Hoewel ook hier oefening zeker kunst baart, helpt het wel als je over bepaalde karaktereigenschappen beschikt die van pas komen bij het ondernemerschap. Naast kennis van zaken spelen deze […]

 4. Ondernemrschap in “de huidige tijd”, lukt je dat? - Futuretobuild - 30 december 2017

  […] eigenschappen van een […]

 5. 6 verschillende ondernemersrollen - Futuretobuild - 16 januari 2018

  […] Is een zzp’er wel een ondernemer? […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.