5 Tips voor Professioneel Ondernemen deel 3

entrepreneur-593356__1805 Tips voor Professioneel Ondernemen  deel 3

Net als de afgelopen twee weken wil ik je ook deze week weer 5 tips geven voor professioneel ondernemen dus het verbeteren van je onderneming. In deel 1 Lees meer en deel 2 Lees meer keken we vooral naar jou persoonlijk. In dit deel  kijken we naar jou als ondernemer en je bedrijf.

Weet je nog? Ondernemen is een levensstijl waarbinnen altijd beweging en dus verandering is. Die verandering veroorzaak je zelf en daardoor groei jij en je bedrijf. Zo wordt het ondernemerschap niet alleen steeds leuker, maar ook makkelijker.

En hier de tips:

 1. De markt

Vraag en aanbod hoe ziet jouw markt eruit? Waar is die kennis te vinden? Hoe belangrijk en helder staat jouw profiel in deze markt? Marktontwikkelingen bepalen grotendeels je omzet dus investeer tijd hierin. Kijk op de sites van CBS, Rabobank, KvK enz. gebruik deze informatie om je marktbenadering aan te passen.

 1. Netwerk, netwerk, netwerk.

Een veel gehoorde tekst is dat Netwerken nèt-werken is. En dat klopt. Waar je op moet letten:

 • Beperk je niet alleen tot e-mailtjes
 • Netwerk met mensen die mogelijk werk voor je kunnen hebben of kunnen doorverwijzen
 • Netwerken met mensen die hetzelfde doen kost je te veel tijd en bieden minder kansen.
 • Bel mensen op
 • Ga bij mensen langs  meetings-1149198__180
 • Geef mensen een cadeautje waardoor ze constant aan je denken
 • Geef, geef, geef waarde in al je uitingen
 • Verzin iets waar je contact wat aan heeft, een gratis kleine actie, kennis over iets
 • Weet dat mensen vaak pas na 7 gesprekken met jou mogelijk iets voor je doen. Verwacht dus niet de eerste keer al omzet.
 • Heb je al aan netwerken in het buitenland gedacht?
 1. Zorg voor goede relaties, onderhoud ze dus

En als je dan mensen hebt gesproken zorg jij ervoor dat ze nog 6 keer iets van je horen. Wees gratis en creatief.  De goedkoopste en beste manier om klanten te krijgen is door verwijzingen en opdracht van je bestaande klanten!

 1. Ondernemen is niet altijd roze geur en maneschijn

Ondernemen vraagt veel van je. Er zijn onderdelen die je vast en zeker niet leuk vindt om te doen maar nog niet kunt of wilt uitbesteden. Denk aan acquisitie, financiën, netwerken enz. Wat je kan helpen:

 • Maak heldere afspraken met jezelf en werk met lijstjes. Je zegt bijvoorbeeld dat je van de lijst met 50 contacten er elke week twee netwerkgesprekken uit wilt halen.
 • Je kunt ook dingen samen met iemand doen zodat de “stok achter de deur” aanwezig is. Je kunt ook evalueren en voorbereiden.
 • Maak er een sport van. Deel je lijst met favoriete klanten met anderen en vraag of zij er een ingang hebben.
 1. Werken vanuit huis of externe locatie.

notebooks-569121__180De meeste ondernemers starten vanuit huis. Sommigen zweren erbij. Of dit voor jou werkt hangt er van af hoe veel tijd je thuis en buiten je huis doorbrengt. Ben jij veel aan het netwerken(buiten de deur), zie jij regelmatig collega ondernemers dan is vanuit huis werken niet zo’n punt. Maar weet dat de ondernemer die op een externe locatie werk vaak meer omzet heeft. Tweede voordeel van een externe locatie is dat het de balans tussen privé en werk verbetert.

Wil jij meer weten over hoe je dit allemaal voor elkaar kunt krijgen? Volgende week het laatste deel.

Als je dit artikel waardevol vindt, deel het dan binnen jouw netwerk door te klikken op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen op deze pagina, zodat ook zij ervan kunnen profiteren.

Bouw aan je toekomst!

Groet, Anje

 

 

Trackbacks/Pingbacks

 1. 5 tips voor Professioneel Ondernemen deel 4 - 28 juni 2016

  […] ondernemen. In deel 1 Lees meer en 2 Lees meer keken we naar jouw als ondernemer en in deel 3  Lees meer en nu in deel 4 naar je […]

 2. Waar is jouw ondernemingsplan? - Futuretobuild - 30 juni 2016

  […] Maar omdat ondernemers steeds vaker toch een form van financiering willen hebben, is het goed als je weet wat er dan zo al in moet staan. Voor specifieke details kun je op internet vele voorbeelden vinden, afhankelijk wat je ermee wilt bereiken. Kijk hier ook eens […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.