5 Tips om van ieder gesprek een succes te maken
- Hoe maak jij van ieder gesprek een succes?
- Is op iemand afstappen een drempel te ver?
Je hebt van die mensen die altijd weten wanneer ze wát willen zeggen. En dan is het ook nog grappig en onderhoudend. Jaloers kijk je naar deze vlotte praters. Laat je niets wijsmaken. Schijn bedriegt. Veel vlotte praters doen dat met het zweet in de handen. Kern is ZE DOEN HET!
Hoe leer je nu een gesprek te voeren?
Tip 1
Je kent ze vast wel de theezakjes van Pickwick met op het labeltje verschillende teksten. Soms met teksten waarvan je denkt:” Wat een onzin. “Maar dat is hier niet het punt. Je kunt ze namelijk uitstekend gebruiken om met meer vertrouwen een gesprek te voeren. Hoe?
Je neemt één van deze teksten. Ga voor de spiegel staan lees deze tekst hard op. Nu ga je aan je spiegelbeeld een verhaal vertellen over de voorgelezen tekst. Het kan onzin zijn maar het is de bedoeling om zo veel mogelijk vanuit jezelf te blijven praten. Probeer er dus een serieus kloppend verhaal van te maken. Het doel is je handigheid m.b.t. gesprekken voeren te ontwikkelen.
Wanneer jij al deze teksten ( van meerdere doosjes thee) hebt gehad en ècht geoefend hebt sta je met meer zelfvertrouwen in echte gesprekken! Zitten er leuke openingsteksten bij bewaar ze voor als je echt op pad gaat en mensen ontmoet. Zie tip 3.
Tip 2
De innerlijke keuze om iemand te willen ontmoeten is essentieel. Contact zoeken gebeurt zonder woorden – non-verbaal. Zoek oogcontact en zie en voel wat de ander wil. Op basis hiervan maak je een inschatting: is hij / zij in voor een gesprek? Door te doen leer je en ja, het komt wel eens voor dat de ander geen zin heeft in een gesprek. Gewoon doen en op naar de volgende want de meesten hebben wel zin in een gesprek.
Tip 3
Beweegt in de richting van je gesprekspartner. Kies waar je wilt staan zorg dat er ruimte is voor jullie allebei. Wat zeg je als je de ander ontmoet? Kies een luchtig onderwerp, dat iets gezamenlijks heeft. Ben je op een congres? Wat vindt de ander ervan? Het weer, de file, het openbaar vervoer of een tekst uit tip 1 zijn ook nog altijd veilige onderwerpen om over te beginnen.
Tip 4
En daar sta je dan. Draai je gezicht naar de ander en luister. In het verhaal van de ander kun je vast iets horen waar je meer over kunt vragen. Zo voelt de ander dat je luistert. Blijf praten want het gaat meer om het contact dan om de inhoud. Blijf aankijken en stel vragen. Het gaat namelijk niet om jou maar om de ander. Vermijdt waarom vragen. Zeg dus niet waarom doe je dit maar kies voor hoe komt het dat je dit doet. Als je meer van de ander weet, ontdekt je andere onderwerpen waar jullie over kunnen praten.
Tip 5
Het gesprek gaat om kennismaking en een goed gevoel krijgen. De voorwaarde die nodig is om samen ‘wat dan ook’ te gaan doen. Zakelijk of privé, zo werkt het bij mensen. Het gesprek moet echter niet oeverloos lang duren, tenzij er een reuze klik is. Hoe maak je een einde aan het gesprek? Die intentie kun je non-verbaal aangeven door je voeten in een andere richting te verplaatsen en je dus iets af te wenden. Zeg met woorden dat je wilt afronden omdat… afhankelijk waar je de ander spreekt geef je een eerlijke reden op. Bij een netwerk wil je meer mensen spreken, als het laat is wil je naar huis etc.
Toegift tip 6
Stel je wilt dit gesprek beëindigen maar eigenlijk wel contact houden of een nieuwe afspraak maken. Vertel dis gewoon zoals het voor jou voelt en vraag de ander of die dit ook wil. Geef elkaar twee* visitekaartjes, een telefoonnummer of deel iets zodat je elkaar terug kunt vinden. Wil de ander dit niet vraag dan of jij over 3 maanden nog eens contact mag opnemen. Is het antwoord ja, dan moet je dit zeer zeker doen(kwestie van vertrouwen kweken). Is het antwoord nee, vraag hoezo en laat het daarbij.
Je ziet dat je dus de woorden zegt die aangeven zoals het voor jou voelt. Daarmee laat je jouzelf zien aan de ander en meestal wordt dat zeer gewaardeerd!
DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.
*Een kaartje voor de persoon zelf en eentje die hij/zij weg kan geven.
Bouw aan je toekomst!
Groet, Anje
No comments yet.