Plaats jezelf niet in een hokje! (deel 2)

Plaats jezelf niet in een hokje! (deel 2)

Plaats jezelf niet in een hokje want eigenlijk doen of deden we dat allemaal. Wat dacht jij toen je deze eerste foto zag? Denk eens goed na welke hokjes jij gebruikt? Voor jezelf en anderen! Lees ook het blog van vorige week daar geef ik je ook uitleg over de hokjesgeest.

In welk hokje zit jij?

Bij welke groep(en) hoor jij? Kan ik dat zien als een hokje? Dan worstel je vast met deze vraag: ”Uit je hokje komen, hoe doe je dat?” Wat ik bedoel met een hokje? Nu let op. Ambtenaren, leerkrachten, ouderen, millenniums, ondernemers zoeken doelgroepen en ga zo maar door. Per beroepsgroep, leeftijdsgroep, gekoppeld aan wijken waar je woont, inkomen dat je hebt, tijdstip van geboren worden.

Maar je werkt er zelf ook aan mee. Je manier van praten en doen heeft invloed op hoe mensen jou zien. En zij zetten je dan in een hokje en dichten je allerlei eigenschappen toe, of zeggen dat jij die juist mist. Zonder dat ze jou kennen!

Wat doe je zelf?

Wanneer je een zin begint met:”Ik ben..” zeg je dus eigenlijk dat het zo is, een vaststaand feit, niet aan te tornen. Bovendien gebruik je dit ook vaak negatief. Betrap je jezelf erop dat je met deze woorden begint verander het dan i: Ik heb…, of ik beschik over…”daarmee laat je open of er nog meer bij kan.

Het probleem met zo’n hokje is dat je – vaak onbewust – alles zult doen om dat in stand te houden. Je denkt misschien dat je het zelf niet kunt veranderen.Want zo ben je nu eenmaal.” Als je die beperkende gedachte loslaat, ben je vrij te zijn wie je werkelijk wilt zijn!

Elke hokje – elke identiteit – is slechts een momentopname. Het is nooit wie je bent, het is hoe jij je gedraagt in bepaalde situaties. Elke identiteit is zelfbedacht. Wat het ook is wat je denkt te zijn, je bent het. Tenzij je besluit dat die gedachte over jezelf niet meer klopt.

Zelfvertrouwen en lef

Weet je dat je niemand in een hokje kan stoppen en zeggen: “Zo ben jij, altijd”? En weet ook dat iedereen zelfvertrouwen heeft – in bepaalde situaties. Dus dat zelfvertrouwen is er al wel, alleen nog niet in de situatie waarin je het wilt hebben…

Wie houdt je tegen? Je omgeving, de maatschappij, je familie, je collega’s? De mensen die je tegenhouden jezelf te zijn, die zitten in hun eigen hokje! Iedereen die je zegt dat je iets niet kunt veranderen, denkt vooral zelf dat ze het niet kunnen veranderen. Als je stopt jezelf te beperken en werkelijk iets wilt veranderen, kan niemand je tegen houden. Toon je lef.

Zeg in plaats van “Ik ben zus of zo”, het volgende: “Ik ben…een heleboel!” Wie je bent is een onontdekt potentieel. Wat je bent, is een vat vol tegenstrijdigheden èn een vat vol mogelijkheden. En elke mogelijkheid ligt buiten het bestaande hokje! Wil je beperkende gedachten over jezelf loslaten? Lees dan http://futuretobuild.nl/beperking-innerlijke-kracht/

Vergroot je zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen heb je dus al. Kijk of dat voor elke situatie geld. Ja, ga dan verder met waar je heen wilt. Nee? Zorg dat je inziet waarom dat is en doe er wat aan. Je zelfvertrouwen is de basis voor je geluk. Hoe meer zelfvertrouwen je hebt, des te leuker en makkelijker alles wordt. Vergroot je zelfvertrouwen en voel je beter over jezelf en je leven!

Helpt dit artikel je verder? DEEL het dan s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Bouw aan je toekomst!

Groet, Anje

, , , , , , ,

No comments yet.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.