Plaats jezelf niet in een hokje (deel 1)

Plaats jezelf niet in een hokje

Plaats jezelf niet in een hokje. De hokjesgeest van Nederland, zo noem ik het dat de mensen iedereen graag in een hokje zetten. Als je niet te plaatsen bent bij een bepaald hokje, dan heb je het vaak moeilijk. Al die hokjes belemmeren je ontwikkeling en dus de kansen op je succes. Pas op, voordat je het weet doe je het zelf ook. In welk hokje plaats jij je zelf?

Jouw hokje, waaruit bestaat dat?

Waar hoor jij bij? Wat ben jij van beroep? Wat doe je voor de kost? Dit zijn vragen die we allemaal wel eens stellen. We willen de mensen graag ergens bij plaatsen zodat we begrijpen wat ze doen. Lukt dat niet, en ben je een heleboel dan snapt men er niets van. Je kunt zeker niet kiezen denkt men dan.

Plaats jij mensen in hokjes? Waarom?

Wanneer je zelf mensen in hokjes plaatst dan doe je dat bijna zeker weten ook bij jezelf. Denk jij:” Zo ben ik nu eenmaal”, dan belemmer je jezelf en zet jij jezelf in een hokje. Het is een zogenaamde beperkende gedachte. Stop er mee! Natuurlijk vindt een groot deel van de mensen in Nederland dat in een hokje zetten fijn. Het is duidelijk waar ze je kunnen plaatsen en ze hebben een idee wie jij bent en wat ze met jou kunnen. ( Dat denken ze maar!)

 Welke woorden gebruik jij voor jezelf?

“Zo ben ik nu eenmaal”: wil zeggen dat dit het is en er zal niets anders komen. Je beperkende zelf spreekt. Jij bepaald je eigen identiteit.  “Ik ben een heleboel”: wil zeggen dat je veel kunt en er nog wel iets meer in je zit. Je bent vooruitstrevend en kijkt naar de toekomst die nog voor je open ligt. Vol potentieel.

Een identiteit is niets meer dan een aantal ideeën over wie je bent. Maar wat, als die ideeën je beperken?

 Jij en de Nederlandse Maatschappij

Oké. Je gaat voor dat potentieel, want anders kun je nu je tijd uit gaan zitten. Je hebt hierbij met drie situaties te maken:

  • De eerste is dat je vaak jezelf belemmerd te groeien door niets anders te doen dan voorheen bijvoorbeeld. Door negatief denken over je zelf en mogelijkheden niet aan te pakken.
  • De tweede situatie is de onze huidige maatschappij, die zegt dat alles voor je open staat maar dat is niet zomaar. De maatschappij is nog niet klaar voor nieuwe ideeën, mensen die bijna elk beroep aan kunnen, die tot op hoge leeftijd jong blijven en omscholen en willen werken.
  • De derde situatie is deze. Op veel sleutel posities zitten mensen die of te jong zijn, weten de waarde van eerdere opleidingen niet in te schatten en missen mensen kennis. Of mensen die te oud zijn omdat ze alles zo willen laten, bang zijn zelf te moeten mee groeien, niet zien welk potentieel jij hebt, denken in leeftijden, andere vooroordelen hebben i.p.v. denken in mogelijkheden. Daarnaast is het zo dat er nog heel veel vriendjespolitiek bedreven wordt i.p.v. dat er naar kwaliteit gekeken wordt.

 Persoonlijke groei

Persoonlijke groei heet niet voor niets PERSOONLIJKE groei. En dat is voor iedereen weer anders. Wat zeg jij over jezelf? “Ik ben verlegen,  niet goed in talen, geen doorzetter en ook niet zo communicatief.” Herken je dit? Dan ben JIJ het grootste struikelblok voor jouw persoonlijke groei. Waarom is dat zo denk je en belangrijker nog WAT ga je daaraan doen? STOP! Ga je ermee door dan is er geen ruimte meer voor groei. Je zet jezelf in een hokje!

Stoppen met hokjes-denken, hoe doe je dat?

Je ontdekt wie je werkelijk bent als je stopt te denken wie je zou moeten zijn. Lastige zin maar denk er eens goed over na. Inzicht helpt je verder. Zet jij ook alles in hokjes, erken dat en kijk hoe het anders kan. Wanneer je een zin begint met:”Ik ben.” zeg je dus dat het zo is, een vaststaand feit, niet aan te tornen. Hiermee roep je hetzelfde als eerder in dit blog het zinnetje:”Zo ben ik nu eenmaal.”

Voor vandaag weer genoeg stof tot nadenken lijkt me. Volgende week deel 2. Ben je er dan weer bij? Laat eens weten welke hokjes jij inzet. Helpt dit artikel je verder? DEEL het dan s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Bouw aan je toekomst!

Groet, Anje

 

, , , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.