6 Tips Groei-mindset, weet jij wat dat is?

6 Tips Groei-mindset, weet jij wat dat is?

Groei-mindset wat is dat?

Groei-mindset heeft alles te maken met de manier waarop wij mensen denken over onszelf en in het bijzonder over onze intelligentie en kwaliteiten.

Zolang alles goed gaat, blaken we van zelfvertrouwen, maar wanneer we uitgedaagd worden het beste uit onszelf te halen, haken we het liefst zo snel mogelijk af.

Hoe kan dat toch?

Mindset is het Engelse woord voor ‘overtuiging’. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen een vaste-mindset en een groei-mindset.

 •  Bij eenvaste-mindset geloof je dat jouw persoonlijke eigenschappen vaststaan. Je bent met een bepaalde ‘hoeveelheid’ intelligentie en kwaliteiten geboren en daarmee zal je het de rest van je leven moeten doen.
 • Bij eengroei-mindset daarentegen geloof je dat jij jezelf zelf steeds kunnen blijven verbeteren en ontwikkelen. Je talenten zijn slechts het startpunt; je kunt steeds blijven groeien door hard te werken en ervaring op te doen. In coaching staal noemen we dit strechen. Ik geloof in de goei-mindset

De overgang van een vaste-mindset naar een groei-mindset is niet eenvoudig. Alles wat je eerder het liefst vermeed, zoals uitdagingen aangaan, fouten maken en inspanningen leveren, moet je nu ineens omarmen. Dat is best spannend en gaat niet vanzelf.

 • Focus op het proces

Maak scores en resultaten minder belangrijk en focus je op het proces dat je doormaakt. Benadruk het doorzettingsvermogen, je aanpak en je inzet. ‘Jammer dat je niet tevreden bent. Want kijk eens: je hebt je “goed” ingezet! Je mag hartstikke trots op jezelf zijn!’ Vraag jezelf regelmatig wat jij geleerd hebt en wees je vooral bewust van hoe jij dat voor elkaar hebt gekregen

 • Focus op inspanning

Ik hoop dat het nu duidelijk voor je is, dat het er niet om gaat de beste, de snelste of de slimste te zijn, maar dat het gaat om de inspanning die je levert om iets te bereiken. Richt je complimenten op hard werken en oefenen: ‘Als je net zo hard blijft oefenen als vandaag, dan zal je zien dat je dit steeds beter gaat doen!’ Zorg ervoor dat je een coach krijgt  die is afgestemd op jouw niveau, zodat jij dagelijks kan ervaren dat het leveren van inspanningen noodzakelijk is om verder te komen. Vertel aan iedereen waar jijzelf moeite voor hebt moeten doen en wat je daarmee hebt bereikt. Zo groei je sneller en ben je een groei-mindset-voorbeeld!

Laat zien dat je gelooft in de groeimogelijkheden van talenten en intelligentie en ervaar je eigen groei: ‘Zie je hoe je vooruit bent gegaan door extra hard te oefenen?’ Vergelijk jezelf nooit met anderen, maar richt je op het verbeteren van jezelf en het behalen van jouw eigen doelen. En natuurlijk: ‘vier’ iedere vooruitgang die je boekt door hard te werken.

 • Focus op leren

Sta model voor ‘een leven lang leren’ en vertel hoe je jezelf steeds bent blijven ontwikkelen. Geef mogelijkheden om nieuwe dingen te leren, zonder dat je het gevoel geeft direct de beste te moeten zijn. Geef inzicht in de vaardigheden die je nog moet ontwikkelen en help anderen ook bij het aanleren hiervan. Door het helpen van anderen leer je zelf sneller.

 • Focus op het leren van fouten

Laat zien dat ook jij geregeld fouten maakt en vertel wat je ervan hebt geleerd. Geef de kans om fouten te maken, dus ruim niet alle obstakels op voorhand uit de weg. Maak van een fout een leermoment. Zoek op welke fouten je gemaakt hebt in je  carrière en ontdek hoe jij daar beter van geworden is. 

Het is erg belangrijk om inzicht te krijgen in dit proces. Iemand met een vaste-mindset ziet overal problemen. Iemand met een groei-mindset zet deze ‘problemen’ om in kansen.

 Vraag jezelf dus steeds af wat de andere mindset zou doen.

Enkele vragen  die je kunt beantwoorden zijn:

 • Wat wil je heel graag doen maar durf je niet?
 • Als je iets heel moeilijk vindt, wat helpt jou dan?
 • Ging er vandaag iets fout door jou? Wat?

Voorbeelden van een vaste-mindset versus een groei-mindset

 • OH, ik heb een fout gemaakt – Door mijn fout leer ik beter te worden
 • Beter dan dit kan ik niet         – Kan ik echt niet beter?
 • Ik snap er niks van                  – Ik vraag om hulp
 • Dit is gewoon te moeilijk        – Dit gaat me tijd en moeite kosten

Heb je vragen? Deel ze met mij dan help ik je erbij.

DEEL dit artikel s.v.p. ook met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Bouw aan je toekomst!

Groet, Anje

, , , , , , ,

Trackbacks/Pingbacks

 1. Flow vraagt om jouw aandacht - Futuretobuild - 28 november 2017

  […] Aandacht en Flow hebben direct met elkaar te maken. Het is als wie je bent en wat je doet één wordt. Je stopt met vechten. Het voelt als soort van vrede of rust. Je bent baas over wat je doet. Harmonie met alles wat er is en wat er niet meer is. Om zo ver te komen is het belangrijk te kijken naar waar jij je aandacht op richt. Vorige week ging over Flow, nu de aandacht. […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.