Succes wat heb jij nodig?


monitor-840624_960_720Succes, wat heb jij nodig?

 • Waarom doe jij wat je doet?
 • Heeft dat jou gebracht waar je wilt zijn?
 • Wil jij weten wat je verder nog kunt doen?

Waarom krijgt de ene persoon direct werk en de andere niet?  Zou het te maken kunnen hebben met hoe je in je vel zit?

 JA!

De samenstelling van emotie en hoe de emotie vormgeeft aan jouw gedrag, daar ging het vorige week over. Vandaag kijken we nog meer naar de zes menselijke behoeftes. Deze behoeftes zullen je helpen om zelfinzicht te verkrijgen, zodat je gerichter kunt werken aan die innerlijke kracht van jou.

In deze blogserie deel ik mijn opgedane kennis en ervaring met je, zodat ook jij de kracht van binnenuit kan ontketenen. Het doel hiervan is dat je nog betere resultaten krijgt.

Waarom praat ik over menselijke behoeftes en niet over sales, verdienmodellen etc.?

Dat doe ik wel in andere blogs. Als ondernemer ben je mens. Wil jij grootse resultaten behalen dan moet je wel weten hoe jijzelf in elkaar zit.

 • Wat zijn jouw behoeftes om goed in je vel te zitten en groots te kunnen presteren?
 • Wat heb jij als mens nodig om je doel te bereiken?

Als jij zorgt dat jouw 6 menselijke behoeftes, die nodig zijn om jezelf verder te ontwikkelen, ingevuld worden, krijg jij meer succes.

De 6 menselijke behoeftes zijn:

 1. Zekerheid

Iedereen wil een bepaalde mate van zekerheid als het gaat om de basis levensbehoeften.

Als wij mensen geen yes-1183407_960_720controle hebben over onze fysieke omstandigheden gaan we daarna opzoek. We zoeken dan een activiteit waarvan we weten wat het ons opbrengt. Een soort afleiding ook van waarom we de zekerheid missen.

 1. Onzekerheid (variatie)

Mensen hebben behoefte om hun hun lichaam en emoties uit te oefenen. Daarvoor zoeken ze variatie via een aantal middelen zoals prikkels, een verandering van omgeving, fysieke activiteiten, stemmingswisselingen, entertainment, eten etc.

 1. Erkenning

woman-1225259_960_720 Iedereen heeft de behoefte om zich op een bepaalde manier speciaal en belangrijk te voelen. Mensen zullen op zoek gaan naar erkenning door het verkrijgen van erkenning van anderen of van zichzelf. Wanneer mensen zich onbelangrijk voelen, geven zij zichzelf vaak het gevoel van erkenning door boos te worden. Of ze gebruiken hun problemen om erkenning te krijgen.

 1. Verbondenheid

Mensen hebben het nodig om zich met iets of iemand verbonden te voelen. Een persoon, een ideaal, een waarde, een gewoonte of een gevoel van identiteit.

 1. Groei

Alles in het universum is aan het groeien of sterven. Er is geen derde alternatief. Dat is natuurlijk ook zo bij mensen. Het is niet voor niets dat we zeggen:” stilstand is achteruitgang”.

 1. Contributie

Zoals mensen niet kunnen overleven zonder anderen die op een of andere wijze bijdragen aan hun welvaart (een baby kan niet op eigen wijze opgroeien), zo kunnen ze spiritueel niet vervuld raken als ze niet zelf ook bijdragen aan anderen.

Behoeftes kennen vaak een paradox let daar maar eens op:

 • Zekerheid – onzekerheid
 • Erkenning – verbondenheid
 • Groei – contributie
 • Duurzaam genot – kortstondig plezier

LET OP! Mensen vinden positieve, negatieve of neutrale manieren om in deze behoeftes te voorzien. Elke activiteit, actie of emotie die tenminste die behoeftes vervuld op een hoog niveau worden een verslaving. Bovendien hebben mensen positieve, negatieve en neutrale verslavingen. Er is altijd een manier om een behoefte te vervullen.

Het is de kunst om een duurzame manier te vinden om deze behoeftes te vervullen en dat op een manier die je meer genot dan pijn bezorgt. En een manier die je in verbinding brengt.connected-1327191_960_720

Ontdek Jouw 6 Menselijke Behoeftes

Alle mensen zijn steeds maar weer op zoek naar manieren om deze 6 menselijke behoeftes te vervullen, maar we neigen ernaar om twee behoeftes meer  waarde te geven dan de rest.

 • Iemand die bijvoorbeeld ‘zekerheid’ meer waarde geeft zal een radicaal ander leven hebben dan iemand die ‘variatie’ meer waarde geeft.
 • Iemand die zich meer focust op ‘erkenning’ zal anders met mensen omgaan dan iemand die ‘connectie’ als 1e behoefte heeft.

Zodra je weet welke behoeftes je meer waarde geeft, kun je zowel de keuzes die je maakt als je emotionele patronen beter begrijpen.

questions-1328466_960_720-1 Stel jezelf daarom deze vragen:

 1. Hoe zorg jij dat je zekerheid krijgt? En hoe ga jij om met onzekerheid?
 2. Hoe zorg jij dat je erkenning krijgt? En verbondenheid?
 3. Welke 2 van de 6 menselijke behoeftes heb je de meeste waarde gegeven?
 4. Wat moet jouw top 2 nu zijn om je leven te transformeren?
 5. Stel dat je die verandering zou maken, wat zou er anders worden in jouw leven?

Als je zekerheid en erkenning in je top 2 hebt, heb je een probleem. Door zekerheid ben je steeds bezig controle te hebben over je leven en het leven is niet iets wat gecontroleerd moet worden. Met erkenning zal je jezelf altijd blijven vergelijken met anderen en je miserabel voelen.

Laat je mij weten op welke momenten jij nog in problemen denkt, dan help ik je bij jouw volgende stap. Roept dit artikel vragen op? Stel ze mij via de e-mail.

DEEL dit artikel met jouw netwerk door op de Facebook, LinkedIn, Twitter en Google+ knoppen te klikken, want zo kunnen de vrienden in jouw netwerk ook van dit materiaal profiteren

Bouw aan je toekomst!

Groet, Anje

, , , , , , ,

Trackbacks/Pingbacks

 1. Vragen doe je zo - Futuretobuild - 15 maart 2017

  […] Als je ÉÉN vraag mocht stellen Meer over vragen lees je hier […]

 2. Emoties wat een gedoe! - Futuretobuild - 8 januari 2019

  […] En zijn dat dan negatieve of positieve emoties? […]

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.