10 stappen om uitstel te voorkomen
Uitstellen wie ken het niet. Er is altijd wel iets of iemand die je afhoudt van dat wat je dacht te gaan doen. Altijd ligt dit op de loer en talrijke excuses zijn zo gevonden. Er zijn mensen die wel dingen afmaken, kordaat opstaan om aan de slag te gaan en boven alles zich niet af laten leiden van hun plan. Hoe doen die mensen dat toch?
Als jij niet wilt uitstellen maar lekker doorpakken dan heb ik hier 10 tips voor jou:
-
Begin met de lastigste taak van je dag.
Wat jou moeilijkste, engste of minst comfortabele taak ook mag zijn, werk die taak als eerste weg. Wanneer je jouw dag zo begint voel jij je opgelucht, ontspannen en goed over jezelf. De rest van de dag heeft dan de neiging om lichter en gemakkelijker aan te voelen.
2. Stop met denken. Start met doen.
Plan vooruit, maar probeer geen ‘perfect plan’ te creëren – zonder risico van fouten maken, afgewezen worden en moeilijkheden tegenkomen dat bestaat niet. Maak een snel plan. Neem actie. Corrigeer het plan op basis van de resultaten. Neem actie. Herhaal! Kijk eens of het blog over resultaten wat voor jou is.
3. Zet gewoon de eerste stap.
Wanneer je te ver vooruit kijkt, kan elke taak of elk project er schier onmogelijk uitzien. Zodra je de eerste stap zet, verandert je mentale toestand van ‘het is te moeilijk’ naar ‘hé, ik doe het gewoon!’
4. Weg met de afleiding.
Log uit op WhatsApp, E-mail, Twitter en Facebook. Doe de radio, IPod, TV uit en als het even kan, de telefoon ook.
En als je op een plek leeft en werkt waar echte mensen je steeds onderbreken, kun je misschien wat tijd plannen weg van alles, in een bibliotheek bijvoorbeeld, en profiteren van een uur of twee zonder afleiding!
5. Plan vooruit.
Neem elke avond voor je naar bed gaat even 5 tot 10 minuten de tijd en schrijf op wat je morgen moet of wilt bereiken. Begin met het plannen van kleine taken waarmee je een gevoel van bekwaamheid en voltooiing opbouwt.
6. Focus op kleine stappen.
Wat je project of taak ook is, deel het op in kleinere taken die goed te doen zijn. Als je een rapport moet schrijven, vind één goede bron voor je onderzoek, of schrijf alleen de openingsparagraaf of besteed alleen 20 minuten aan het maken van de grove schets.
7. Werk in blokken van tijd.
Zet een wekker op 120 minuten en daag jezelf uit om te zien hoeveel je kunt doen voordat de wekker afgaat. Oefen dit tot je twee uur zonder storing en goed gefocust kunt werken!
8. Vertel je doelen aan anderen.
Als jouw vrienden en collega’s op de hoogte zijn van jouw doelen, dan is de kans groot dat ze je er zo af en toe naar vragen – dat herinnert jou aan je plannen en verantwoordelijkheden. Des te meer mensen verwachten dat je een doel voltooit, des te groter is de kans dat je dat ook doet.
9. Erken je successen
Zorg dat je aan het eind van de dag even stil staat bij wat je hebt bereikt. Laat jouw brein de ervaringen verwerken en een plaats geven, zodat je de obstakels van morgen en overmorgen… gemakkelijker kunt nemen. En tenslotte…
10. Beloon jezelf
Als je teveel tijd besteedt aan iets, kan het gebeuren dat het je gaat tegenstaan. Beloon jezelf voor het harde werken met een lekkere maaltijd, een bioscoopbezoek, uurtje relaxen of wat jou ook maar gelukkig maakt…
Wil je mij laten weten hoe deze tips voor jou werken, waar loop jij tegen aan? Kan ik je helpen? Vertel het mij in het commentaarveld hieronder.
Als je dit artikel waardevol vindt, deel het dan binnen jouw netwerk door te klikken op de Tweet, Like, Share knoppen op deze pagina, zodat ook zij ervan kunnen profiteren.
Bouw aan je toekomst!
Groet, Anje
[…] Je staat op met een to-do lijst. Je weet het zeker dàt ga je doen! Een paar uur later betrap je jezelf erop dat je met iets heel anders bezig bent! Je begon op je computer en nu zit je ineens met je telefoon in de hand. Of je ging naar de supermarkt maar staat nu ineens in de kledingzaak. En dat wat je wel moet doen stel je steeds uit. Lees dan eerst dit blog […]
[…] je ook vraagt, misschien moet je jezelf vragen om in actie te komen en ook anderen om hulp vragen over zaken waar je niet sterk in […]
[…] en normen zijn aan het verschuiven en wat eerst bijzonder was is nu heel gewoon. Hoe lastig is dat! Uitstellen ligt dan snel op de […]
[…] En dat wat je wel moet doen stel je steeds uit. Misschien moet je eens meer lezen over hoe je uitstel kunt […]