Assertief ondernemen doe jij dat?
Assertief ondernemen betekent dat je duidelijkheid schept voor de mensen waarmee je werkt, je klanten, kortom iedereen om jou heen. Assertiviteit betekent opkomen voor jezelf, zonder de gevoelens van anderen uit het oog te verliezen. Niet iedereen is even assertief. Je opvoeding en de omgang met elkaar daarin spelen een grote rol. Het was je voorbeeld.
Assertief zijn is een communicatieve vaardigheid die je jezelf kunt aanleren. Heb het besef dat ook jij meetelt in de samenleving en jouw werkzaamheden ook belangrijk zijn. Leer assertief te zijn het geeft je de plaats in de maatschappij die bij jou past en waar je recht op hebt. Vorige week maakte ik een start met het bespreken van assertiviteit en vandaag gaat over hoe je leert om assertief te zijn.
Hoe weet je nu of je assertief (genoeg) bent?
Beantwoord de volgende vragen eens eerlijk met ja of nee:
- Houd je meer rekening met anderen dan met jezelf?
- Vind je het moeilijk om “nee” te zeggen?
- Vind je het moeilijk om voor je mening uit te komen?
- Denk je vaak achteraf: “ik had…..moeten zeggen”?
Als je deze vragen met “ja” hebt beantwoord, wordt het tijd dat je voor jezelf opkomt. Maar hoe doe je dat? Je moet hiervoor veel geduld hebben, je leert dit niet in één dag. Je moet leren “nee” te zeggen, grenzen te trekken, kritiek kunnen hanteren (zowel kritiek uitdelen als het accepteren) en leren om voor jezelf op te komen en je mening te geven. Dat is nogal wat maar jij kunt het ook leren!Doe dit bij voorkeur in een groep want daar ler je ook door af te kijken van elkaar.
We starten met opkomen voor jezelf.
Er zijn nogal wat vooroordelen over assertief zijn. Vaak wordt de link gelegd met egoïsme en agressie, terwijl deze aspecten juist geen rekening houden met een ander. Bij assertiviteit hou je rekening met de ander maar niet ten kostte van jezelf. Je gaat juist prettiger met mensen om. Assertieve mensen zijn oprecht en duidelijk en je hoeft niet te raden wat er bedoeld wordt. Op deze manier creëer je dus respect voor je medemens. Je uitstraling, houding, mimiek en op de toon waarmee je de dingen zegt, hebben allemaal betrekking op assertiviteit.
Je houding en eerste indruk
Bij een eerste ontmoeting met iemand, kun je vaak al peilen of je te maken hebt met een assertief persoon. Dit heeft dan te maken met de houding van de persoon zowel in aanzien als in gedrag.
Projecteer dit eens op jezelf:
- Wat zal de eerste indruk zijn die anderen krijgen als ze jou ontmoeten?
- Waarom je denkt dat de eerste indruk zo zal zijn?
Bij een eerste ontmoeting kijk je de persoon aan wanneer je je voorstelt of deze zich aan jou voorstelt. Zeg duidelijk je naam en aarzel niet. Sta rechtop en geef een half-stevige handdruk. Alleen deze dingen kunnen de andere persoon al een assertieve indruk van je geven. Het laat zien dat je er mag zijn. Wist je dat een stevige handdruk overkomt als betrouwbaar en een slappe handdruk juist niet?
Duidelijk en trots zijn
We zijn o.a. op de wereld om te leren. We falen om zo te leren van onze ”fouten”. Echter fouten zijn niet erg het betekent dat je iets nog niet kunt of nog niet weet. Dus ga je dat leren! Kun jij dit? Dan mag je trots zijn op jezelf want je bent goed bezig!
Assertief gedrag is meer dan alleen “nee” zeggen. Het is opkomen voor jezelf en kunnen zeggen hoe je ergens over denkt. Hierbij speelt niet alleen wat je zegt, maar ook de manier waarop je het zegt een grote rol. Je lichaamstaal moet hetzelfde “zeggen” als de woorden die uit je mond komen.
Probeer overtuigend over te komen en kijk je gesprekspersoon hierbij in de ogen. Blijf natuurlijk wel vriendelijk. Ben je onzeker en weet je niet helemaal wat je moet zeggen, bereid jezelf goed voor, oefen voor de spiegel of je het uit je hoofd kunt vertellen. Maar bovenal bedenk van te voren de kortst mogelijke versie van wat je duidelijk wilt maken. Onzekerheid neemt toe als je te lang over je verhaal doet.
Complimenten
Je mag jezelf ook af en toe best een schouderklopje gunnen: krijg je een compliment van iemand, accepteer deze dan en wuif het niet gelijk weg door zoiets te zeggen als “ach, ik doe gewoon mijn werk”. Zeg de volgende keer een gewoon: ”Dank je.”
Daarnaast is het ook goed als je een ander een compliment geeft als je vindt dat ze iets goed/mooi hebben gedaan. Iemand anders een compliment geven laat niet alleen bij de ander een goede indruk achter maar geeft jezelf onbewust ook een boost in vertrouwen en aanzien. Probeer het eens!
Training
Assertief zijn moet je dus leren, probeer dit te oefenen met iemand die je kent en vertrouwd totdat je het een beetje onder de knie hebt, dan kun je het bij andere mensen ook proberen. Mocht het niet lukken om dit zelf te doen, denk er dan over om met een coach te praten. Of volg een assertiviteitstraining. Baat het niet, dan schaadt het ook niet! Bij zo’n training worden er vaak rollenspelen gedaan zodat je bepaalde situaties kunt oefenen. Nu zal je denken: “Rol spelen daar hou ik helemaal niet van, of die zijn helemaal eng.” Maar neem van mij aan dat je er heel veel van leert. Je geest èn je lichaam onthouden de ervaring die je opdoet in een rollenspel. En dat helt je in de praktijk echt verder.
Helpt dit artikel je verder? DEEL het dan s.v.p. met jouw netwerk, door op de Tweet, Like, Share of Google+ knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.
Bouw aan je toekomst!
Groet, Anje
No comments yet.